Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sverige på vei mot tidenes OL:

Nå går det veien for svenskene. Gate kan bli oppkalt etter Öberg

Sveriges medaljefangst i Pyeongchang har gått over all forventning. Det kan få følger for en gate i Piteå.

GULLGATE: Hanna Öberg er en av grunnene til Sveriges medaljefangst i Pyeongchang. Nå kan hun få sin egen gate i hjembyen. Foto: NTB Scanpix / Pontus Lundahl / TT
GULLGATE: Hanna Öberg er en av grunnene til Sveriges medaljefangst i Pyeongchang. Nå kan hun få sin egen gate i hjembyen. Foto: NTB Scanpix / Pontus Lundahl / TT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Med dagens gull på herrenes stafett i skiskyting, er svenskene nå oppe i 6 gull og 5 sølv. I tillegg er de i finalen i curling både for herrer og kvinner, og er dermed sikret minst 13 medaljer allerede.

Også kvinnenes tremil, big air snowboard for herrer og lagkonkurransen i alpint kan gi svenske medaljer på avslutningsdagene.

Sveriges beste medaljefangst i et OL er fra Sotsji, der de tok totalt 15 medaljer. 2 gull, 7 sølv, og 6 bronsemedaljer. Flest gullmedaljer tok de i Torino i 2006, da de fikk med seg 7.

Dermed ligger Sverige godt an til å gjennomføre sitt beste vinter-OL noensinne.

Lave forhåpninger

Før OL i Pyeongchang kunngjorde Sveriges olympiske komité (SOK) at målet for mesterskapet var å ta åtte medaljer.

- Vi har en tropp med høye mål, men troppen har ikke riktig samme kvalitet statistisk som i 2010 og 2014, sa SOK-sjef Peter Reinebo den gang.

Dette målet er altså allerede forbigått med god margin, og flere medaljer kan være i vente.

De svenske kvinnene har som ventet vært sterke i langrennssporet, der både Charlotte Kalla og Stina Nilsson har tatt individuelle gull. I tillegg ble det sølv både på stafetten og lagsprinten.

Kan få gate oppkalt etter seg

Men de svenske medaljene har også kommet fra mer uventede hold.

Særlig prestasjonene i skiskyting har vakt oppsikt. I tillegg til dagens gull på herrestafetten, har kvinnene tatt sølv på sin stafett. Flere svenske skiskyttere har levert sine beste resultater noensinne i OL, deriblant Hanna Öberg da hun tok individuelt gull, og Sebastian Samuelsson da han tok sølv, begge på normaldistansen.

Öbergs prestasjoner har ifølge Expressen ført til at det nå blir diskutert om hun skal få en gate oppkalt etter seg i hjembyen Piteå.

- Den diskusjonen har allerede kommet i gang. Det er noe som krever litt ettertanke, men de tankene og forslagene har allerede begynt å surre, sier Anders Lundkvist i Piteå kommune til NSD.

De svenske skiskytterne var naturligvis høyt oppe etter at Fredrik Lindström hadde avgjort herrestafetten. Svenskenes skyttetrener Johan Hagström hadde følgende å si om den svenske ankermannen.

- Det Zlatan gjør med en fotball - det gjør Fredrik med ett gevær, sier Hagström til Expressen.

- Disse gutta fikser det her, de elsker laget, de elsker posisjonen de er i og er ikke redde for situasjonene som dukker opp. De tror på seg selv og så er de inne i en god flyt. De har trygghet og selvtillit, sier Hagström.

Jakter nytt gull

Også i alpint har svenskene tatt gull. Da storfavorittene i slalåm sviktet, var svenskene der og utnyttet muligheten. Først tok Frida Hansdotter gullet i kvinnenes slalåm, hvor amerikanske Mikaela Shiffrin var soleklar favoritt, før André Myhrer gjorde det samme i herrenes renn, etter at forhåndsfavorittene Marcel Hirscher og Henrik Kristoffersen kjørte ut.

Natt til lørdag skal de to være med på det svenske laget som er blant favorittene i lagkonkurransen i alpint. Favorittstempelet er mye på grunn av den særegne teknikken Myhrer har utviklet for nettopp lagkonkurransen. «Myhrer-style» går ut på å bokse ned portene man møter i parallellslalåm. Myhrer og lagkamerat Mattias Hargin er blant dem som behersker teknikken best. Det går fort, men er ikke uten risiko.

- Du bør ikke overdrive boksingen, men den kommer når det trengs. Du må være litt forsiktig fordi disse flaggportene flyr ofte av og det var litt det som skjedd mot Matte (Hargin) i Oslo, sier Myhrer.

- I det første heatet kjørte på et flagg, og det er vanskelig å kjøre med tøy under skiene. Når det er litt flattere, er det veldig viktig å bli kvitt portene raskt, sier Myhrer til Aftonbladet.

Skuffende «Tre Kronor»

Alt har imidlertid ikke gått på skinner for svenskene. Mens langrennskvinnene har gjort det svært bra, har herrene skuffet. Før den avsluttende femmilen på lørdag har de ikke klart å ta en eneste medalje, og sjansene er nok ikke særlig store der heller.

Også hockeyturneringene ble skuffende for Sverige. Herrelaget var regnet som en av de største favorittene før mesterskapet, men måtte se seg slått av Tyskland i kvartfinalen. I tillegg hadde kvinnelaget medaljeambisjoner, men endte nest sist i turneringen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!