Nå har Norge en «umulig» oppgave - må klare noe ingen har maktet før

Tapte hjemme mot Ungarn.

• Norge - Ungarn 0-1 (0-1):

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Betydningen av kveldens EM-playoffkamp mellom Norge og Ungarn på Ullevaal behøver sikkert ingen utdypning, men for å sitere dagbladkommentator Morten Pedersen:

Det var den desidert viktigste landskampen på mange år.

Håpet var norsk seier i tillegg til at vi klarte å holde nullen. Dessverre maktet vi ingen av delene, og med 0-1 har Per-Mathias Høgmos menn et svært vanskelig utgangspunkt før returkampen i Budapest søndag kveld.

Spesielt med tanke på det faktum at et lag som har startet med hjemmetap i tidligere EM-playoffer ALDRI har tatt seg til EM.

Norge dominerte stort sett voldsomt hele veien i kveld, men kombinasjonen av manglende besluttsomhet foran mål - eller sjansesløseri som det også kalles - effektive ungarere og en stor tabbe fra den engelsk dommeren Mark Clattenburg gjorde altså at den potensielle drømmekvelden ble et mareritt.

- Det er klart at vi er skuffa over resultatet. Det er det ingen tvil om. Vi kjører kampen hele veien. Det er mye bra. Skaper kanskje litt for lite i forhold til overtaket vi har, sier landslagssjef Per-Mathias Høgmo til TVNorge.

- Vi er halvveis. Det er 90 minutter igjen. Vi skal score i Budapest, fortsetter Høgmo.

Følg Høgmos pressekonferanse her etter kampslutt!

Norge-kaptein Per Ciljan Skjelbred var skuffet etter tapet.

- Av og til vil ikke ballen i mål. Dessverre ville det seg ikke i dag. Vi viste i andreomgang at de var et bedre lag. De scoret ut av ingenting. Det er utrolig dårlig av oss, sier Skjelbred til TVNorge.

God norsk start Høgmos menn gikk rett i strupen på Ungarn, og Norge hadde faktisk skapt to kvalifiserte målsjanser etter drøyt tre minutters spill.

Første headet Jo Inge Berget gjennom Markus Henriksen, som la tilbake til Per Ciljan Skjelbred, men avslutningen fra Hertha Berlin-spilleren i glitrende posisjon i feltet, gikk mer eller mindre rett på Gabor Kiraly, som fikk en hånd på ballen.

Den påfølgende corneren headet en upresset Even Hovland over fra god posisjon.

De norske gutta dominerte voldsomt innledningsvis foran et fullsatt Ullevaal, men etter åtte minutters spill kom et lite skremmeskudd da Ørjan Nyland plutselig måtte ut i full strekk for å stoppe Laszlo Kleinheislers skudd fra skrå vinkel i boksen.

Det ungarske laget på Ullevaal stilte ikke med veldig mange kjente fjes for norske fotballfans. Kultkeeper Kiraly voktet målet, mens tidligere Premier League-spiller Zoltan Gera spilte sentralt på midten. Bursaspor-spiller Balazs Dzsudzsak, som ble plukket ut som Ungarns farligste på forhånd, startet på venstrekanten.

Scoret ut av ingenting Etter den friske norske starten, lot Norge Ungarn styre det meste av spillet på Ullevaal. Ungarerne virket fornøyde med å trille ball, mens Norge ventet på en mulighet til å kontre.

Den kom etter 20 minutters spill. Norge vant ballen midt på banen og satte fart framover. Alexander Søderlund hadde en gyllen sjanse til å slå både på Markus Henriksen og Skjelbred, men fyrte isteden av et harmløst skudd som trillet utenfor.

Etter 25 minutters spill skjedde det som absolutt ikke skulle skje: Ungarn tok ledelsen, og det ut av ingenting.

Laszlo Kleinheisler sto plutselig helt umarkert i boksen, og Videoton-spilleren slang av gårde et slags skudd som litt uforklarlig plutselig lå bak Ørjan Nyland i det norske målet.

