VIL SE FREMOVER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (t.v.) håper Lance Armstrongs innrømmelse kan føre til at sykkelsporten nå kan gå videre. Her med generalsekretær i Norges Cyckleforbund, Bjørn Sætre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL SE FREMOVER: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (t.v.) håper Lance Armstrongs innrømmelse kan føre til at sykkelsporten nå kan gå videre. Her med generalsekretær i Norges Cyckleforbund, Bjørn Sætre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

- Nå falt den siste brikken på plass

Sykkelpresidenten om etterlengtet Armstrong-innrømmelse.

(Dagbladet): President i Norges Cycleforbund, Harald Tiedemann Hansen, karakteriserer Lance Armstrongs innrømmelse hos Oprah Winfrey slik:

- Han framstår veldig beregnende. Kald. Og når man vet hva slags person han har vært, er det ikke overraskende, sier Tiedemann Hansen til Dagbladet.

Fornøyd med to ting
Men sykkelpresidenten er glad for at innrømmelsen endelig kom, og trekker spesielt fram to ting.

- Det er to ting jeg er veldig fornøyd med. Det ene er at han nå har innrømmet omfattende bruk av doping. Det andre er, og det er jeg mest fornøyd med, at han sier at etter det ble satt igang et omfattende antidopingprogram, var det vanskelig å fortsette dopingen. Det betyr at vi er på riktig vei, sier sykkelpresidenten.

At Armstrong la alle kortene på bordet, føler han seg imidlertid ikke sikker på.

- Vi føler vel ikke at han sitter her og forteller alt. Men han sier han vil være åpen for å snakke med USADA eller andre. Og det syns jeg er bra. Jeg håper han kan være mer åpen og fortelle mer der.

- Må se framover
- Kan Armstrong få fengselsstraff?

- Det har jeg ingen formening om, sier Tiedemann Hansen som istedet ønsker å fokusere på hva innrømmelsen gjør for sporten.

- Dette var nødvendig for at vi kan legge denne epoken med mørk sykkelhistorie bak oss og komme oss videre. Vi blir nok aldri helt ferdig med det, men vi må kunne se framover og bygge troverdigheten vår og omdømmet vårt.

- Denne innrømmelsen var helt nødvendig for å få til det. Ellers ville denne saken holdt det gående i flere år framover.

- Hvorfor kom innrømmelsen nå?

- Det er vanskelig å si. Han sier selv det var umulig å ikke komme med det, på grunn av Floyd Landis, som på en måte satte igang det hele og kjørte ham opp i et hjørnet. Det viktigste er uansett at han har kommet med erkjennelsen.

- Siste brikken landa
Om det vil komme flere dopinghistorier og innrømmelser fra 90-tallet, er ikke sykkelpresidenten fremmed for.

Men med Armstrongs innrømmelse mener han like fullt at sporten nå har en grunnmur de kan bygge seg opp på, og bli en ren idrett.

- Jeg er opptatt av at vi nå må utvikle sporten og bygge troverdighet. Nå er den siste store brikken landa, den falt på plass. Også vil det sikkert komme noen små historier rundt dette i en tid framover. Så begynner heldigvis sesongen snart, og da kan vi forhåpentligvis fokusere på de mange andre talentene som ønsker å kjempe som rene utøvere på en rettferdig måte.

ETTERLENGTET INNRØMMELSE: Lance Armstrong bruk av prestasjonsfremmende midler ble i natt endelig bekreftet av syklisten selv. Foto: AFP / Paolo Cocco
ETTERLENGTET INNRØMMELSE: Lance Armstrong bruk av prestasjonsfremmende midler ble i natt endelig bekreftet av syklisten selv. Foto: AFP / Paolo Cocco Vis mer