Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå forteller arbeiderne på VM-anlegget i Qatar: - Livet her er som å sitte i fengsel

For første gang forteller arbeidere på en VM-stadion i Qatar om trusler, overgrep og tvangsarbeid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Livet her er som å sitte i fengsel, sier metallarbeideren Deepak fra Nepal.

Han jobber med å bygge en av de største fotballanleggene til VM i Qatar i 2022. I en rapport som offentliggjøres i dag dokumenteres for første gang utnyttelse av migrantarbeidere på en av VM-arenaene som skal brukes under VM. Amnesty International har intervjuet 132 migrantarbeidere, som alle jobbet på Khalifa International Stadium i Doha. De forteller om systematiske overgrep og flere tilfeller av tvangsarbeid.

Arenaen er oppkalt etter Khalifa bin Hamad bin Abdullah bin Jassim bin Mohammed Al Thani, bestefaren til den sittende emiren av Qatar. Den er ment å bli det første stadionanlegget som ferdigstilles - og skal etter planen være åsted for blant annet en av 2022-VMs semifinaler.

Ytterligere 99 migranter som Amnesty intervjuet jobbet med grøntarealene på det nærliggende Aspire Zone-sportskomplekset - hvor både Bayern Munchen, Everton og Paris Saint-Germain trente i vinter.

Jordskjelvofre Funnene i Amnesty-rapporten samsvarer med det Dagbladet dokumenterte i serien «Fotballskandalen» i fjor høst.

Bak flere av investeringene i infrastrukturen der fotballstjerner, -pamper og -turister skal kose seg i 2022 finnes det tusenvis av ødelagte liv. Qatar 2022 påpekte overfor Dagbladet at ingen av de omkomne arbeiderne jobbet på «de offisielle VM-anleggene».

Men flere hundre gjestearbeidere har omkommet eller blitt alvorlig skadd mens de jobbet for andre store byggeprosjekter som skal ferdigstilles før VM - anlegg som vil være essensielle for at turneringen skal kunne gjennomføres. På landsbygda i Nepal møtte vi noen av dem og deres pårørende.

Nå dokumenterer også Amnesty utnyttelse av migrantarbeidere på et offisielt VM-anlegg.
 
- Lurt trill rundt Hver eneste gartner og konstruksjonsarbeider som snakket med Amnesty International nevnte en eller annen form for utnyttelse:

Arbeiderne fortalte at de levde under usle og trange boforhold, og at de måtte betale store avgifter, alt fra 500 til 4300 dollar, til rekrutteringsagenter i hjemlandet for å få en jobb i Qatar. Mange fortalte også at de de ble lurt når det kom til betaling eller hva slags arbeid de skulle utføre - alle bortsett fra seks arbeidere hadde lønninger som var lavere enn det som var lovet ved ankomst, i noen tilfeller bare halvparten.

Denne virkeligheten ble bekreftet av en Shatrudhan Shah, en rekrutteringsagent Dagbladet intervjuet i Nepal i fjor. Han fortalte at det var utbredt at arbeidere ble lurt.

- Det har vært en del lureri, noen ganger ganske grovt. Når folk har klaget over at de får feil lønn er de blitt banket helseløse. Det har vært ekstreme arbeidsforhold. Jeg er blitt oppringt fordi arbeidere har hengt seg.

- Fikk ikke lønn Flere arbeidere fortalte Amnesty at de gikk flere måneder uten lønn, noe som forårsaket betydelig økonomisk og mentalt press på dem - som allerede både var svært slitne, og tynget ned av mye gjeld.

STORSTUA: Khalifa Stadium skal være arena for blant annet en av semifinalene i VM i 2022. Alle foto: Amnesty
NEPALERE: Arbeiderne Amnesty snakket med er hovedsakelig fra Nepal, India og Bangladesh. Alle foto: Amnesty
SLITENT: Slik bor arbeiderne som bygger VM-fotballarena i Qatar. Alle foto: Amnesty
SLITENT: Slik bor arbeiderne som bygger VM-fotballarena i Qatar. Alle foto: Amnesty
BILDER HJEMMEFRA: Flere nepalske arbeidere forklarte at de ikke fikk reise til hjemlandet etter jordskjelvet i fjor. Alle foto: Amnesty
SLITENT: Slik bor arbeiderne som bygger VM-fotballarena i Qatar. Alle foto: Amnesty
I ARBEID: Arbeidere i sving på Khalifa Stadium i Doha. Alle foto: Amnesty
STORSTUA: Khalifa Stadium skal være arena for blant annet en av semifinalene i VM i 2022. Alle foto: Amnesty

Flere arbeidere fortalte også at arbeidsgiver ikke ga eller fornyet oppholdstillatelsene deres, noe som etter visumsystemet «kafala» gjør at de risikerer å bli anholdt og deportert. Derfor er det også kritisk når arbeidere forteller Amnesty at arbeidsgivere konfiskerte passene deres og ikke utstedte utreise-tillatelser, slik at de ikke kunne forlate landet.

Flere fortalte også at de ble truet hvis de klaget på arbeidsforholdene - noe som også var et gjennomgangstema blant arbeiderne og de pårørende Dagbladet snakket med i Nepal i fjor.

- Truet av sjefen Arbeiderne Amnesty var hovedsakelig fra Nepal, Bangladesh og India. Flere av de nepalske arbeiderne fortalte Amnesty at de ikke en gang fikk besøkte familien i hjemlandet etter jordskjelvene som i april i fjor tok flere tusen liv.

- Selve arbeidet er vanskelig, vi jobber lange dager i steikende sol, sier metallarbeider Deepak fra Nepal.

- Da jeg først sa ifra til sjefen, like etter at jeg kom til Qatar, svarte sjefen: «Hvis du vil klage så kan du det, men da vil det også få følger. Vil du bli i Qatar holder du kjeft og fortsetter å jobbe.»

