DEN RASKESTE TENÅRINGEN:  Trayvon Bromell er historiens raskeste tenåring. FOTO: AFP/ Antonin Thuillier.
DEN RASKESTE TENÅRINGEN: Trayvon Bromell er historiens raskeste tenåring. FOTO: AFP/ Antonin Thuillier.Vis mer

Nå går det an å slå Bolt

VM-sprinten gir ny sjanse for tenåringene som er raskere enn verdensmesteren.

DA Usain Bolt såvidt holdt seg på beina i semifinalen og vant VM-finalen med ett hundredels sekund, reddet han mer enn friidrettens håp:

•• Nå kan også de guttungene som er naturlig raskere enn ham bli trodd:

Det er blitt det eneste som teller i internasjonal friidrett, og derfor var gårsdagens gull så viktig.

HELT siden Bolt begynte å vinne de store løpene for mer enn ti år siden, har tilliten til ham vært bygget på den sammenhengende utviklingen. De sensasjonelt gode tidene fra skolemesterskapene, ble fulgt opp av en naturlig rolig framgang for en kropp som samtidig strakk seg mot 1.96.

Dopkontrollen på Jamaica kunne være så lurvete som den faktisk var; det åpenbare var likevel at landet hadde fostret en gutt med usedvanlige fysiske forutsetninger for å løpe fort. Nå kommer ikke slike egenskaper nødvendigvis i dobbeltpakning med en ok forståelse av rett og galt, men Usain Bolt har hele tida stått for noe mer enn det å kunne løpe raskest på jorda.

Slik er han blitt bildet på det absolutt rene midt i en ganske bekmørk sport.

DET er en slitsom posisjon for en livsglad gutt. Som Bolt sa det en av de gangene han var trøtt av å stå i utstillingsvinduet for god moral:

- Jeg er ikke Frelseren. Dette er alle utøvernes ansvar; ikke bare mitt.

VIKTIG SEIER:  Gullet til Usain Bolt gir friidretten enda en sjanse til å gjenvinne troverdigheten.FOTO: Kirby Lee-USA TODAY Sports.
VIKTIG SEIER: Gullet til Usain Bolt gir friidretten enda en sjanse til å gjenvinne troverdigheten.FOTO: Kirby Lee-USA TODAY Sports. Vis mer

Nå får han i beste fall hjelp.

FOR i en idrett som trenger noe å feste håpet til, er det flere åpenbare naturbegavelser som tilsynelatende er gitt de samme fysiske mulighetene som Usain Bolt.

For halvannet år siden slo da 13-årige James Gallaugher Bolt sin klasserekord på 21.81 på 200 meter. James kommer ikke fra den mytiske sprintøya Jamaica; derimot fra den lille, pyntelige kystbyen Ulladulla litt sør for Sydney der store deler av genmaterialet for ekstremfarten i utgangspunktet er hentet fra engelske fengsler fra seint på 1700-tallet.

Forventningene til unggutten er store:

- Han er et monster, og det sagt i beste mening, sa treneren hans etter rekordløpet.

I år har Gallaugher løpt 100 meter på 10.77.

OMTRENT samme nivå holder engelske Ryan Gorman som foreløpig har ligget litt foran Bolt i utviklingen. Denne sesongen har 16 årige Gorman vunnet skolemesterskap på 200 meter på 21.17.

Nå er sammenligning av tider og prestasjoner hos ulike unggutter ganske uinteressant som en isolert øvelse. Hver eneste unge utvikler seg jo fysisk i forskjellig fart.

FORTSATT SKOLEGUTT :  Naturtalentet Traywon Bromell har dominert i de amerikanske skolemesterskapene de siste årene på tross av lange skadeavbrekk. FOTO:AP/Charlie Neibergall,
FORTSATT SKOLEGUTT : Naturtalentet Traywon Bromell har dominert i de amerikanske skolemesterskapene de siste årene på tross av lange skadeavbrekk. FOTO:AP/Charlie Neibergall, Vis mer

Det spennende er når framgangen fortsetter etter den tydeligste vekstperioden; altså slik det har skjedd med gårsdagens bronsevinner Trayvon Bromell. Denne amerikaneren var den første 18-åringen til å løpe under 10 blank, og holder rent aldersmessig et helt annet nivå enn de gamle svindlerne som i Bolt sitt skadefravær helt til VM-finalen fikk dominere denne distansen.

Der sprintens hardt belastete oldboys-gjeng var flere år eldre før de krøp under 10-tallet og dessuten nådde sitt maksnivå som godt voksne, har Bromell løpt jevnt på så sterke tider helt fra skolealderen. Dette til tross for at mye av juniortida hans har vært preget av lange skadeavbrekk.

AKKURAT den framgangen gjør det mulig å tro også på Brommel når han en eller annen gang passerer Usain Bolt.

Da er også det som skulle vært den mest målbare idretten, endelig til å kontrollere igjen.

PS: Men igjen; tidlig fysisk modning og plettfri dopmoral er ingen gitt kombinasjon. Som 16-åring løp Yohan Blake (født 1989) fra Jamaica tidenes raskeste 100 meter på 10.33. Også han fikk en kort dopingdom fra sitt eget friidrettsforbund som 20-åring etter å ha brukt et mildt; men forbudt stoff før det nasjonale mesterskapet. Blake har seinere løpt på 9.69, men fått stoppet utviklingen på grunn av langvarige strekkskader.


I TVILSOMT SELSKAP:  Trayvon Bromell og Justin Gatlin feirer bronse og sølv etter 100 meter-finalen. FOTO: EPA/How Hwee Young.
I TVILSOMT SELSKAP: Trayvon Bromell og Justin Gatlin feirer bronse og sølv etter 100 meter-finalen. FOTO: EPA/How Hwee Young. Vis mer