Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå får FIFA-presidentene mindre makt i framtiden

Strukturen i FIFA endres.

I ZURICH: Den ekstraordinære konferansen foregår i Zurich. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann
I ZURICH: Den ekstraordinære konferansen foregår i Zurich. Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann Vis mer

FIFA-kongressen vedtok fredag dyptgripende, strukturelle reformer for å gjenreise tilliten til organisasjonen. Reformene ble vedtatt mot 22 stemmer.

De 207 stemmeberettigede medlemslandene som deltar på den ekstraordinære kongressen i Zürich stemte over en samlet pakke med reformer. Disse ble vedtatt med klart flertall. 177 stemte, mens 22 var imot.

Totalt stemte 89 prosent av de stemmeberettigede for reformpakken. 75 prosents oppslutning hadde vært nok. Reformene skal blant annet endre strukturen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), slik at både presidenten og styret får mindre makt.

Må ha minst seks kvinner Eksekutivkomiteen skal erstattes av et råd som skal bestemme over strategi og visjoner, mens den daglige driften overlates et nyopprettet generalsekretariat.

Presidenten som skal velges senere fredag, vil også få mindre innflytelse enn Sepp Blatter og hans forgjengere har hatt. Meningen er at han skal ha mer av en ambassadørrolle. I reformpakken ligger også bestemmelser om at ingen kan velges til flere enn tre fireårsperioder, at alle som stiller til valg skal underkastes integritetssjekk, og at alle økonomiske vederlag skal offentliggjøres.

Mens FIFA-styret i alle år har vært fullstendig mannsdominert, skal det nye FIFA-rådet på 36 medlemmer inneholde minst seks kvinner — en fra hvert kontinentale forbund. Et uavhengig kontrollorgan skal holde oppsyn med avgjørelser fattet av rådet, generalsekretariatet og FIFA-komiteene.

To land suspendert FIFA består av totalt 209 medlemsland, men to av disse — Kuwait og Indonesia — har en tid vært suspendert. Fredag ble det klart at en eventuell opphevelsen av suspensjonen først vil bli behandlet på neste ordinære FIFA-kongress, og derfor er 207 land stemmeberettigede i dag.

Bak suspensjonen av Indonesia og Kuwait ligger avsløringer av at en tredje part skal ha påvirket fotballmessige spørsmål i landet. Fredagens utsettelse kan være dårlig nytt for presidentkandidat sjeik Salman bin Ebrahim al-Khalifa. Han ville trolig fått de to nevnte landenes stemme i valget.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram