- Nå har Modric og Bale fått unnskyldningen sin

Chelseas triumf katastrofal for Tottenham.

FORSVINNER?: Både Luka Modric og Gareth Bale har hintet om en Spurs-exit. Erik Thorstvedt tror minst én av dem forsvinner, etter at Champions League-drømmen gikk i vasken i går kveld. Foto: REUTERS/Eddie Keogh
FORSVINNER?: Både Luka Modric og Gareth Bale har hintet om en Spurs-exit. Erik Thorstvedt tror minst én av dem forsvinner, etter at Champions League-drømmen gikk i vasken i går kveld. Foto: REUTERS/Eddie KeoghVis mer

(Dagbladet): Tottenham spilte ikke selv, men likevel var gårsdagens Champions League-finale sesongens viktigste kamp for gutta fra White Hart Lane.

Dersom Bayern München slo Chelsea, ville Spurs i kraft av å komme på fjerdeplass i ligaen vært klare for Champions League-kvalifisering. Med Chelsea-seier ville fjerdeplassen plutselig bli verdiløs - og blåtrøyene få CL-plassen som regjerende mestere.

Det så meget lyst ut for Tottenham da Thomas Müller headet inn 1-0 for Bayern München i det 83. minutt. Men Didier Drogba reddet ekstraomganger for Chelsea med et kraftfullt hodestøt etter corner noen få minutter før full tid, og deretter gikk alt mot Spurs:

Arjen Robben bommet på straffe i ekstraomgangene, og selv i straffekonken skjedde det uvanlige at et tysk lag måtte gi tapt for et engelsk.

Dermed er Chelsea - som bare ble nummer seks i Premier League - klare for Champions League-kvalifisering på seinsommeren.

- Det er helt sykt
At Tottenham havner utenfor det gode selskap betyr fort flere hundre millioner mindre i inntekter. Tidligere Spurs-keeper Erik Thorstvedt tror det kan bli kostbart også på andre måter.

- Det er en kjempesmell, det er det ingen tvil om. Spillere som Luka Modric og Gareth Bale kan også forsvinne. Modric ville gå i fjor sommer, mens Bale antydet mot slutten av denne sesongen at det ikke er sikkert at han blir. Det blir utrolig enkelt for dem å bruke manglende Champions League-spill som unnskyldning. De beste spillerne ønsker å spille der, og nå har de den unnskyldningen, sier han til Dagbladet.

KONGEN AV CHELSEA: Didier Drogba var igjen avgjørende for Chelsea. Riktignok forårsaket et straffespark i ekstraomgangene, men det ble reddet av Petr Cech, og dermed står spissen igjen som den store helten. Foto:  REUTERS/Dylan Martinez
KONGEN AV CHELSEA: Didier Drogba var igjen avgjørende for Chelsea. Riktignok forårsaket et straffespark i ekstraomgangene, men det ble reddet av Petr Cech, og dermed står spissen igjen som den store helten. Foto: REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

- Tror du Spurs mister dem begge?

- I hvert fall en av dem, sier han.

Som en av de faste ekspertene i TV 2s Premier League-studio har praten ofte handlet om den viktige fjerdeplassen. Denne sesongen var det et bikkjeslagsmål mellom Arsenal, Tottenham, Chelsea og Newcastle om å komme seg inn i topp fire - de færreste trodde at Chelsea skulle klare å gå hele veien i Champions League.

- Det er helt sykt, her har vi sittet og mast om den viktige fjerdeplassen hele sesongen, og så viser det seg at det ikke holder. Det er ganske spesielt. Arsenal hadde griseflaks borte mot West Bromwich i siste kamp, West Bromwich satte inn en keeper som aldri spiller til vanlig (Márton Fülöp), og han gjør tre tabber i 2-3-tapet. To av tabbene var gedigne, mens en er sånn passe stor. Hadde Arsenal avgitt poeng i den kampen, ville Spurs hatt tredjeplassen. Men de fleste trodde ikke det skulle bety noe, at Chelsea skulle ryke i finalen, sier Thorstvedt.

Har lært at små marginer avgjør
Han synes ikke det blir riktig å kanalisere sinnet mot manager Harry Redknapp, selv om Tottenham hadde en forferdelig downperiode i den tiden hvor Redknapp ble koblet sterkt til jobben som engelsk landslagssjef.

