FULL KONTROLL: Petter Northug fikk det akkurat som han ville på Norges sisteetappe, og så ut som han koste livet av seg i påskesola. I spurten var han uslåelig.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FULL KONTROLL: Petter Northug fikk det akkurat som han ville på Norges sisteetappe, og så ut som han koste livet av seg i påskesola. I spurten var han uslåelig. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Nå har vi andre slitt livet av oss, og så går de påsketur

Stadion brøt ut i latter da Petter Northug ruslet opp bakken.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Taktikken til Petter Northug på sisteetappen var som den pleier, og han hadde i hvert fall ikke tenkt til å dra opp farten på de siste 10 kilometerne av stafetten.

Det hadde åpenbart ikke de andre heller, noe som ble komisk tydelig opp stigningen på førsterunden. Ikke siden Jørgen Brinks kollaps har det blitt gått så sakte i den bakken, og Northug gikk den, som om det var like bratt som i Alpe Cermis litt lenger borte i dalen.

Da lo folk høylydt inne på stadion.

- Jeg skjønner jo det, det er jo litt spesielt, det er det. Nå har vi slitt livet av oss vi andre, og så går de påsketur, sier Eldar Rønning til Dagbladet.

- De har jo på en måte gitt opp på forhånd alle lagene, så de sparer krefter til spurten alle mann, sier Rønning.

Merksnodig
For klassisketappene var et slit i dag, føret var blytungt, og Rønning var blant dem som brukte masse krefter. Det gjorde ikke Petter Northug.

- Taktikken var sånn. Vi skulle ta det med ro og ikke sette opp farten, og det ser det ut til at ikke de andre ville heller, sier landslagstrener Trond Nystad.

- Hvorfor gjør de ikke det?

- De har trenere de også, så de hadde vel tenkt ut en plan. Det fungerte ikke i dag. Jeg er litt overrasket, det må jeg si, men hver stafett har sitt eget liv. Og denne stafetten var merksnodig med tanke på at ingen ville gå, det skjer ikke så ofte. På andre og tredje etappen ble det gått ganske hardt, men på fjerde etappe var det bare tur. Det synes jeg er rart, sier Nystad.

- Men er det noen av dem som er sterke nok til å gå fra Petter?

- Skal man ta det siste rennet, så ser man jo at Petter vant ganske overlegent der. Men jeg er fortsatt ganske overrasket, det er to andre medaljer som skal kjempes om også, de gjør det forferdelig spennende for seg selv hvis de ikke prøver å gå for dem før, mener landslagstreneren.

Underholdende øyeblikk
Calle Halfvarsson gjorde et siste forsøk i den siste bakken, men Northug hang på uten store problemer. På oppløpssiden var Halfvarsson så resignert at han valgte sporet bak Northug med 90 meter igjen.

Likevel, Trond Nystad mener forsøket til svenskene var godt.

- Det er vanskelig å si om det var deres beste forsøk, en VM-stafett er annerledes enn v-cupstafetter, og jeg synes Sverige har gjort flere gode forsøk. Det kan godt hende at de finner på noe annet, og da er det vi som er nummer to. Vi får nyte hver seier, og vite at de andre jobber hardt og kan slå oss når som helst.

Og også han trakk på smilebåndet av Petter Northugs rusletur i Brink-bakken.

- Det er sånn det er. I sport har vi noen underholdende øyeblikk, og det var vel ett av dem. Petter hadde ikke noe stress, og bare ventet på de andre. Det er jo helt greit, det, sier Trond Nystad til Dagbladet.