STARTSKUDDET: Åpningsseremonien for VM i Sør-Afrika er underveis i Johannesburg, og direkteoverføres til over 200 land verden rundt.Foto: SCANPIX/AFP/CHRISTOPHE SIMON
STARTSKUDDET: Åpningsseremonien for VM i Sør-Afrika er underveis i Johannesburg, og direkteoverføres til over 200 land verden rundt.Foto: SCANPIX/AFP/CHRISTOPHE SIMONVis mer

Nå er VM-festen i gang

- Sør-Afrika blir aldri det samme.

||| • Følg og diskuter VMs første dag i Dagbladets VM-studio fra kl. 15!

JOHANNESBURG/OSLO (Dagbladet): I formiddag åpnet Fifa-president Sepp Blatter og Sør-Afrikas president Jacob Zuma VM 2010.

En storslått VM-seremoni ble startskuddet for den afrikanske festen, før vertsnasjonen skal fyre opp hjemmepublikummet skikkelig når kampen mot Mexico vuvuzela-blåses i gang kl. 16.

KLARE FOR FEST: Sørafrikanske supportere under åpningsseremonien på Soccer City stadion i Soweto, Johannesburg. VM-festen er bare timer unna, klokken 16 starter kampen mellom Sør-Afrika og Mexico. Aldri har vertslandet tapt åpningskampen i et VM.Foto: SCANPIX/AFP/ALEXANDER JOE
KLARE FOR FEST: Sørafrikanske supportere under åpningsseremonien på Soccer City stadion i Soweto, Johannesburg. VM-festen er bare timer unna, klokken 16 starter kampen mellom Sør-Afrika og Mexico. Aldri har vertslandet tapt åpningskampen i et VM.Foto: SCANPIX/AFP/ALEXANDER JOE Vis mer

- Vi opplever ubeskrivelig spenning. Alle kan føle, håper jeg, at dette VM-et er helt spesielt. Det er det første på afrikansk jord. Og enda viktigere, mesteskapet vil vise at Sør-Afrika og Afrika generalt, kan ta på seg arrangementer av denne størrelsen, sa Sepp Blatter før festen.

Prislappen på VM skal være omlag 30 milliarder kroner.

- Sør-Afrika blir aldri det samme etter VM. Det finnes noen øyeblikk som definerer en nasjons historie. Vi står foran ett nå, sier Sør-Afrika-president Jacob Zuma.

BALLBILLE: Scene fra seremonien.Foto: SCANPIX/AFP/GABRIEL BOUYS
BALLBILLE: Scene fra seremonien.Foto: SCANPIX/AFP/GABRIEL BOUYS Vis mer

Nyheten om at tidligere president Nelson Mandela måtte utebli fra åpningsfestivitetene på grunn av oldebarnets dødsulykke la en liten demper på dagen, men det er ingen tvil om at det ble et supershow av en markering på Soccer City Stadium likevel.

Storbesøk
Seremonien ble direkteoverført i mer enn 215 land, og man forventer at en halv milliard mennesker så på. 85 000 av dem skulle være tilstede på stadion for å følge hendelsene med mer enn bare øynene, men mange av dem satt fast i det store trafikkaoset utenfor.

USAs visepresident Joe Biden er på plass i Johannesburg i Barack Obamas sted, etter at oljesøl satte en stopper for presidentens planlagte besøk til Sør-Afrika. Han skal også følge USAs kamp mot England i morgen.

20 afrikanske statsoverhoder var invitert til VM-åpningen, 20 meldte sin ankomst. Det inkluderer Robert Mugage, Zimbabwe-presidenten.

SISTE FORBEREDELSER: Klipping av gress på Green Point Stadion i Cape Town, der Frankrike og Uruguay skal møtes senere i kveld.Foto: SCANPIX/AFP/ FRANCK FIFE
SISTE FORBEREDELSER: Klipping av gress på Green Point Stadion i Cape Town, der Frankrike og Uruguay skal møtes senere i kveld.Foto: SCANPIX/AFP/ FRANCK FIFE Vis mer

Lederne i Madagaskar, Guinea and Niger ble ikke invitert, fordi de har kommet til makten ved kupp, skriver den sørafrikanske avis Times Live.

- Kanskje svarer ytterligere tre på invitasjonen, men 20 har bekreftet akkurat nå, sier PR-ansvarlig Ayande Ntsaluba.

Store stjerner
R. Kelly framførte den ene offisielle VM-låta, og det ble også opptredener av artister som Hugh Masekela, Femi Kuti, Khaled og Hip Hop Pantsula.

- Det vil bli en suveren feiring av det beste av afrikansk kunst, kultur, sang og dans, varslet kunst- og kulturminister Lulu Xingwana, ifølge Daily Mail.

EKSTRA SPENTE: Meksikanske supportere venter på avspark kl. 16.Foto: SCANPIX/AFP/VALERY HACHE
EKSTRA SPENTE: Meksikanske supportere venter på avspark kl. 16.Foto: SCANPIX/AFP/VALERY HACHE Vis mer

Men det er selvfølgelig kl. 16 den virkelige moroa begynner. Sør-Afrika møter Mexico, før Frankrike møter Uruguay kl. 20.30 i kveld. Da er det bare å benke seg på tribunen i Dagbladets VM-studio.

Dagbladets reporter Thomas Sæbø er på vei inn på Elkah Stadium i Soweto, der tusenvis av fans skal følge ettermiddagens kamp via tv-skjermen.

- Det er mildt sagt folksomt, og høylytt i gatene. Spesielt når radioen forteller at Bafana Bafana har forlatt hotellet i Sandton, melder Sæbø.

SKJØNNHET: Soccer City fra utsiden.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko
SKJØNNHET: Soccer City fra utsiden.Foto: SCANPIX/REUTERS/Siphiwe Sibeko Vis mer