Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå får ikke fotballspillere under ti år i USA lov til å heade ballen

Resultat av søksmål.

FÅR IKKE BRUKE HODET: Fotballspillere under ti år i USA får ikke lov til å heade ballen på grunn av en ny lov. Bildet er fra en aldersbestemt kamp på Ekerbergsletta umder Norway Cup. Foto:Thomas Rasmus Skaug
FÅR IKKE BRUKE HODET: Fotballspillere under ti år i USA får ikke lov til å heade ballen på grunn av en ny lov. Bildet er fra en aldersbestemt kamp på Ekerbergsletta umder Norway Cup. Foto:Thomas Rasmus Skaug Vis mer

(Dagbladet): Ifølge blant andre New York Times og Sky News har Det amerikanske fotballforbundet (US Soccer) vedtatt å forby heading i aldersbestemt fotball.

Reglene forbyr alle spillere under ti år å nikke i det hele tatt, mens spillere fra elleve til 13 år kan bruke hodet i kamp, men ikke på trening.

Bakgrunnen for at US Soccer nå innfører en rekke nye sikkerhetsgrep er at forbundet ble saksøkt av en gruppe foreldre i fjor for å neglisjere behandling og oppfølging av hodeskader.

Tar grep Forbudet gjelder for landslag og akademiene til klubbene i Major League Soccer (MLS). Klubber utenom US Soccers kontroll anbefales å innføre de nye reglene.


Et tilleggskrav i forbindelse med søksmålet er at medisinsk personell må være tilstede under aldersbestemte kamper for å kunne avgjøre om spillere som det mistenkes at har fått hjernerystelse skal få spille videre eller ikke.

Ifølge Sky News er det foreløpig uklart hvordan dommeren skal håndtere de nye reglene underveis i kamper.

- Har nådd målet vårt Det var en gruppe med ungdomsspillere og foreldre som saksøkte Det amerikanske fotballforbundet i San Francisco i august i fjor. Steve Berman, advokat for de som tok ut søksmålet er fornøyd med at reglene nå blir implementert.

- Vi føler vi har oppnådd målet vårt, og derfor ser vi ingen grunn til å fortsette med søksmålet, sier han.

Tidligere MLS-spiller Taylor Twellman, som måtte avslutte karrieren tidlig på grunn av flere hjernerystelser jubler over resultatet på Twitter.

- Jeg kan ikke fortelle dere hvor glad jeg er for at vi er på vei i riktig retning, og jeg kan ikke vente med å se at dette blir gjennomført, skriver han.

NFL-problem Hodeskader i idretten har fått mye fokus i USA de siste årene, og det er spesielt de mange hjernerystelsene og senskadene i NFL som har stjålet overskriftene.

Her i landet ble det skrevet en del om hodeskader i fotballen i forbindelse med Christoph Kramers hjernerystelse under VM-finalen i fotball i fjor sommer.

Vålerenga-lege Erik Rosenlund mener hodeskader tas mer på alvor i norsk fotball sammenliknet med mange andre land.

- Forholdene i Norge, når det gjelder hodeskader i fotball har forbedret seg mye de siste årene. I motsetning til i enkelte andre land. Der er presset på spillerne mye tøffere, sa Rosenlund til Dagbladet i forbindelse med en sak om hodeskader i seniorfotballen i fjor.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling