Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå gjelder det å bryte grenser

Det lønner seg for oss å la NAV betale for mange flere som Sarah Louise.

HYLLET OL-HELTENE:  Sarah Louise Rung (midt til venstre) i godt idrettsselskap etter gullene i London 2012. Siden den gang har hun dominert svømmesporten. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
HYLLET OL-HELTENE: Sarah Louise Rung (midt til venstre) i godt idrettsselskap etter gullene i London 2012. Siden den gang har hun dominert svømmesporten. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix. Vis mer

TIL UKA møter den sentrale ledelsen i NAV for første gang entusiastene bak Idrettsforbundets aksjon "Grenseløse Idrettsdager". Det burde sikkert ha skjedd før ettersom de lokale NAV-kontorene de siste årene er blitt helt nødvendige partnere i de mange stevnene som denne aksjonen har avviklet Norge rundt for å løfte opp idrettstilbudet for funksjonshemmede, men her er ikke selve tidspunktet avgjørende.

Det som teller er forståelsen av hvordan fysisk lek kan forandre hverdagen for de fleste av oss, og at den effekten ikke blir noe mindre om en eller annen funksjon mangler.

For nå skjønner stadig flere sammenhengen mellom det å få være i bra fysisk form og det å ha et storsamfunn som fungerer.

LA GÅ at den systematiske satsingen på forebyggende helsearbeid  ennå ikke har fått noe definitivt nasjonalt gjennombrudd. Siste OECD-rapport om hvor stor andel av helsepengene hvert enkelt land bruker på dette området, plasserte Norge langt ned på lista blant de velstående nasjonene. Rundt 98 prosent av den felles helsesatsingen vår gjelder fortsatt reparasjon, og selv den mye omtalte daglige gymtimen i skolen er fremdeles ikke spikret på timeplanen. Likevel er det lokale forsøk som gjør at det går an å tro på en omfattende endring.

Den ganske nye aksjonen "Grenseløse Idrettsdager" er ett av disse tiltakene. Den er ment å omfatte folk med spesielle fysisk utfordringer, men utfordrer mest av alt evnen til å sette det med fysisk aktivitet inn i en større sosial sammenheng.

DET er her Sarah Louise Rung kommer inn. Nylig ble hun kåret til "Årets Forbilde" på Idrettsgallaen, og den prisen er også til å skjønne rent idrettslig :

•• Bare fire år etter at en kurant ryggoperasjon ble totalt mislykket, hadde hobbysvømmeren Sarah trent seg opp til å bli en toppidrettsutøver med OL-gull i Paralympics i London.

Siden har hun dominert sporten sin. Poenget med prisen er likevel mye bredere. Gjennom disse årene har Sarah med sin smittende treningsglede blitt symbolet på hva denne delen av idrett kan bety for resten av fellesskapet. I svømming trener alle eliteutøverne sammen. Det er like naturlig som at alle de som bare bruker idrett som lek, også skal leke sammen.

DETTE er "Grenseløse Idrettsdager" ment å stimulere til. Sist høst arrangerte kampanjen 15 stevner med 3500 deltakere der en tredjedel hadde en eller annen funksjonshemning. Resten var klassekamerater som lærte litt mer om det å ha plass til alle i leken.

Etter at idrett for funksjonshemmede ble en del av den vanlige idrettsbevegelsen, har rundt 1 000 av drøyt 12 000 lokale idrettslag kommet i gang med tilbud. Disse dagene drar med mange unge som ennå ikke er med i idrettslagene. Mer enn halvparten av de funksjonshemmede ba om å bli koblet på en ny aktivitet på hjemstedet, og da er det lokale NAV-kontoret en naturlig partner. Det er de som sitter med kunnskapen om hvem som trenger tilbud, og det er de som kan hjelpe til om det kreves ekstra finansiering.

Det gjør slik idrett av og til. Som for eksempel de spesialutstyrte rullestolene for innebandy til ungene i Funkis IL på Hamar. En av ildsjelene bak den sporten var også nominert til pris på Idrettsgallaen, og han var definitivt verd det.

For nå gjelder det for oss å skjønne hva slags idrett som virkelig har verdi for fellesskapet.