- Harry fortsetter. La oss spole tilbake til før han kom, og sammenligne med hvordan det er nå. Tottenham spiller kjempebra og attraktiv fotball, og med gode prestasjoner kommer økte forventninger. Fansen har begynt å stille spørsmål ved noen taktiske ting og synge sanger om det, men totalt sett har Harry gjort en kjempejobb.

Thorstvedt føler kampen i går var et bilde på hvor små marginene er mellom suksess og fiasko.

- Er det én ting jeg har lært denne sesongen, er det at de små marginene blir helt avgjørende til slutt. Patrice Evra header ballen i stolpen mot Everton på stillingen 4-2 til Manchester United, om den hadde gått inn, ville United vært seriemestere. I stedet får Everton 4-4, sier han.

Beundrer heroiske Chelsea
Selv om den tidligere keeperkjempen har hjertet sitt i Tottenham, har han også stor respekt for det Chelsea har oppnådd, der de har slått selveste Barcelona ut i semifinalen til tross for å ha spilt med én mann mindre på Camp Nou i over en omgang.

I går slo de Bayern München i finalen på tyskernes egen hjemmebane - en av Europas vanskeligste bortebaner. I Bundesliga har Bayern bare sluppet inn seks mål på sine 17 hjemmekamper. I Champions League hadde de vunnet hver eneste kamp på Allianz Arena fram til i går.

- Det går ikke an å ha mer odds mot seg gjennom en hel turnering som Chelsea har hatt, og likevel vinne. Det er sinnssvakt. Det er et eller annet heroisk over den laginnsatsen Chelsea har lagt ned. Det viser at det er mulig å få det til nesten uansett styrkeforhold i utgangspunktet. De spiller på bortebane, og de får straffe mot seg både i semifinale og i finalen. De bommer på det første straffesparket i straffekonken, men vinner likevel. Det er så mye, og likevel vinner de. Det er helt sprøtt, sier Thorstvedt.

Og da har han ikke nevnt Ashley Coles redning på streken da Chelsea lå under 1-3 borte mot Napoli i åttendelsfinalen, og var på vei ut av Champions League. Den redningen ble trukket fram som vendepunktet i sesongen av Didier Drogba etter seieren i går.

Thorstvedt irriterer seg over dem som mener at fotballen tapte fordi Chelsea vant Champions League, uten å ha vært det beste laget verken i semifinalen eller finalen. Noen vil kanskje hevde at Benfica og Napoli var fullt på høyden og vel så det i de to foregående rundene også.

-  Det var noen som sa etter semifinalen at «det kan ikke være gøy å gå til finalen på den måten». Det er bare piss, det er ingenting som er kjekkere enn å stå med ryggen mot veggen og likevel vinne. Det ville vært utrolig dumt om alle spilte på samme måte. Chelsea skulle gjerne dominert kampen, men det er dritvanskelig å spille mot Bayern på bortebane. De var faktisk bedre med enn jeg hadde forventet.

SMÅ MARGINER: West Bromwich-keeperen tabbet seg ut gang på gang mot Arsenal i siste ligakamp. Det kan ha kostet Tottenham dyrt. Foto:  AFP PHOTO/ TOPSHOTS/ IAN KINGTON
SMÅ MARGINER: West Bromwich-keeperen tabbet seg ut gang på gang mot Arsenal i siste ligakamp. Det kan ha kostet Tottenham dyrt. Foto: AFP PHOTO/ TOPSHOTS/ IAN KINGTON Vis mer

Da Drogba først scoret 1-1-målet like før slutt, og deretter satte det avgjørende straffesparket, var Thorstvedt lei seg på Tottenhams vegne. Samtidig følte han for å ta hatten av for Chelsea.

- Jeg må innrømme at jeg har en beudring for en sånn laginnsats der alle ofrer seg for hverandre hele veien. Det har vært så mange situasjoner der en Chelsea-spiller har kastet seg inn og blokkert. De har måttet konsentrere seg hvert sekund fordi de har vært underdogs, og de har visst at et sekunds uoppmerksomhet kan være nok til å ryke. Noen vil si at det høres sykt ut, men jeg har en beundring for måten de har gjort det på. De har tidvis blitt rundspilt, men de har stått imot, fightet og tatt de små halmstrående. De har gått hele veien, og de har gjort det på en usannsynlig måte, sier Thorstvedt.

ROSER CHELSEA: Erik Thorstvedt tror aldri et lag har vunnet en turnering etter å ha oddsene så imot seg. Foto: Lars Myhren Holand
ROSER CHELSEA: Erik Thorstvedt tror aldri et lag har vunnet en turnering etter å ha oddsene så imot seg. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer