Nå Gåre mye bedre

TROMSØ/BODØ (Dagbladet): Han overtok Tippeligaens bånnlag. Nå har han ledet gjengen i sju seriekamper på rad uten tap, og i morgen kan det bli kvartfinaleplass i cupen på bekostning av Viking. Nå tør ikke «kriseløsningen» Øystein Gåre lenger å utelukke at han trener Glimt også neste år...

Da han ble bedt om å steppe inn som erstatter for Dag Opjordsmoen, sa Glimts 47 år gamle talentutvikler til klubbstyret:

- OK, men bare for én kamp.

Etter kampen sa han:

- OK, jeg blir til dere har funnet min erstatter.

Da det trakk ut med å skaffe erstatter, sa han:

- OK, jeg tar ansvaret ut sesongen, sånn at dere kan finne rett trener i fred og ro.

Nå sier Øystein Gåre til Dagbladet:

- Glimt leter med min velsignelse etter ny trener. Når letinga er ferdig, får vi eventuelt diskutere om jeg kan være et av alternativene. Inntil da er ikke trenerspørsmålet et tema.

- Du har tidligere blankt avvist at du er aktuell. Nå holder du alle muligheter åpne?

- Det er fortsatt mitt utgangspunkt at jeg skal trå tilbake i jobben som talentutvikler i Glimt, sier Gåre.

Liker ikke mediene

Ingen tvil om at den tidligere tredjedivisjons-målvakten i bodøklubben Junkeren har en stor del av æren for Glimts oppblomstring.

Samtidig er slike resonnementer noe av det Øystein Gåre misliker mest:

- Medienes «Se og Hør»-synspunkter, medienes opphaussing av såkalte helter og medienes heksejakt på syndebukker er noe av det jeg trives minst med. Det å føre samtaler med journalister som ikke er interessert i å skrive det jeg mener likevel, er faktisk en medvirkende årsak til at jeg kvier meg for å være trener. Fotballspillet er langt mer komplekst enn hva mediene mener, sier Gåre.

- Et eksempel: Mediene hausset opp Trond Fredrik Ludvigsen etter tre mål mot Odd. For så vidt greit, men Bengt Sæternes laget et fantastisk mål på egen hånd, serverte to scoringer på sølvfat til Trond Fredrik og leverte årsbeste. Men Bengt fikk ingen omtale.

Gåre tar tak i et annet, nærliggende eksempel:

- Før Dag Opjordsmoen ga seg og jeg steppet inn, drev mediene en primitiv kampanje for å få ham kastet. Vinklingen var håpløs. Det var jo ikke Dags skyld at det gikk dårlig. Derimot pådro bærebjelkene i laget seg skader eller sjukdom. Jeg nevner Arild Berg, Tommy Bergersen, Christian Steen, Tom-Kåre Staurvik, Håvard Halvorsen, Stig Johansen, Cato Hansen og Rohnny Westad. For mye ansvar hvilte på ungguttene. Nå er de fleste etablerte spillerne tilbake, samtidig som talentene har tatt lærdom av den tunge tida. Forholdene ligger til rette.

Kjenner klubben

- Så du fraskriver deg æren for at Glimt har laget 16 mål på de seks siste kampene, er ubeseiret på de sju siste og har slått Odd og Molde, samt tatt poeng i Stavanger og Bergen?

- Ikke helt. Jeg legger jo strategier og bestemmer innhold. Men jeg er lei av svart-hvitt-framstillinger.

Ingen skal beskylde Øystein Gåre for å være en karismatiker. Sammenliknet med kolleger som Nils Arne Eggen, Benny Lennartsson og Teitur Thordarson framstår han som litt mutt og kjedelig.

Men han er Glimts A-lagstrener for tredje gang, kjenner klubben ut og inn, vet hvordan han skal takle personligheter som Tom-Kåre Staurvik, er ekspert på å finne nye talenter - og kan være framtidas mann for klubben.

<B>SLÅR RING OM GÅRE:</B> Bodø/Glimt-spillerne har ingen grunn til å være misfornøyde med verken trener Øystein Gåre eller seg selv etter den solide oppturen den siste tida.