KLAR IGJEN: Therese Johaug drømmer om medalje - helst gull selvsagt - på torsdagens ti-kilometer i OL. Foto: Thomas Rasmus Skaug
KLAR IGJEN: Therese Johaug drømmer om medalje - helst gull selvsagt - på torsdagens ti-kilometer i OL. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

- Nå får jeg i alle fall sove om natta

Therese Johaug om dagene etter dødsbudskapet.

SOTSJI (Dagbladet): Therese Johaug sov ikke et sekund natt til lørdag og hennes første OL-distanse.

- Det var ikke mulig. Sorgreaksjonen etter at vi ble orientert om at Astrids bror var død, måtte bare få lov til å komme. Den kunne ikke legges til side.

- Det måtte ut. At jeg likevel klarte å fokusere på løpet, kjempe om medalje og ende på en fjerdeplass er noe jeg er stot av nå i etterkant.

- Jeg er også stolt av måten laget vårt har fungert på i denne vanskelige tida. Samholdet vårt, at vi viser følelser sammen og hjelper hverandre gjennom dette, det har bare gjort oss enda mer sammensveiset, sier Johaug.

Normaliserer seg Lørdag lå følelsene tjukt utenpå de norske jentene. Tårene rant fritt. Naturlig nok. En kjær lagkamerat hadde mistet en bror. Selv hadde de mistet en god venn.

Sorgen er der selvsagt fortsatt. Men samtidig er ting i ferd med å normalisere seg. Det blir mer og mer konkurransefokus.

- Hvordan er dagene nå?

- For min egen del har jeg fokus der jeg skal ha det - mot skirennet. Jeg har fått det ut på et vis. Jeg har snakket godt med de hjemme, og med venninner. Og de siste nettene har jeg fått sove godt. Jeg skal nok få forberedt meg maksimalt mot neste renn.

GÅR BEDRE: Therese Johaug og de andre norske skijentene er fortsatt preget av det tragiske dødsfallet til astrid Uhrenholdt Jacobsens bror. Men fokus dreier sakte men sikkert tilbake mot konkurranser og prestasjoner. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GÅR BEDRE: Therese Johaug og de andre norske skijentene er fortsatt preget av det tragiske dødsfallet til astrid Uhrenholdt Jacobsens bror. Men fokus dreier sakte men sikkert tilbake mot konkurranser og prestasjoner. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Det kommer på torsdag. Ti kilometer klassisk med intervallstart. Therese Johaugs kanskje største gullsjanse.

Smerte er godt - Jeg vet i alle fall at jeg er i form og at jeg kan gå fort. Løypa passer meg godt og jeg er skikkelig revansjesugen og innstilt på å gjøre det bra. Jeg vet det blir tøft, men jeg er ikke redd for å ha det vondt.

- Når jeg kjenner syra og smerten komme maner jeg til meg selv at "smerte er godt". Jeg er vant til det. Jeg skal i kjelleren nå. Det er vondt. Men det er nødvendig.

- På en skala fra 1 til 10, hvor glad er du for at der er intervallstart og at du dermed slipper å spurte mot Bjørgen & co.

- 10!

- Det ser ut - i følge værmeldingene - til å gå mot klisterføre - altså skikkelig sugende underlag - hva sier du om det?

- Perfekt!

Villa gipsa foten - Justyna Kowalczyk har lagt ut et røntgenbilde av foten sin som har et brudd, hva synes du om det?

- Det er jo synd for henne at hun ikke har fått optimale forberedelser til OL. Men samtidig ser jeg henne rundt omkring her. Hun springer både på ski og på beina, og er nok i stand til å gå fort på spesialdistansen sin.

- Hadde det vært meg som hadde et slikt brudd ville jeg optmalisert alt jeg kunne nettopp inn mot denne distansen. Ellers så hadde jeg vel vurdert å gipse foten - for å holde den i ro...

- Det er jo litt rart at hun går renn med brudd i foten. Men jeg vet hun er for å ta medalje, og i og med at hun stiller til start er hun sikkert i stand til å gå styggfort.

- Marit og Justyna er de store favorittene. Men jaggu skal jeg slåss jeg og, sier Therese Johaug.