Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå føler Poirée seg sterk nok til å snakke om sitt dramatiske liv

Faren, ulykken og skilsmissen.

MASSE LIVSERFARING:  Raphael Poirée har fått svar på ting, og føler han kan gå videre i livet. Foto: Hans Arne Vedlog
MASSE LIVSERFARING: Raphael Poirée har fått svar på ting, og føler han kan gå videre i livet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

(Dagbladet): Om to dager åpner VM i skiskyting i Holmenkollen. Raphael Poirée (41) er tilbake der han startet og avsluttet sin egen karriere som skiskytter. Denne gangen er han ekspertkommentator for Eurosport i Frankrike og ambassadør for spillselskapet Come On.

Poirée gleder seg. Han skal formidle kunnskap om det han kan aller best, nemlig skiskyting.

Franskmannen - som også er blitt folkekjær i Norge - la opp i 2007. Siden har livet vært en berg-og-dal-bane. I 2009 var han én millimeter fra å bli lam da han fikk en firehjuling - såkalt ATV - på 200 kilo over seg. Fire år seinere tok han og kona Liv Grete Skjelbred ut seperasjon. De har tre barn, og bor ikke lenger sammen.

I omtrent samme periode fikk han svar på hva som skjedde med hans biologiske far, som forsvant da Raphael var fire år.

- Jeg er ikke rik på penger. Men jeg er rik på opplevelser. Endelig føler jeg meg voksen nok til å fortelle om mine opplevelser som har påvirket hele livet fram til nå. Jeg har funnet koden til alt. Og jeg har funnet meg selv, fortalte Poiree i en foredrag arrangert av Come On mandag.

Døde i 2011 I dag har han ny kjæreste. Hun heter Anne Tunes (40) og er fra Bergen. Han jobber som grunnarbeider i firmaet Vassbakk & Stol. Han får stadig tilbud fra skiskyttermiljøet, men først og fremst betyr nærheten til barna alt.

- Jeg hadde selv ingen farsfigur. Jeg følte det manglet noe i livet mitt, forteller Raphael. Sannheten er at faren Maurice ikke lenger elsket hans mor. Resultat: Han dro sin vei.

- Det var derfor jeg ble så god i skiskyting. Jeg var sint fordi jeg ikke hadde en far. Jeg spurte meg selv hvorfor han hadde forlatt oss. Var det min skyld? Jeg lagde meg bilder. Jeg ville vite hvorfor han ikke var hos meg og søsknene mine.

Nærmere 38 år seinere fikk han svar. Han ble kontaktet av NRK og programserien «Hva har du i bagasjen?» Opplysninger førte ham til New Zealand. Her døde faren i 2011.

- Jeg møtte hans siste kone. Dessuten tre halvsøstre og to halvbrødre. Jeg reiste ikke for å finne min far, men for å få svar. Hans siste kone fortalte at han hadde det bra. Det har gitt meg ro. Plutselig forsvant 50 kilo fra skuldrene, forteller Raphael.

Fullstendig galt Da han la opp i 2007, kunne han vise til 44 seirer i verdenscupen. Han har haugevis av VM- og OL-medaljer. Han var en atlet av de sjeldne. Men i 2009 holdt det på å gå fullstendig galt, da han fikk en ATV over seg.

ÅPEN OG ÆRLIG:  Raphael Poirée under mandagens foredrag. Foto: Hans Arne Vedlog
ÅPEN OG ÆRLIG: Raphael Poirée under mandagens foredrag. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Han var sammen med datteren sin.

- Jeg forsto umiddelbart at noe var galt. Jeg var én millimeter fra å bli lam fra hodet og ned. Hadde jeg forsøkt å vri meg mens jeg lå i snøen, ville jeg vært ferdig. På sykehuset lå jeg i narkose i tre dager.

Utrolig nok klarte Rafael å trene seg opp igjen på rekordtid. Der andre ville tilbrakt et år på sykehus, brukte Raphael en måned.

- Som idrettsuøver satte jeg meg delmål. Sånn var det på sykehuset også. Mitt første mål var å tørke meg selv. Mitt andre mål var å pusse tennene selv, forteller han.

- Merker du noe til ulykken i dag?

- Det er noen bevegelser jeg ikke kan gjøre, som å slå salto, for eksempel. Ellers går det fint. Men jeg kan få flahsback i hodet når jeg kjører bil. Jeg spør meg selv: «Hva om det var min egen datter som fikk 200 kilo over seg?» Å skade seg selv er greit. Men å skade andre er det verste du kan oppleve.

Knyttet til hverandre Rapahel forteller at forholdet til Liv Grete gikk nedover da de la ski og gevær på hylla.

- Vi var veldig knyttet til hverandre under karrieren. Når vi sluttet med skiskyting, hadde vi ingenting til felles. Men det var mye min feil, påpeker Raphael.

Blant annet trente han juniorene i skiskyting, pluss landslaget til Hviterussland.

- Jeg tenkte mye på meg selv, og kommunikasjonen var dårlig. Men mye kommer fra da jeg var ung, savnet av en farsfigur. Vi fikk hjelp av psykolog, men der fikk jeg all dritten i ansiktet. Jeg måtte ut og puste. Jeg klarte ikke mer. Etterpå ser jeg analysene klarere.

SKILTE LAG:  Raphael og Liv Grete har tre barn og bor i dag 200 meter fra hverandre. Foto: Ole C.H Thomassen.
SKILTE LAG: Raphael og Liv Grete har tre barn og bor i dag 200 meter fra hverandre. Foto: Ole C.H Thomassen. Vis mer

Raphael sier det fungerer bra å bo 200 meter fra Liv Grete. Han er nå forlovet med sin nye kvinne, men vil ikke røpe om han har fridd.

Ryddet vei Han føler seg mer norsk enn fransk, og kommer ikke til å flytte tilbake til Frankrike. Han får stadig takk fra de franske skiskytterne som kommer opp nå. «Det var du som ryddet vei, Raphael», lyder omkvedet. Verdenscupleder Martin Fourcade er definitivt blant de store favorittene i Holmenkollen.

- Hva tenker du om Ole Einar Bjørndalen?

- Jeg tenker at han vil få en del utfordringer. Slik jeg ser det, er han best i høyden. Jeg tror han får det tøft, sier Poiree, med tanke på de aller gjeveste medaljene.

Bare folkefesten i Holmenkollen vil vise om han får rett ...

KONKURRENTER:  Raphael Poirée og Ole Einar Bjørndalen var erkerivaler i glansdagene, men hjalp også hverandre. Foto: NTB Scanpix
KONKURRENTER: Raphael Poirée og Ole Einar Bjørndalen var erkerivaler i glansdagene, men hjalp også hverandre. Foto: NTB Scanpix Vis mer