REVOLUSJONERENDE TEKNIKK: Johannes Høsflot Klæbos kjennemerke er det klassiske klyvet i motbakkene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REVOLUSJONERENDE TEKNIKK: Johannes Høsflot Klæbos kjennemerke er det klassiske klyvet i motbakkene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Svenskene prøver å kopiere Klæbo-klyvet

Nå gjør svenskene som Klæbo: - Ville vært dum hvis ikke

Med sin spesielle løpende teknikk i motbakkene har Johannes Høsflot Klæbo fått konkurrentene til å sperre opp øynene. I Sverige studerer man nordmannen.

- Han går jo dobbelt så fort som alle andre, så man er dum om man ikke gjør det, sier den svenske landslagsløperen Oskar Svensson til nyhetsbyrået TT.

Verdenscupåpningen i Ruka sist helg ble et bevis på at det jobbes med å kopiere Klæbo. På sprinten «løp» flere enn noen gang opp den siste bakken inn mot stadion.

I Ruka var det også tydelig at ingen så langt behersker den løpende teknikken like godt som Klæbo, men flere av de svenske løperne forsøker å nærme seg nordmannens stil.

- Jeg synes jeg har tatt steg teknisk i år, og forhåpentligvis kan jeg vise mer av det senere, sier Oskar Svensson.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Jobber med å kopiere

Han viser til at Klæbo-teknikken innebærer et litt annet bevegelsesmønster enn det han har benyttet tidligere.

- Det tar litt tid før man klarer å gå virkelig fort med den teknikken. Det er ikke bare å skulle kopiere, men man må gjøre noen småting som passer en selv, sier han.

På kvinnesiden er den utpregede løpeteknikken ikke like utbredt ennå, men Stina Nilsson testet den ut på trening sist vinter, og de svenske løperne forsøker å implementere den mer og mer.

- Ja, det gjør jeg, bekrefter Moa Lundgren.

- Jeg merker jo selv at det gir effekt. Men man skal også få det til. Jeg tror ikke vi på damesiden helt har tatt etter den så mye så langt. Men slik som i denne bakken (i Ruka), var det virkelig sånn at man ellers måtte gå fiskebein. Og løping går jo fortere, tilføyer hun.

Peterson avventer

Teodor Peterson overlater på sin side løpingen til andre, selv om han ser store fordeler ved å slippe å være så avhengig av festet på skiene.

- Jeg kan jo løpe, men for meg går det ikke fortere. Man får kanskje trene mer på det, sier han.

Kommende helg er det nye verdenscuprenn på Lillehammer. Der står igjen sprint på programmet. Det betyr trolig mer "motbakkeløping".