Sisteskansen vår fikk en hånd på skuddet, men var i helt feil balanse og klarte ikke slå kula utenfor. Sorry, Ørjan, men tankene går til Thomas Myhre og Håkon Opdal, som også har gjort store tabber i avgjørende kvalikkamper for Norge.

Svak avslutning Etter halvtimen så plutselig Norge gode ut igjen. Stefan Johansen vant ballen sentralt, dyttet videre til Skjelbred som tok med seg ballen og slo en glimrende stikker til Søderlund.

Avslutningen fra Norges nummer ni i relativt god posisjon i boksen ble imidlertid som løskrutt å regne, og Kiraly hadde få problemer med å stoppe det lave skuddet.

Norge fortsatte det revitaliserte overtaket, men Høgmos gutter virket bortimot impotente da de nærmet seg Kiraly i Ungarn-målet. Åtte minutter før pause fikk Johansen ballen i god posisjon sentralt, men istedenfor å slå til Jo Inge Berget i god posisjon på venstresiden, fyrte Celtic-spilleren et håpløst svakt skudd fra distanse.

Førsteomgangen så ut til å ebbe ut med 0-1, men på overtid kom Ungarn til en stor sjanse, men Akos Eleks heading gikk over fra glitrende posisjon.

Dominerte etter pause Norge startet den andre omgangen som den første: Ved å gå rett i strupen på Ungarn, men også etter hvilen fikk man følelsen av at vi hadde et godt stykke igjen til scoring til tross for overtaket.

Norge slet nemlig stort med presisjonen og valgene de gangene vi hadde muligheten til å skape noe. Dermed endte de fleste innleggene litt i ingenmannsland.

Etter ti minutter av andre omgang kom nok en gang Ungarn til en sjanse ut av ingenting, men denne gangen reddet Nyland sterkt da Dzsudzsak lurte Hovland.

Skulle hatt straffe Norge gikk imidlertid rett i angrep, og så kom situasjonen det kommer til å bli snakket om: Per Ciljan Skjelbred slo en glimrende stikker mot Omar Elabdellaoui som var på vei inn mellom Ungarns venstreback og midstopper.

Norges høyreback så ut til å komme i strålende posisjon i feltet, men ble dratt ned av Tamas Kadar.

Kort fortalt: En soleklar straffe til Norge.

Det var imidlertid ikke den engelske dommeren Mark Clattenburg enig i. Premier League-dommeren vinket spillet videre til enorme protester fra de norske spillerne og folket på Ullevaal.

Gult for filming Etter en times spill gjorde Høgmo sitt første bytte, og det ble et etterlengtet et: Formspissen Marcus Pedersen ble satt inn for Alexander Søderlund, som hadde hatt en svært svak kamp.

FRUSTRERENDE KVELD: Per-Mathias Høgmo kunne bare se på da Norge mislyktes gang på gang i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FRUSTRERENDE KVELD: Per-Mathias Høgmo kunne bare se på da Norge mislyktes gang på gang i kveld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Like etter ropte Omar Elabdellaoui nok en gang på straffe, men nok en gang sa Clattenburg nei. Engelskmannen ga isteden Olympiakos-spilleren gult kort for filming, noe som så galt ut siden reprisen viste at det var tydelig kontakt mellom Elabdellaoui og ungareren.

Norges dominans fortsatte, og etter 70 minutter holdt Kiraly på å gi oss en gavepakke, da han mistet ballen etter å ha tatt ned en corner, men Attila Fiola fikk meid unna før noen nordmenn rakk å reagere.

Per-Mathias Høgmo gjorde bytte nummer to kvarteret før slutt, da Mohamed Elyounoussi kom inn for Berget, som i likhet med Søderlund ikke hadde hatt noen stor kamp.

Norge hadde også en ordentlig sluttspurt i seg. Pål André Helland, som kom inn for en haltende Skjelbred, headet nemlig i tverrligger på tampen etter at Kiraly hadde stoppet Johansens avslutning fra god posisjon.

Det ble dessverre også Norges siste sjanse...

Returkampen går i Budapest på søndag klokka 20.45. Der må Norge utnytte sjansene langt bedre enn det de gjorde i kveld dersom det skal bli EM-sluttspill på oss til sommeren.