Nå er vi på vei mot EM!

Norge sto imot stormløpet fra Kypros og reddet tre uhyre viktige poeng.

|||LARNACA (Dagbladet): Kypros - Norge 1-2.

Den satt fryktelig langt inne, men smaker desto bedre:

I en thriller av en fotballkamp, der Norge gikk fra full kontroll til null kontroll, tok våre beste menn tre uhyre viktige bortepoeng på Kypros.

Andre omgang var mer eller mindre et sammenhengende stormløp mot det norske målet, men anført av en stor Jon Knudsen, to bautaer av noen midtstoppere i Brede Hangeland og Kjetil Wæhler, midtbaneterrier Christian Grindheim og en sprudlende John Carew helt fremst, holdt det akkurat.

Dermed står Norge med ni poeng og full pott, og kan nå lene seg tilbake og vente spent på sluttresultatet mellom Portugal og Danmark.

Med uavgjort i den kampen har vi tatt et gigantisk skritt mot å bli blant de to beste lagene i gruppa.

- Etter en dårlig andreomgang med hjertet i halsen, er det deilig å stå her med seier og tre poeng. Det er vanskelig å si hva som skjedde etter pause, vi får ta en prat om det, sier landslagssjef Egil Drillo Olsen til Canal +.

- Vi har tatt ledelsen, og sitter litt i førersetet i gruppa nå, fastslår Drillo.

Riise-kanon
John Arne Riise mistet den forrige kampen mot Portugal med hjernerystelse, men i kveld var han tilbake med et brak.

Sunnmøringen trengte bare 85 sekunder på gi Norge en drømmestart i Larnaca.

Kypros hadde frispark og flyttet mye laget opp på Norges banehalvdel. Henning Hauger utnyttet sløvhet hos vertene og snappet ballen, la tilbake til Tom Høgli som på første touch lempet den opp mot Erik Huseklepp. Plutselig var Norge nærmest i overtall, og ute til venstre hadde John Arne Riise for lengst luktet hva som var i ferd med å skje.

Gjennomspillet fra Huseklepp var så perfekt at han kunne dunke til på direkten. Riise traff med klokkerein vrist, og ballen la seg vakkert inne i lengste hjørne. En mønsterkontring etter Drillos hjerte.

- Jeg fikk beskjed av Gamsten om å bare gå, og fikk en fantastisk pasning av Huseklepp. Jeg var usikker på om jeg skulle legge den ned, men jeg fikk klokketreff, og det var en fantastisk start, sier John Arne Riise.

- I en så stor og viktig kamp er det fantastisk å få en sånn åpning, og det var en fantastisk scoring. Nesten ubeskrivelig, det var godt, beskriver John Carew.

Scoringen sender Riise opp i like mange landslagsmål som Morten Gamst Pedersen (13). De to er også toppscorere under Drillo med seks nettkjenninger hver.

Reddet på strek
Før kampen uttalte landslagssjefen at han ville bli svært overrasket dersom oppgjøret endte målløst, og det var lett å se hvorfor han kunne være så sikker:

Slusene sto nemlig på vidt gap i det kypriotiske forsvaret, og særlig på dødballene var Norge vertene knusende overlegne — slik Drillo hadde håpet på forhånd.

Allerede på Norges første corner etter 14 minutter burde det stått 0-2:

Erik Huseklepp fikk ballen i returrommet, og avslutningen hadde kurs mot nettmaskene. På streken sto imidlertid en kypriot og rensket unna, men bare til Brede Hangeland, som også fikk skuddet blokkert like før mållinja.

Reprisene ga ikke noe presist svar på om Huseklepps skudd var over streken eller ikke.

Norge fortsatte kjøret, og John Carew var bare et par skostørrelser unna sitt første landslagsmål siden november i fjor da Hangeland vant i lufta og headet inn foran mål. Ballen snek seg utenfor stolpen.

Det etterlengtede målet skulle likevel komme, tre minutter før pause:

Elegant Carew
Gamst spilte fri Grindheim på venstrekanten med en lekker chip, og midtbanemannen så Carew stå med én mann i ryggen inne i banen. Villa-spissen brukte oppasseren som rundingsbøye og var plutselig alene med keeper. Likevel hadde han ro nok til å vente ut en skliende kypriot før han iskaldt trillet ballen i mål.

