KLAR TALE: Ivrige fotballfans, her representert ved Liverpool-supporterne, har sett seg lei av de høyre billettprisene i Premier League. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB Scanpix
KLAR TALE: Ivrige fotballfans, her representert ved Liverpool-supporterne, har sett seg lei av de høyre billettprisene i Premier League. Foto: AFP PHOTO / PAUL ELLIS / NTB ScanpixVis mer

Nå har fansen fått nok, varsler demonstrasjon mot Premier League

På grunn av billettprisene.

(Dagbladet): De høye billettprisene i Premier League har lenge vært et tema i England.

Fansen har sagt fra mange ganger, men nå tar de virkelig grep for å vise sin misnøye med klubbenes trang til til å skru opp prisene mest mulig.

BBC skriver i dag at supportere har planlagt en demonstrasjon i forbindelse med et møte blant Premier League-sjefene.

Premier Leagues mektige sjef Richard Scudamore har gått med på å presentere et brev fra supporterne til Premier League-eierne på et planlagt møte på et hotell i London.

Det skal han gjøre på vegne av «Football Supporters' Federation» (FSF) og fangrupperingene til alle de 20 Premier League-klubbene.

Vil ha makspris Brevet tar opp et tidligere krav om at bortebillettene i ligaen skal koste maks 20 pund (ca. 233 kroner).

Fansen kommer også til å stille flere andre krav til eierne:

• Hver eneste Premier League-klubb må sette til side én million pund (ca. 11,6 millioner kroner) hver sesong. Pengenes skal brukes til å subsidiere billettprisene til bortefansen.

• Supporterne vil ha en slutt på at klubbene opererer med ulike billettpriser for bortefansen, avhengig av hvilket lag som kommer på besøk.

• Antall billetter tilgengelig for bortefansen skal ikke reduseres.

Rekordavtale Demonstrasjonen kommer bare uker etter at Premier League ble enig med Sky og BT Sport om en rekordstor TV-avtale verdt 5,14 milliarder pund (ca. 59,9 milliarder kroner) for tre sesonger med start høsten 2016.

I brevet viser supporterne til at Premier League-klubbene tjener svært godt med penger. FSF mener ligaen er avhengig av at supporterne får mer igjen - spesielt de som er ivrige nok til å dra på bortekamper.

«Bortefans genenerer en svært stor del av stemningen på kampene og får ofte liv også i hjemmefansen. Det er ofte de mest lojale supporterne som drar på bortekamper, og ofte må de dra langt på utfordrende tidspunkt», skriver FSF i brevet.

Har ikke trua Her i Norge gleder Supporterunionen for britisk fotball seg over initiativet fra FSF.

- Dette høres bra ut for oss supportere, det er det ikke tvil om. Billettprisene er altfor dyre slik det er nå. Når det er sagt, så tviler jeg på at det går igjennom, sier nestleder i supporterunionen, Anders Christensen til Dagbladet.

- Hvorfor tviler du?

- Klubbene vil ha sitt, og de er jo avhengige av billettintekter. Fra deres perspektiv, så er det nok en grunn til at prisene er som de er.

Supporterunionen har ikke et nøyaktig tall på hvor mange nordmenn som føler laget sitt på bortekamper hver sesong.

- Vi vet ikke akkurat hvor mange som drar på bortekamper, men de norske supporterforeningene for de britiske klubbene har 105 000 organiserte medlemmer, og vi vet at det er mange tusen som drar over hver sesong. Mange av dem drar på bortekamper, sier Christensen.

- Oversvømt med penger De siste årene har totalantallet supportere som drar på bortekamper gått ned, og det har mye med billettprisene å gjøre. Derfor har FSF startet kampanjen «Twenty's plenty» (20 er mer enn nok) for å innføre en makspris for bortesupportere.

«Vi estimerer at kostnaden for dette vil være rundt 20 millioner pund (ca. 233 millioner kroner) per sesong, noe som er et moderat tall med tanke på den nye TV-avtalen», skriver supporterforeningen i brevet til Premier League.

- De siste 20 årene har fotballen blitt oversvømt med penger, noe som har gitt enorm uttelling for eiere, agenter og spillere. Nå er det på tide at fansen får en fordel også, sier FSF-leder Kevin Miles, ifølge BBC.

- Denne kolossale TV-avtalen gir klubben en strålende mulighet til å gi noe tilbake. De kan enkelt ta seg råd til å kutte i billettprisene og gjøre fotball til noe alle har råd til, legger han til.

Får også ros Supperforeningen FSF roser imidlertid Premier League for en nåværende kampanje for å hjelpe supporterne som reiser til bortekamper.

De siste tre årene har Premier League-klubbene satt av 12 millioner pund (ca. 140 millioner kroner) for å hjelpe de bortekampreisende.

Supporterne mener uansett altså at det ikke er nok.