- Nå har jeg alt

Endelig kunne Ole Einar Bjørndalen (29) juble etter sitt første individuelle VM-gull. - Nå har jeg alt, jubler Bjørndalen til Dagbladet.

«Alt» betyr at han har vunnet det som går an å vinne av gjeve medaljer i mesterskap.

- Det var vanvittig deilig, helt fantastisk! Det boblet inni meg, og det er godt nasjonalsangen ikke er lengre enn den er. Hadde de holdt på litt til, hadde det nok kommet en tåre i øyekroken, sa Bjørndalen til NTB etter at han var blitt hyllet av 5000 tilskuere lørdag kveld.

Men denne medaljegreia betyr kanskje mer for fansen enn for hovedpersonen selv. Han jakter på det optimale løpet, han.

- Det er selvfølgelig alltid moro å få medaljer, men det er faktisk morsommere å gå et perfekt løp, sier VM-helten til Dagbladet etter den knusende seieren på åpningsøvelsen, 10 kilometer sprint, i russiske Khanty-Mansijsk.

- Kanonbra

- Var gulløpet ditt et perfekt løp?

- Det var kanonbra og uten tvil det beste jeg har prestert denne sesongen. Men jeg har gjennomført bedre løp tidligere, uten at jeg i farten kommer på hvilke. Hadde jeg ikke brukt så lang tid på stående skyting, ville det nok vært et perfekt løp, sier stadig like selvkritiske Bjørndalen.

Han har vunnet det ene verdenscupløpet etter det andre denne sesongen, og enkelte ganger regelrett knust konkurrentene. Etterpå har han som regel alltid svart at «jeg har mye mer å gå på».

- Er du ikke litt streng med deg selv?

- Målet mitt er alltid å bli en bedre skiskytter. Da må jeg prøve å glemme mine tidligere prestasjoner. Det går alltid an å bli bedre, sier perfeksjonisten som etter gårsdagens utklassing seiler opp til å bli VM-kongen i Khanty-Mansijsk.

Feilfritt

For folk flest så det ut som et perfekt løp. Bjørndalen gikk ut på et tidlig startnummer og skjøt feilfritt både på liggende og stående skyting. Han var like feilfri og suveren i sporet.

Uten problemer fosset han inn til seieren på VM-sprinten i solskinnet i Sibir. Hans første individuelle VM-gull. Ingen andre i hele verden hadde nubbesjans til å ta det fra han.

- Der forsvant VM-komplekset til himmels, utbrøt Kjell Kristian Rike fra NRK-boksen idet jernmannen fra Simostranda stupte over målstreken.

For fem år siden ble han verdensmester i lagkonkurransen, men den øvelsen er nå tatt av programmet.

Da statskanalen like etter målpassering spurte Bjørndalen om det hadde gått opp for ham at VM-gullet var hans, var svaret nei. Da Dagbladet snakket med ham noen timer seinere - etter pressekonferanser, dopingkontroll og premieutdeling - hadde han fått summet seg litt.

- Det føles enormt deilig, utbryter Bjørndalen.

Sykdom

Han ble syk like etter verdenscupseieren i Holmenkollen for en måned siden. VM-opplegget måtte justeres som følge av Bjørndalens sykdom, og plutselig dukket usikkerheten opp foran sesongens store mål, VM.

- Jeg fikk heldigvis trent bra de siste to ukene før mesterskapet, og det viste seg jo å fungere likevel, sier han fornøyd.

Han har et alle tiders utgangspunkt foran dagens jaktstart på 12,5 kilometer. Tyskeren Ricco Gross skjøt en bom i går og var 50,7 sekunder bak nordmannen i mål. Tsjekkeren Zdenek Vitek hadde også en strafferunde og endte 52,9 sekunder bak. Det kan tyde på at Bjørndalen kan innkassere sitt andre VM-gull i dag. Men han minner om at ingen bør juble for tidlig.

- Jeg har hatt kjempebra utgangspunkt på tidligere jaktstarter, uten å ha gjort det bra. Derfor tar jeg ingenting for gitt. Det kommer mange gode skyttere bak meg, sier Ole Einar Bjørndalen diplomatisk.

Trygghet

Landslagstreneren gliste bredt mellom skjeggstubbene i går. Han var godt fornøyd med å få tre løpere inn blant de seks beste.

- Ole Einar har gjort optimale forberedelser og gjennomfører løpet på den måten jeg vet han er god for. Jeg er dypt imponert, denne gullmedaljen skaper trygghet i hele laget. Det å få gull på mesterskapets første dag viser at vi har gjort mye riktig i forberedelsene, og vi er ikke ferdig med dette håper jeg. Flere av de norske kan blande seg inn etter hvert, sier Grubben til NTB.

FEILFRITT: Bjørndalen gikk ut på et tidlig startnummer og skjøt feilfritt både på liggende og stående skyting. Han var like suveren i sporet.
HENRYKT: Ole Einar Bjørndalen kunne endelig slippe jubelen løs; VM-gullet var hans. Under medaljeseremonien ble han hyllet av 5000 tilskuere.