Scoringen betydde ikke bare mye for Carew selv — hele laget kom stormende for å dele øyeblikket med Lørenskog-gutten.

Det vil si — alle unntatt én. Mens lagkompisene lå i ei klynge på motsatt side av banen, ruslet Tom Høgli tilbake på høyrebacken for seg selv.

Defensivt hadde Norge meget god kontroll, bortsett fra da Høgli ble fraløpt av Efstathios Aloneftis, og Michael Constantinou headet like over fra seks meter.  

Alt så med andre ord rosenrødt ut for Norge etter de første 45 minuttene — gutta leverte en bunnsolid omgang hvor enorm løpsvilje, defensiv jerndisiplin og noen strålende enkeltmannsprestasjoner sikret 2-0 til pause.

Mistet initiativet
Men kanskje ble Norge for opptatt av å forsvare ledelsen sin, for Kypros overtok initiativet i kampen umiddelbart i 2. omgang.

Jon Knudsen — som har vist enkelte svakhetstegn i Tippeligaen den siste tiden — viste klasse da han dyttet vekk et godt skudd fra Andreas Avraam etter 48 minutter.

Men nå levde Norge farlig, og 10 minutter senere måtte Knudsen hente ballen ut av nettet.

Kanskje var John Arne Riise litt bekymret for å stikke fram hodet etter hjernerystelsen, for han tillot Makridis å snappe ballen like foran ham. På 10 meter sto Okkas og ventet, og selv om Tom Høgli var nær å redde på streken, greide han ikke å forhindre redusering.

1-2 — og kampen levde for fullt igjen.

Målet fungerte som en real vitamininnsprøytning for Kypros, som utover i omgangen kjørte Norge mer og mer.  

John Carew — som leverte en meget god landskamp — holdt likevel på å sende Norge tilbake i tomålsledelse med et akrobatisk skuddforsøk med ryggen delvis vendt mot mål. Men keeper Antonis Giorgallidis fikk med nød og neppe slått til corner.

- Det burde egentlig vært et mål til i dag også, om ikke han hadde gjort sitt livs redning der. Men det viktigste er at laget vinner kamper, selv om jeg alltid har mål for øyet, sier Carew.

De fleste og største sjansene hadde uansett vertene, og Norge ble bare mer og mer baktunge mens Kypros kom nærmere og nærmere.

Brede Hangeland ryddet unna på streken etter 68 minutter, og noen få minutter seinere måtte Knudsen igjen gjøre en god redning da lynraske Aloneftis igjen kom seg rundt på sida til Høgli. Han trillet ut til en umarkert Avraam, som avsluttet godt fra rundt 10 meter. Men Stabæk-keeperen fikk så vidt opp ei hånd.

Den norske midtbanen, som fungerte så godt før pause, ble plutselig overløpt. Drillo tok noen grep ved å ta ut Bjørn Helge Riise og Erik Huseklepp til fordel for Petter Vaagan Moen og Espen Ruud, uten at det minsket det kypriotiske presset.

- Kanskje vi burde hatt en tordentale i pausen denne gangen også, for det var altfor dårlig i andre omgang. Det ble litt mer spennende enn nødvendig. Det ble en forsvarskamp etter hvert, men heldigvis holdt det inn, sier kaptein Brede Hangeland.

- Presset var atskillig slappere i andreomgang, vi får diskutere hva som er grunnen til det. Kanskje folk var slitne, jeg vet ikke, men det var altfor dårlig, sier Hangeland.

Men Norge greide å ri av stormen, og tre minutter på overtid kunne de slippe jubelen løs.

Vi er på vei mot EM!

- Nå går vi inn i 2011 i en fantastisk posisjon, og gleder oss til å ønske Danmark velkommen til Oslo, sier Brede Hangeland med et glis.

LARNACA, KYPROS 20101008.
Lagkameratene gratulerer målscorer John Carew (liggende) i EM-kvalifiseringskampen mellom Kypros og Norge på Antonis Papadopoulos stadion i Larnaca fredag.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
LARNACA, KYPROS 20101008. Lagkameratene gratulerer målscorer John Carew (liggende) i EM-kvalifiseringskampen mellom Kypros og Norge på Antonis Papadopoulos stadion i Larnaca fredag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer