Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå har også Kristoffs stefar signert for Katjusja

Vil ikke trene andre enn nordmenn.

VIL SE MER AV HVERANDRE: Stein Ørn (til høyre) er enig med Katjusja om en avtale som treningsveileder for klassikergruppa i det russiske sykkellaget. Her er duoen avbildet under VM i Richmond.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VIL SE MER AV HVERANDRE: Stein Ørn (til høyre) er enig med Katjusja om en avtale som treningsveileder for klassikergruppa i det russiske sykkellaget. Her er duoen avbildet under VM i Richmond. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Tidligere denne uka var Stein Ørn med på Katjusjas lagutviklingssamling i nærheten av den italienske Gardasjøen.

procycling.no kan avsløre at han også satt i forhandlinger med lagledelsen om å formalisere et treningssamarbeid.

- Jeg kan ikke ha dette som min eneste inntekt, sier Ørn, som også er hjertelege ved Stavanger Universitetssykehus, med et smil.

Men det er et faktum at han nå får litt igjen for arbeidet han tidligere har gjort gratis for det russiske sykkellaget.

Skal få klassikergruppa i form Ørns motviasjon er han nå gå direkte inn, på et tidlig tidspunkt, for å påvirke arbeidet rytterne legger ned i off-season.

Enten på vei inn mot en treningssamling, eller på selve samlingen.

Hans hovedoppgave vil bli å sette opp treningsprogram og hjelpe til med formoppbyggingen rundt klassikergruppa. Her hører ryttere som Kristoff, Sven Erik Bystrøm, Jacopo Guarnieri, Marco Haller og den danske nysigneringen Michael Mørkøv hjemme.

- Mitt ønske er å involvere meg og bidra til miljøet rundt Alexander, uten å binde meg for mye opp til laget, foreller han.

- For også tidligere har du hatt litt innflytelse inn mot Katjusja-systemet?

- Ja, men da har det vanligvis gått via sportsdirektører enn gjennom Alexander. Nå kan jeg påvirke mer direkte. I fjor var enkelte litt skeptiske til opplegget for vintertreningen, men jeg merker at den er borte nå. En del ryttere endret treningsvolumet og måten å trene på, og flere av dem har hatt god respons. De vil fortsette med egne trenere, mens jeg vil legge føringer på hvordan de skal forberede seg for eksempel inn mot treningsleirer, forteller han.

Ørn: - Trener kun nordmenn Selv om fjorårssesongen var en sportslig suksess for det russiske laget, ble også sesongen skjemmet av positive dopingprøver hos Luca Paolini (kokain) og Giampaolo Caruso (retestet prøve fra 2012 som slo ut for EPO-bruk).

I tillegg ble rytterne Egor Silin og Yuri Trofimov nektet startplass i vueltaen etter fyll i etterkant av et landslagsoppdrag.

- Det er et veldig fokus på disse tingene innad i laget. Katjusja kan ikke tolere noe av dette, presiserer Ørn.

- Både som hjertelege, trener i Coop-Øster Hus og som trener for Alexander er du i en sårbar posisjon om noe slikt oppstår igjen, hva slags vurderinger gjorde du før du påtok deg dette oppdraget?

- Jeg får kanskje en posisjon som coach eller treningsveileder i Katjusja-systemet, men det er bare Alexander og Sven Erik Bystrøm jeg skal være trener for. Jeg går ikke inn på trenernivå for noen andre ryttere, for det ønsker jeg ikke. Min rolle er en del av en overordnet struktur. Andre ryttere har ikke dyptgående kontakt med meg, men de kan spørre meg treningsrelaterte spørsmål.

- Gir håp som ren utøver I fjor hadde Kristoff karrierens hittil beste sesong med 20 seirer, og blant annet i Flandern rundt, GP Plouay og etappeseier i Paris-Nice.

• procycling.no avsløring: Kristoff vil teste noe han aldri har gjort før

Ørn mener stesønnen beviser hvor langt det er mulig å nå også innenfor en dopingbefengt idrett som sykling uten å innta forbudte preparater.

- Alexander har, som en ren utøver, fått resultater som viser at det er håp for alle sammen. Det skaper en viktig signaleffekt i miljøet man befinner seg i. Det er veldig viktig for troverdigheten, og gjør at man unngår presedens for argumentasjonen vi kjenner historisk sett: At det ikke skal være mulig «uten» (forbudte midler, vår anm.).

Et sted Katjusja ikke lyktes var under Tour de France. Joaquim Rodriguez lyktes for så vidt med sine to etappeseirer.

I spurtopptrekket var det dog tilløp til kaos, og i hvert fall under den 7. etappen mot Fougeres der Jacopo Guarnieri og Marco Haller endte opp med å ødelegge for hverandre i opptrekket.

- Jeg kommer til å være med på noen treningsleirer for å jobbe med opptrekkstoget, avslører Ørn.

Så da regner vi med at også den biten er i de beste hender.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!