La liga

Nå har Real Madrid muligheten til å utvikle seg

FIFA har gitt storklubben overgangsnekt og kan ikke signere noen nye spillere i de to neste overgangsvinduene. Det trenger ikke nødvendigvis være noe negativt.

FOKUSERT: Zinedine Zidane fokuserer for fullt på å ta i bruk egne ressurser. Fot: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
FOKUSERT: Zinedine Zidane fokuserer for fullt på å ta i bruk egne ressurser. Fot: AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKIVis mer

(FourFourTwo): Zinedine Zidane sammenlignet en gang Claude Makelele med motoren til en Bentley. Han visste at etter den spinnville tiden med pengebruk og alle superstjernene, kunne det hele kollapse. Han visste at det måtte være en drivkraft i laget. Da Makelele ble erstattet av David Beckham, sammenlignet Zidane overgangen med gullmaling på den samme Bentleyen, men denne gangen uten motor.

Nå er det en ny epoke. Zidane så hvordan Florentino Perez misbrukte klubbens penger. På franskmannens tid som spiller hadde klubben gått gjennom fem managere og enda flere midtbanespillere. Det var likevel ingen som kunne erstatte Makelele.

I Zizous siste sesong var Pablo Garcia og Thomas Gravesen klubbens beste valg på den sentrale midtbanen. Nå har de Toni Kroos og Luka Modric i maskinrommet og det viser hvor langt Real har kommet siden 2005/06.

Balansegangen

Siden han nå er manager er Zidane desperat etter å forsikre seg om at hans lag ikke opplever det samme som han selv gjorde. Et angrepsdyktig, stjernespekket lag er vakkert å se på, men VM-vinneren vet at det er umulig å oppnå suksess uten balanse. Zidane er kanskje en taktiker, men han er også en representant på klubbens identitet. Han er også et viktig ledd til klubbens røtter.

LAGKAMERATER: Zidane og Makelele var lagkamerater i både Real Madrid og det franske landslaget. Foto: EPA PHOTO/KEYSTONE/FABRICE COFFRINI
LAGKAMERATER: Zidane og Makelele var lagkamerater i både Real Madrid og det franske landslaget. Foto: EPA PHOTO/KEYSTONE/FABRICE COFFRINI Vis mer

Den tidligere playmakeren er sportsdirektør, motivator, og mesterhjerne når de kommer til å forme talenter fra akademiet. På utsiden vil manageren være irritert over overgangsnekten klubben har fått, noe som ble vist da klubben prøvde å anke dommen (den ble avvist). Likevel vil han også være klar over hvilken mulighet han har fått av FIFA. Dette er en mulighet for Zidane til å få sin filosofi inn i laget og forme det slik at man kan bygge videre i fremtiden. Det blir et langvarig prosjekt.

Real hadde nådd bunnen mot slutten av Rafael Benitez’ opphold i klubben, under Zidane ser det hele mye lysere ut. De hvitkledde har hatt flaks og slått tilbake etter at Carlo Ancelotti fikk sparken. Forandringene i laget synes likevel godt da Zidane ledet dem til sin 11. Champions League-tittel i mai.

Fremtidsrettet

I sommer var det synlig at de spillerne Real hentet hadde på et punkt vært i Castilla. Det var tre nye spillere i laget. En direkte fra akademiet etter å ha imponert i spanske Segunda Division B, en ble hentet tilbake fra lån hos Espanyol og den siste ble hentet hjem etter to år i Juventus. Alle de tre var allerede klar over klubbens identitet.

RETURNERTE: Alvaro Morata ble hentet tilbake til klubben fra Juventus i sommer. Foto:  EPA/KIKO HUESCA
RETURNERTE: Alvaro Morata ble hentet tilbake til klubben fra Juventus i sommer. Foto:  EPA/KIKO HUESCA Vis mer

Mariano, Marco Asensio og Alvaro Morata er sultne spillere, og de to sistnevnte har allerede scoret viktige mål denne sesongen. Deres retur viser hvordan tankegangen i klubben har endret seg: Madrid er nå fornøyd med å ta de økonomiske løsningene og bruke eget talent i stedet for å hente superstjerner fra utlandet.

Av de spillerne som dro i sommer tilhørte ungdomslagene og har blitt lånt til klubber i Spania og Tyskland. Marcos og Diego Llorente, Borja Mayoral og Jesus Vallejo kommer til å returnere som bedre spillere. Ungguttene vet at dersom de presterer på lån kan de få sjansen for Reals førstelag, og det vil få dem til å jobbe ekstra hardt. De fire, i tillegg til Mariano, var nylig ferdige i Castilla-programmet til klubben. Ledelsen har satt av mange ressurser til Castilla for å utvikle de unge spillerne, igjen ser vi utviklingen i tankegangen.

Snu det negative til det positive

Som vi kan se så spiller ikke overgangsnekten fra FIFA så stor rolle – spesielt ikke når vi ser på helheten i planene til Zidane. Det kan faktisk være positivt for den spanske hovedstadsklubben – nekten tvinger laget til å fokusere på egne ressurser. Klubben er skuffet og mener de er uskyldige, de virker ikke rasende og det er imponerende at de har en plan.

Real er heldige, ikke bare fordi Zidane har overgått alle forventinger som manager og taktikker, men også fordi han er en perfekt leder i denne situasjonen. Franskmannen kjenner Castilla-spillerne etter å ha vært treneren deres i to år, og han forstår hvordan de bør utvikles. De siste årene er det ingen Real-manager som har visst så mye interesse for de yngre spillerne enn Zizou.

Zidanes erfaring med det skjebnesvangre Galacticos-prosjektet, har gjort han innstilt på at det samme aldri skjer igjen.

GALACTICOS: David Beckham, Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane og Raul tilbake i 2004. Foto: AP Photo/Domenico Stinellis
GALACTICOS: David Beckham, Luis Figo, Ronaldo, Zinedine Zidane og Raul tilbake i 2004. Foto: AP Photo/Domenico Stinellis Vis mer