Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå graver FIFA dypt

Et helt nytt spill når alle toppsjefene er ute.

STORE HULL I LEDERSKAPET :  En etter en suspenderes de internasjonale fotballederne av sin egen etiske komite. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann.
STORE HULL I LEDERSKAPET : En etter en suspenderes de internasjonale fotballederne av sin egen etiske komite. FOTO: REUTERS/Arnd Wiegmann. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN etiske komiteen i det internasjonale fotballforbundet (FIFA) er i ferd med å grave et dypt hull for å bli kvitt sportens mange juksemakere. Så langt, så bra. Problemet for vokterne av sportens gode moral er bare at noen av dem kan risikere å falle ned i hullet selv.

Ta for eksempel Hans Joachim Eckert, den tyske komitesjefen som i dag suspenderte både FIFA-president Sepp Blatter, UEFA-president Michel Platini og den svært velstående koreanske presidentkandidaten Chung Mong-joon. Det er  ikke mer enn ett år siden Eckert var den som ledet presentasjonen av FIFA sin egen undersøkelse hvorvidt de to neste verdensmesterskapene endte i Russland og Qatar på grunn av juks.

Der frikjente Eckert delvis begge VM-arrangørene samt sentrale FIFA-ledere, men "glemte" å fortelle at hans utdrag fra rapporten var av den absolutt selektive sorten.

Den forglemmelsen startet FIFA-toppenes fall.

FOR fotballederne hadde for en gang skyld gjort opp regning uten vert. Deres egen undersøkelse var blitt ledet av den amerikanske juristen Michael Garcia, tidligere statsadvokat i New York. Han var ikke til salgs.

Eckerts høytlesning fra et 42 siders sammendrag av den 430 sider lange rapporten gjorde Garcia så forbannet at han tok med resten av arbeidet sitt til de amerikanske påtalemyndighetene. Mens FIFA-ledelsen nektet å fortelle om de ulovlighetene og den svikten som denne rapporten også dreide seg om, startet amerikanerne arbeidet med å stille de ansvarlige for retten.

De første sakene kom i våres med det amerikansk/sveitsiske politiraidet rett før FIFA-kongressen i Zürich. Så fulgte husundersøkelsen i FIFA-hovedkvarteret forrige helg og de foreløpige siktelsene mot Sepp Blatter, før Michel Platini sine forsinkete, men rause fotballbonuser la grunnlaget for enda et dytt i retning grøfta.

TUNGE TIDER: Michel Platini ble suspendert mens Issa Hayatou er igjen for å lede verdensfotballen selv om også han har vært mistenkt for å ha hentet sine inntekter på si.FOTO: DPA/ Patrick Seeger.
TUNGE TIDER: Michel Platini ble suspendert mens Issa Hayatou er igjen for å lede verdensfotballen selv om også han har vært mistenkt for å ha hentet sine inntekter på si.FOTO: DPA/ Patrick Seeger. Vis mer

BORTSETT fra at Blatter går av som president og at Chung Mong-Joon aldri kommer til å etterfølge ham, er det ikke gitt at Platini er ferdig som fotballeder. For bare halvannen uke siden hadde hans presidentkandidatur støtte fra fire av seks kontinentale forbund, og denne sporten har hatt en lei tendens til å tilgi både suspenderte og suspekte ledere uten alt for god grunn.

Det er jo derfor verdensfotballen nå etter protokollen ledes av Issa Hayatou fra Kamerun, den mektige sjefen for det afrikansk forbundet (CAF) helt fra 1988. Hayatou har selv vært beskyldt for de samme grå pengeaffærene som drar en etter en av de internasjonale fotballederne vekk fra makten.

HVEM som overtar når bevegelsen skal velge ny president seint i februar 2016, er helt åpent. Bare den jordanske prins Ali bin al Hussain står igjen av de opprinnelige kandidatene. Han er foreløpig inne innblandet i noen av de pågående pengeskandalene, men hadde liten støtte da Blatter ble gjenvalgt på FIFA-kongressen i mai.

Den støtten var også knyttet til at Ali var Blatters eneste motkandidat. Nå som hele maktstrukturen i den innerste fotballeliten er splittet opp, er det vanskelig å vite hvem som egentlig er i stand til å samle nok støtte.

For det som foreløpig er borte, er den gamle måten å samle støtte på. Altså kjøp av stemmer ved hjelp av lovlige eller ulovlige FIFA-penger.

Om den metoden også havner i grøfta for godt, er imidlertid mer tvilsomt. Etter at sponsorene fikk til det maktskiftet de ville, er det fortsatt fristende mye penger til disposisjon for nye sjefer.  

 

BORTE I SEKS ÅR:  Den styrtrike koreaneren Chung Mong-Joon ble suspendert i seks år fra all fotball på grunn av løfter om økonomisk bidrag FOTO:AP/Francois Mori.
BORTE I SEKS ÅR: Den styrtrike koreaneren Chung Mong-Joon ble suspendert i seks år fra all fotball på grunn av løfter om økonomisk bidrag FOTO:AP/Francois Mori. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!