Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Edvartsen-saken

Nå handler konflikten om gammelt gruff som er oversett og feid under teppet i flere år

I dommerstandens nådeløse jakt på Svein-Erik Edvartsens kritikkverdige adferd glemmer de en meget viktig detalj. At de gjennom å ha feid det under teppet gjennom flere år er en del av ukulturen. 

HVEM HAR VISST HVA? Ola Hobber Nilsen i Dommerforeningen og dommersjef Terje Hauge står midt i den opprivende dommerkonflikten med Svein-Erik Edvartsen. 
HVEM HAR VISST HVA? Ola Hobber Nilsen i Dommerforeningen og dommersjef Terje Hauge står midt i den opprivende dommerkonflikten med Svein-Erik Edvartsen.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I NOE SOM minner veldig om samordnede aksjoner, først gjennom dommerne Tom Harald Hagens og Tore Hansens e-poster til TV 2 og NRK for halvannen uke siden, og deretter med assistentdommer Reidar Gundersens anklager om at Svein-Erik Edvartsen er en ukollegial mobber i de samme kanaler fredag kveld, har dommerforeningen åpnet en pandoras eske på Ullevaal Stadion.

Det gir striden mellom dommersjef Terje Hauge og Svein-Erik Edvartsen en helt ny dimensjon. For det er ikke bare alskens dritt om påstått mobbing og trakassering over flere år som nå strømmer ut, det avsløres også en kultur.

Eller ukultur om du vil.

Der verken Norges Fotballforbund, Terje Hauge, Svein-Erik Edvartsen eller dommerforeningen levnes mye ære.

SPØRSMÅLET NÅ, SPESIELT fordi dommerforeningens leder Ola Hobber Nilsen til VG antyder at flere saker kan være under opprulling og sier at han personlig er kjent med to dokumenterte saker om trakassering og mobbing, er hvem som visste hva når?

HAR NFF VISST om Svein-Erik Edvartsens påståtte adferd i mange år uten å gjøre noe med det? I så fall, skandale.

HAR DOMMERSJEFEN VISST det uten å ta affære og varsle oppover i systemet? I så fall en stor tjenesteforsømmelse.

OG HVA MED dommerforeningens renommé som interesseorganisasjon - en forening som etter over fire uker med konflikt plutselig kommer på banen med påstander om at de sitter med dokumentasjon og sannhetsbevis på en rekke tilfeller av grove og meget trakasserende overtramp utført av et av medlemmene, men som trengte den offentlige skittentøyvasken mellom Terje Hauge og Svein-Erik Edvartsen som påskudd for å komme banen, hva med deres troverdighet som ivaretaker av medlemmenes interesser?

Ikke veldig høy, spør du meg.

SVEN MOLLEKLEIV KLARTE ikke å megle fram en løsning i den stadig eskalerende Edvartsen-saken. Torsdag måtte også Røde Kors-presidenten kaste kortene etter to dager med forsøk på forening. Det som var posivt og håpefullt etter onsdagens møte var av ymse årsaker helt utenkelig dagen etter. Det var Hauge eller Edvartsen. Ingenting annet. Intet forsøk på forsoning. Hvilket betyr at ballen nå er tilbake hos mannen som først ba om at saken måtte løses i slutten av mars.

Han er generalsekretær i NFF, heter Pål Bjerketvedt og det eneste du kan kritisere ham for er at han for lenge har vært for ettergivende i sine forsøk på å løse floka.

NÅ VET VI ENDELIG at konflikten som har ridd Ullevaal Stadion som ei mare nødvendigvis ikke handler om en faglig og grunn uenighet mellom Terje Hauge og Svein-Erik Edvartsen over team-sammensetning og mentoroppsett, den stikker dypere enn som så.

Og den har gjort det lenge.

DET KONFLIKTEN NÅ HANDLER om er gammelt gruff, oversett og feid under teppet gjennom flere år. I det perspektivet, hvis det er så alvorlig som det blir gitt inntrykk av, er det mer enn litt merkelig at saken egentlig ble løst med både dommersjefens og NFFs velsignelse både 30. mars og 23. april, men gjenåpnet begge ganger på grunn av en journalists ytringer (første gangen) og sent ankomne dommere (andre gangen).

Hvilket betyr at Pål Bjerketvedt må ta ansvaret som følger med jobben og gi oss en endelig dom så fort som mulig, uavhengig av hvor vanskelig det er, hvor kostbart det kan bli (sluttvederlag/kompensasjon) eller hvor mye det skader fotballen.

Ingenting skader aktørenes omdømme mer enn det dommeroppgjøret som utspiller seg nå.

Jo mer vi får vite, jo verre blir det.

HØYDEPUNKTER: Da Brann-keeper Piotr Leciejewski kastet ballen rett i hæla på en forsvarsspiller, reagerte Pål André Helland lynraskt. Se den og alle scoringene fra kampen mellom Rosenborg og Brann her! Video: Fotball Media Vis mer