<strong>STOLPEDOMMER:</strong> En ekstra dommer følger her med fra dødlinja, under U19-kampen mellom Kypros og Tsjekkia i fjor høst. Foto: REUTERS
STOLPEDOMMER: En ekstra dommer følger her med fra dødlinja, under U19-kampen mellom Kypros og Tsjekkia i fjor høst. Foto: REUTERS Vis mer

Nå får fotballen fem dommere

Måldommerne kommer til høsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no) Fifa og Uefa håper at to ekstra dommeren kan sørge for at tvilstilfellene i fotballen får en mer rettferdig skjebne og at debatten om videodømming derfor kan legges på is.

Fifa-president Sepp Blatter sa søndag kveld at det er besluttet at Europa League (gamle Uefa-cupen) skal være en testarena, melder nyhetsbyrået Associated Press.

I tillegg til hoveddommeren og hans to linjemenn skal nå to dommere plasseres på dødlinja, rett ved mål. De vil kommunisere med resten av dommerteamet med med mikrofon og plugger i ørene.

Preventiv effekt
Allerede i fjor testet Uefa det nye opplegget, da forbundet plasserte ut måldommere i U19-kvalifiseringskamper i Slovenia, Ungarn og Kypros. Det var en så stor suksess at det nå er bestemt at det skal testes ut på et enda høyere nivå.

<strong>BEDRE SIKT:</strong> En dommer på dødlinja vil i flere situasjoner ha bedre sikt enn sine kollegaer. Foto: REUTERS
BEDRE SIKT: En dommer på dødlinja vil i flere situasjoner ha bedre sikt enn sine kollegaer. Foto: REUTERS Vis mer

Ifølge Uefa fikk dommerne et bedre grunnlag for å ta sine avgjørelser, i tillegg til at de to ekstra dommerne virket preventivt. Konklusjonen fra de første testkampene var at spillerne var mer forsiktige med å holde i trøya på dødballer og det var mindre skuespill i feltet.

Uefa-president Michel Platini er mannen som står bak ideen. Han er en sterk motstander av videodømming og ønsker å prøve alt annet før den teknologien får lov til å erobre fotballen.

Nye Europa League erstatter gamle Uefa-cupen og turneringen starter allerede i juli, med de første kvalifiseringsrundene. Det blir ikke de store forandringene, og til og med pokalen vil være den samme.

Kort fortalt vil nye Europa League bestå av 12 grupper med fire lag, som møter hverandre hjemme og borte. De to beste lagene går videre til cupspillet, hvor også treerne fra Champions League kommer inn - slik de har gjort også de siste åra.

Fire norske lag i Europa
Norge fikk - som vanlig - en ekstra plass i Europa til høsten, som følge av Fair Play-konkurransen. Stabæk vant snill gutt-kåringen i Norge, men plassen gikk til Rosenborg siden bæringene skal ut i Champions League-kvalifisering.

Rosenborg må dermed som eneste norske lag ut i den første kvalifiseringsrunden til Europa League, så det blir en kamptung sommer på trønderne.

- Vi vil ut i Europa, og da kan man ikke synes synd på seg selv. Derfor hørte du oss heller ikke klage i fjor høst. Det finnes heller ingen anledning til det, fordi vi vil spille ute i Europa, sier trener Erik Hamrén til rbkweb.no.

De andre norske lagene som skal spille i Europa til høsten er Vålerenga (cupvinnere), Fredrikstad (serietoer) og Tromsø (serietreer). VIF og FFK må gjennom to kvalikrunder, mens TIL må spille tre runder for å komme til Europa League.

<strong>MINDRE HOLDING:</strong> Erfaringene fra testkampene er at to ekstra dommere blant annet fører til mindre holding på dødballer. Foto: AFP
MINDRE HOLDING: Erfaringene fra testkampene er at to ekstra dommere blant annet fører til mindre holding på dødballer. Foto: AFP Vis mer
<strong>MANGE Å HILSE PÅ:</strong> Med fem dommere er det halvparten så mange kampledere som utespillere på et lag. Foto: AFP
MANGE Å HILSE PÅ: Med fem dommere er det halvparten så mange kampledere som utespillere på et lag. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer