- Nå føler jeg at vi har et bein i kvartfinalen

Nasjonalsangen tente Patrick Thoresen i Globen.


(Dagbladet): Norge - Latvia 3-0.

Norges ishockeylandslag er på god vei mot kvartfinalen i ishockey-VM etter seieren mot Latvia i dag. Norge klatret opp på fjerdeplass, og har enklere kamper igjen enn konkurrentene i kampen om fjerdeplassen.

- Jeg føler vi har et bein innafor kvartfinalen. Nå har vi skjebnen i våre egne hender, sier Patrick Thoresen til tv-kanalen Max.

Russland-proffen gjorde sin beste kamp så langt i VM, og satte inn det avgjørende 3-0-målet i andre periode.

- Jeg føler meg utrolig frisk og veldig tent. Det var dritkult at det var så mye nordmenn på tribunen og nasjonalsangen runget i Globen. Det tente en ekstra glød i meg, og dette var kanskje min beste kamp så langt, sier Thoresen.

Landslagssjef Roy Johansen er litt mer tilbakeholden enn Thoresen når det gjelder kvartfinaleplassen.

AVGJOR: Per-Åge Skrøder jubler for Patrick Thoresens 3-0-scoring mot Latvia i Globen i dag. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
AVGJOR: Per-Åge Skrøder jubler for Patrick Thoresens 3-0-scoring mot Latvia i Globen i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi er ikke der ennå, vi får vente med det. Vi må slå Tyskland i morgen, vi er nødt til å ta flere poeng. Det er ikke noe som kommer av seg sjøl, sier han til Max.

Men han er glad for at Norge nå kan avgjøre selv uten å være avhengige av hjelp utenfra.

- Det er fantastisk deilig å kunne kjempe om en kvartfinaleplass. Vi var usikre før VM, men nå kan vi avgjøre på egenhånd.

Heldig ledermål Norge startet kampen godt, og ledet skuddstatistikken 5-0 før Latvia kom skikkelig igang.

Det jevnet seg ut, og Norge var heldige med marginene da et latvisk skudd fra distanse klinket i stanga og tverrliggeren før den spratt rett utenfor målstreken. Dommerne måtte sjekke videoreprise for å forsikre seg om at den ikke hadde vært inne.

Like etter kjempet Jonas Holøs seg tvers over banen, og var heldig med spretten da pucken gikk via en latvisk skøyte og utmanøvrerte keeper Edgars Masalskis.

- Det var i fire mot fire, de tok ut en del av pasningsalternativene mine. Jeg forsøkte bare å komme meg inn i sonen, og så spretter pucken via skøyta, sier Holøs til Max, og innrømmer at målet var litt heldig.

Morten Ask kunne satt inn 2-0 i første periode, men misset på blankt mål. Også Latvia hadde en gedigen sjanse der pucken lå på mållinja.

I andre periode hadde Latvia et nytt skudd rett i stolpen, men som i første periode betydde latvisk stolpetreff norsk uttelling rett etterpå.

Denne gangen var det et distanseskudd fra Mats Trygg som ble styrt inn av skøyta til Andreas Martinsen.

Stang-stang-ut Mot slutten av midtperioden vant Patrick Thoresen tilbake en tapt puck midt i den latviske sonen og satte den lynhurtig forbi Masalskis.

Norge kontrollerte kampen gjennom sisteperioden. Det var smått mirakuløst at det ikke ble firemålsledelse da Jonas Holøs etter et nytt raid skjøt via begge stengene og ut. Enda rarere var det at returen på åpent bur ikke ble satt i mål.

Norge har igjen kamper igjen, mot Tyskland i morgen og Danmark på tirsdag. Latvia skal møte Sverige i siste kamp, mens Tyskland har Tsjekkia i siste runde.