Nå får kvinner og menn samme premier

I verdens mest prestisjefylte tennisturnering er dette nytt.

(Dagbladet.no): Wimbledons historie som tennishovedstad startet allerede i 1877. Men først i år har arrangørene bestemt seg for å innføre likestilling.


Fra og med årets turnering vil kvinner og menn motta like mye premiepenger.

- Dette er et historisk øyeblikk innen tennis, og det betyr også et framskritt for likestillingen i samfunnet for øvrig, sier Larry Scott, direktør i Women\'s Tennis Association-touren, i en pressemelding.

Kvinnene jubler

Flere av de største, kvinnelige tennisstjernene jubler også over beslutningen.

- Verdens største tennisturnering har blitt enda større i dag. Jeg applauderer beslutningen, som anerkjenner kvinners betydning i tennis. Årets mesterskap vil nå få enda større mening og betydning for meg og mine medsøstre, sier Venus Williams, som i går kvalifiserte seg for kvartfinalen i Memphis.

US, Australian og French Open (bare for vinnerne) har allerede innført likestilling under premieutdelingene, men Wimbledon har vært seint ute på dette feltet.- Wimbledon har alltid vært ledende i tennisverden, på mange måter. Jeg er henrykt over beslutningen om å likestille menn og kvinner. Denne avgjørelsen vil styrke båndene mellom kvinnelige spillere og en av verdens største sportsarrangementer, sier Maria Sjarapova.

AELTC ga etter

LIKESTILLER: Wimbledon er verdens største tennisturnering, og i dag bestemte arrangørene seg omsider for å likestille menn og kvinner. Foto: ALASTAIR GRANT/AP/SCANPIX
LIKESTILLER: Wimbledon er verdens største tennisturnering, og i dag bestemte arrangørene seg omsider for å likestille menn og kvinner. Foto: ALASTAIR GRANT/AP/SCANPIX Vis mer

Arrangørene All England Club (AELTC) har lenge mottatt kritikk for forskjellsbehandlingen.

Men de har forsvart seg med at mennene spiller for å bli best av fem sett, mens kvinnene slipper unna med tre.

Nå har de altså innsett at dette argumentet ikke holder.

- Vi håper dette vil oppmuntre jenter til å velge en karriere innen tennis. Kort oppsummert er dette bra for tennis, bra for kvinnelige spillere og bra for Wimbledon, sier AELTCs styreformann, Tim Phillips, til BBC.

I fjor fikk kvinne-vinner Amelie Mauresmo 625 000 pund (knappe 7,5 mill. kr. etter dagens valutakurs), mens Roger Federer fikk 665 000 pund (drøye 7,8 mill. kr.).

<B>TJENTE 7,8 MILL.: Roger Federer vant mennenes finale mot Rafael Nadal.
TJENTE 7,5 MILL: Amelie Mauresmo vant kvinnenes finale mot Justine Henin-Hardenne.