- Nå har vi funnet feilen

Svenskene er ikke lenger redde for «død snø».

TØFT Å VÆRE SVENSK: Marcus Hellner passerer den norske smørebussen. Hellner ble nummer 34 på 15-kilometeren i går. Foto: Jens Olav Kløvrud
TØFT Å VÆRE SVENSK: Marcus Hellner passerer den norske smørebussen. Hellner ble nummer 34 på 15-kilometeren i går. Foto: Jens Olav KløvrudVis mer

(Dagbladet): De svenske avisene har funnet fram de aller største bokstavene når de har omtalt smøreskandalen de siste dagene. Og det handler ikke om korrupsjon, men sviktende feste og glid i Holmenkollen.

På gårsdagens 15-kilometer ble de svenske gutta nummer 17, 22, 34 og 42. Smøresjefen Larry Poromaa la seg langflat og beklaget så man nesten fikk vondt av ham.

Men i dag lyser igjen optimismen ut av gluggene i den svenske smørebua. For seint i går kveld skal de ha funnet ut hvilken stor, grunnleggende feil de har gjort.

- Har funnet det Larry Poromaa vil ikke avsløre detaljer, men håper funnene vil gi positive svar i løypa under dagens klassiske lagsprint.

Det eneste han vil bekrefte, er at de har funnet et spesielt punkt som har vært skylda i den svenske «valla»-fiaskoen.

- Ja. Det kan jeg gi dere. Ja, vi har funnet det nå. Men jeg sier ikke hva, sier Poromaa til Aftonbladet.

Odd-Bjørn Hjelmeset tester ski for de norske løperne, og forklarte for Dagbladet i går hva som gjør smøringen ekstra utfordrende i Kollen.

LER DE SIST? Jesper Modin (t.v.) og Emil Jönsson ser ikke ut til å bekymre seg nevneverdig for død snø eller andre smøreproblemer. De to utgjør det svenske laget på dagens lagsprint. Foto: Jens Olav Kløvrud
LER DE SIST? Jesper Modin (t.v.) og Emil Jönsson ser ikke ut til å bekymre seg nevneverdig for død snø eller andre smøreproblemer. De to utgjør det svenske laget på dagens lagsprint. Foto: Jens Olav Kløvrud Vis mer

- Alt er så dødt her. Det ser jo så enkelt og fint ut, det skal være enkelt på rundt to-tre minusgrader. Men man må huske på at først har de laget denne snøen borte i Sørkedalen, så har de kjørt den med lastebil på den mest forurensede veien i hele verden, så har de kjørt den ut her med hjullaster, sa Hjelmeset.

Død snø Og nettopp død snø er forklaringen Larry Poromaa sender hjem til skuffede svensker.

- Det vanskelige her i Holmenkollen er at det ikke finnes noen krystaller i snøen. Den er så tettpakket at det blir tungt. Det er dette som kalles død snø: At det ikke finnes krystaller, sier Poromaa.

Det er ikke lett å smøre etter Tommy Wirkola.

• Følg lagsprinten direkte i vårt langrennsstudio. Kvalifisering kvinner og menn fra klokka 12.15

DØD SNØ: Filmplakaten til Tommy Wirkolas grøsserkomedie «Død snø».
DØD SNØ: Filmplakaten til Tommy Wirkolas grøsserkomedie «Død snø». Vis mer