Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marieke Vervoort skal få aktiv dødshjelp

Nå forbereder Marieke (38) seg på å dø: - Jeg har så vondt. Jeg er ferdig

Paralympieren Marieke Vervoort (38) er åpen om at hun vil benytte seg av aktiv dødshjelp når smertene blir for store. Nå ser det ut til at dagen nærmer seg.

AKTIV DØDSHJELP: Marieke Vervoort skal benytte seg av aktiv dødshjelp. Smertene begynner å nærme seg så utholdelige at det trolig skjer snart. Foto: AFP PHOTO / Al Tielemans for OIS/IOC
AKTIV DØDSHJELP: Marieke Vervoort skal benytte seg av aktiv dødshjelp. Smertene begynner å nærme seg så utholdelige at det trolig skjer snart. Foto: AFP PHOTO / Al Tielemans for OIS/IOC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den belgiske paralympieren Marieke Vervoort har en begivenhetsrik karriere bak seg. Hun har en paralympisk gullmedalje i sprint, og hele tre gull fra VM for handikappede i Doha i 2015.

OL i Rio ble hennes siste mesterskap.

Vervoort har alltid vært åpen om smertene hun lever med hver dag, og at hun en dag, når smertene blir for sterke, vil ta saken i egne hender og få hjelp til å dø. I Belgia er nemlig aktiv dødshjelp lovlig.

Nå ser det ut til at den dagen nærmer seg. Det sier Vervoort i et intervju med britiske Daily Telegraph.

Uhelbredelig sykdom

Hun lider av en uhelbredelig sykdom. Den uvanlige sykdommen gjør at kroppen brytes ned, og er svært smertefull. Det eneste som har fungert lindrende, er trening. Men de siste åra har sykdommen satt et sterkere preg på Vervoort, som har rast ned i vekt og blitt avhengig av besøk fra sykepleiere flere ganger om dagen.

SISTE MESTERSKAP: Her har Vervoort nettopp vunnet bronse på 100 meter under Paralympics i Rio. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff
SISTE MESTERSKAP: Her har Vervoort nettopp vunnet bronse på 100 meter under Paralympics i Rio. Foto: REUTERS/Jason Cairnduff Vis mer

Daily Telegraph-intervjuet er gjort på sykehuset.

- Jeg vil ikke lide mer. Det er vanskelig akkurat nå. Jeg blir mer og mer deprimert. Jeg har aldri hatt slike følelser før. Jeg gråter mye, sier 38-åringen.

Hun forteller om søvnløse netter, der hun går inn og ut av bevissthet. Hun klarer ikke lenger å få i seg det hun trenger av næring, og kaster opp det meste.

- Hvis det finnes en Gud, er han slem som straffer meg på denne måten.

- Jeg er ferdig

38- åringen forklarer at hun tilbragte en natt med nevrolog.

- Jeg hadde én spasme etter den andre. Hun sa det ikke var snakk om noe epilepsi-anfall; Det var kroppen som om vred seg i smerte. Jeg har så vondt. Jeg er ferdig.

Snart skal Vervoort hjem til Brussel og feire jul. Aktiv dødshjelp er bestilt for lengst, men når det blir, er fremdeles uvisst.

Hun vil at asken skal bli spredd i Brussel, og har allerede skrevet et brev til sine nærmeste der hun forklarer hvordan hun vil at det skal gå for seg. Blant annet vil Vervoort at hvite sommerfugler skal slippes ut av en rød eske når hun er borte.

- Folk kommer til å gråte, men jeg må takke dem for det livet jeg har hatt, for det faktum at jeg nå er lykkelig og har funnet fred. Det beste du kan oppnå i livet, er å gjøre andre glade, sier Vervoort.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!