En annen metallarbeider, Nabeel fra India, fikk ikke lønn på flere måneder. Da han sa ifra til sjefen ble han truet, hevder han.

- Han ropte og skjelte meg ut, og sa at hvis jeg klagde igjen ville jeg aldri få forlate landet. Siden den gang har jeg vært varsom med å ikke klage på lønna - eller noe annet for den del. Om jeg kunne ville jeg få ny jobb eller forlate Qatar.

Kritiserer Amnesty En talsmann for arrangementskomiteen i Qatar skriver i en e-post til Dagbladet at «tonen i Amnestys nye påstander skaper et uriktig bilde», og at Amnestys nye påstander gjør lite for å styrke arbeidet komiteen sier de har gjort for å forsikre seg om at alle arbeiderne på VM-prosjektene har gode arbeidsforhold og bovilkår. Komiteen sier de har hatt et godt og konstruktivt forhold til arbeidsorganisasjoner og Amnesty for å nå disse målene — men kritiserer altså nå Amnestys siste funn.

- Amnestys undersøkelser begrenser seg til bare fire selskaper — av totalt over 40 selskaper som nå er I sving på Khalifa International Stadium. Forholdene hos disse selskapene er ikke representative for hele arbeidsstokken på Khalifa-stadionet, sier talsmannen.
 
- Vi tar inn over oss at Amnesty fant utfordringer i arbeidsvilkår i begynnelsen av 2015.  Men på grunn av komiteens pågående arbeid og overvåkning av disse spørsmålene, var flere av dem tatt hånd om i løpet av juni 2015 — flere måneder før Amnestys rapport publiseres.
 
- Et av de aktuelle selskapene hadde i juni 2015, sju måneder før Amnesty kontaktet oss, gått igjennom en omfattende fornyelsesprosess og er nå et av de viktigste selskapene på anlegget. Et annet er utestengt fra prosjektet, til tross for at de har gått igjennom en lignende prosess, fordi de ikke kan vise til bærekraftige forbedringer. De to siste selskapene har ikke vært involvert i VM-prosjekter siden juni 2015, og får ikke delta på framtidige prosjekter før de kan vise at de lever opp til våre standarder, sier talsmannen.
 
- 923 selskaper kastet ut - Amnesty har anerkjent komiteens arbeid, og vi har alltid framholdt at VM skal være en drivkraft for forandring. Mesterskapet skal ikke bygges på skuldrene til utnyttede arbeidere. Vi tar avstand fra enhver påstand om at Qatar ikke er i stand til å arrangere VM i fotball, sier talsmannen.

I et brev til Amnesty skriver qatarsk UD at de har innført en rekke reformer for å bedre arbeidsforholdene for gjestearbeiderne og sørge for at disse ikke utnyttes. Blant annet er det utnevnt og utdannet 375 arbeidslivsinspektører, som i fjor sørget for at 923 selskaper ble kastet ut av Qatar. I tillegg kan arbeiderne nå få lønn betalt på konto, og straffene for å holde tilbake arbeidernes pass skjerpes.

Også Hilal al-Kuwari, president for Aspire-akademiet, skriver til Amnesty at flere reformer allerede er innført, og at mange arbeidere allerede har fått nye steder å bo. De gjør det klart at deres retningslinjer er krystallklare på at arbeiderne skal være i bestittelse av sine egne pass - og at de ikke lenger aksepterer at arbeidsgivere oppbevarer arbeideres pass i en safe. De hevder de ikke har funnet en eneste sak der en arbeider er blitt nektet å forlate Qatar.

FIFA: - Følger opp FIFA skriver i en e-post til Dagbladet at de er fullstendig klar over risikoen som bygningsarbeidere i Qatar løper, og at FIFA og andre parter må benytte seg av muligheten de har til å bedre arbeidsforholdene til gjestearbeidere i landet.

- Vi forblir overbevist om at den oppmerksomheten et VM medfører vil bidra til betydelig forandring, skriver FIFA.

- FIFA har siden 2011 møtt med en rekke viktige parter, deriblant Amnesty International, for å finne den beste måten å oppnå konsekvent og bærekraftig innføring av anstendige arbeidsforhold på FIFA-byggeplasser i Qatar - så fort som mulig.
Dette er en pågående prosess. Det gjenstår flere utfordringer, men FIFA er overbevist om at strukturene som er etablert og prosessene som er iverksatt av arrangementskomiteen i Qatar - som har eneansvaret for oppføringen av VM-infrastruktur - vil legge til rette for å følge opp rettighetene til gjestearbeiderne. Disse prosessene omfatter nye velferdsstandarder for arbeidere som ble innført i 2014, nye undersøkelsesregler for alle som legger inn anbud, jevnlig innrapportering som er offentlig tilgjengelig og et fire-trinns revisjonssystem. Dette har vært diskutert blant annet med Amnesty International tidligere.
Videre vil FIFA fortsette å legge press på qatarske myndigheter og andre parter, for å forsikre oss om at de tilstrekkelige standarder forblir fulgt for byggeprosjekter i Qatar.

Flere av de aktuelle selskapene nekter for flere anklagene, og skriver til Amnesty at de gjør alt de kan for å etterkomme de nødvendige standarder. Enkelte av Amnestys funn sier selskapene at de har rettet opp i, og hevder seg rystet over funnene.

LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig
LES DOKUMENTAREN: - Jeg er ennå ung, men livet mitt er ødelagt. Qatar er så rike at dette ikke burde være nødvendig Vis mer
READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn't be necessary.
READ THE DOCUMENTARY: - I'm still young, but my life is ruined. Qatar is so rich that this shouldn't be necessary. Vis mer
Hele Norges coronakart