«Nå holder du kjeft, din lille sprett»

Øvrebø røper at også dommere går over streken.

HAR TATT IGJEN MED SAMME MYNT: Tom Henning Øvrebø får høre mange ukvemsord som dommer. Av og til har han tatt igjen på tilsvarende vis, men erfaringen er at det bare gjør konflikten større. Foto:   AFP PHOTO / Heiko Junge / SCANPIX
HAR TATT IGJEN MED SAMME MYNT: Tom Henning Øvrebø får høre mange ukvemsord som dommer. Av og til har han tatt igjen på tilsvarende vis, men erfaringen er at det bare gjør konflikten større. Foto: AFP PHOTO / Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Å fornærme dommeren er sjelden er vellykket øvelse for fotballspillere.

Wayne Rooney tok likevel sjansen i Englands siste oppkjøringskamp til VM mandag. «Fuck you», sa 24-åringen til dommeren.

Tom Henning Øvrebø har fortalt til Dagbladet at fargen på kortet gjerne avhenger av om utskjellingen skjer på tomannshånd eller i plenum.

Men han røper at det også hender at kamplederne kommer med verbale sleivspark mot spillerne. Selv har han tatt til motmæle flere ganger - med varierende hell.

- Vi som dommere skal være veldig varsomme. Jeg har prøvd å ta tilbake i samme tone, og det demper ikke akkurat konflikten, sier Øvrebø til Dagbladet.

- Vi dommere må være forsiktige
- Har du et eksempel?

- Jeg har sagt «nå holder du kjeft, din lille sprett» til en spiller i Tippeligaen. Det ble ikke godt tatt imot. En ting er innholdet i det som blir sagt, men vi er i en maktposisjon overfor spillerne, ettersom vi kan utvise dem. Maktrelasjonen setter rammer for hva vi kan tillate oss å si. For eksempel kan to kolleger fleipe med hverandre, men om lederen deres kjører den samme fleipen overfor sine ansatte kan det slå helt annerledes ut. Derfor skal vi som dommere være forsiktig med å ha den samme tonen mot spillerne, sier Øvrebø.

Nordstrand-dommeren har opplevd flere ganger at spillere og trenere i Tippeligaen har kalt ham arrogant.

- Han avfeier meg med å slenge noen stygge bemerkninger. Utrolig arrogant av en eliteseriedommer, mente daværende Tromsø-trener om Øvrebø i 2008.

ER BLITT KALT ARROGANT: Uwe Rösler er blant dem som har beskyldt Tom Henning Øvrebø for arroganse. Selv synes Nordstrand-dommeren det er vanskelig å forsvare seg mot slike beskyldninger. 
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .
ER BLITT KALT ARROGANT: Uwe Rösler er blant dem som har beskyldt Tom Henning Øvrebø for arroganse. Selv synes Nordstrand-dommeren det er vanskelig å forsvare seg mot slike beskyldninger. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX . Vis mer

- Da jeg etter kampen gikk til dommeren og spurte hvorfor han tillot uthaling av tid så tidlig som før pause, fikk jeg bare et arrogant svar tilbake, klaget daværende Viking-trener Uwe Rösler året i forveien.

- Jeg synes det er en utrolig arrogant opptreden (av Øvrebø), freste HamKam-spiller Markus Ringberg etter å ha fått gult kort for protester.

Vanskelig å forsvare seg
Øvrebø selv føler slike påstander blir vanskelig å forsvare seg mot.

- I den grad jeg har selvinnsikt opplever jeg ikke at jeg er arrogant. Min erfaring er at spillere og trenere gjerne bruker det argumentet, for det er vanskelig å forsvare seg mot. Jeg kan ikke si at den og den spilleren er arrogant eller ufin. Jeg tror ikke vi dommere ønsker å framstå som arrogante, heller ikke de gangene vi løper vekk med ryggen til. Men effekten av det kan likevel bli at noen oppfatter det som arroganse, sier Øvrebø.

- Hva er det verste du selv har fått høre som dommer?

- Jeg tror det er så ille at jeg har fortrengt det. Men jeg husker noen av kommentarene jeg synes har vært bra. Myggen sa for mange år siden at «nå må du skjerpe den lille dommerhjernen din». Det synes jeg var en bra kommentar, for jeg hadde gjort en feil akkurat da.  Og så synes jeg det var litt kreativt da Klanen sang «mer hår enn hjerne», det var også humoristisk og artig, sier han.

FIKK KJEFT AV MYGGEN: Øvrebø sier han smilte godt da Myggen ba ham «skjerpe den lille dommerhjernen min». Denne kampen har for øvrig ingenting med den situasjonen å gjøre. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
FIKK KJEFT AV MYGGEN: Øvrebø sier han smilte godt da Myggen ba ham «skjerpe den lille dommerhjernen min». Denne kampen har for øvrig ingenting med den situasjonen å gjøre. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer