Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå holder han helt til mål

Ikke like lett å ha det moro med svenskene.

SVENSK GULLTID I VM?: Emil Jönsson går kjappere enn alle våre sprintere, men foreløpig holder i hvert fall kjæresten Anna Haag seg bak Marit Bjørgen. Da kan det bli litt til alle i VM.  Foto: Arnt E. Folvik.
SVENSK GULLTID I VM?: Emil Jönsson går kjappere enn alle våre sprintere, men foreløpig holder i hvert fall kjæresten Anna Haag seg bak Marit Bjørgen. Da kan det bli litt til alle i VM. Foto: Arnt E. Folvik. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DÜSSELDORF (Dagbladet) Det har lenge vært billig norsk moro å tirre Emil Jönsson med at han hverken har mental styrke eller utholdende kropp til å sprinte fra oss i sporet. Nå må også den delen av den nasjonale humoren fornyes.

For om den ganske unge svensken fortsatt har til gode å prestere maksimalt i mesterskap, er han i ferd med å nå et nytt nivå i utholdende hurtighet. På den trå kunstsnøen i Düsseldorf ble han bedre og bedre i forhold til konkurrentene fra heat til heat, og fikk et tegn på et endret treningsopplegg kan lønne seg.

Bare tre måneder før VM i Holmenkollen ser det ut som om Emil Jönsson har lært seg for mye norsk.

FOR det er metodene til det norske sprintlandslaget som har vært forbildet i denne omleggingen. Målet har vært å kunne gå alle fire sprintløpene slik at ikke maksfarten siver ut mens melkesyra siger inn.

Nå er Emil Jönsson så nær ved å lykkes at norsk langrenn kan få enda en utfordring i sitt eget mesterskap. I vinter-OL på bortebane sist vinter var det langrennsløperne som dro inn det meste av metallet vårt. Til VM på hjemmebane er det ikke fulgt så opplagt at suksessen fortsetter.

Bortsett fra at Marit Bjørgen vil prege tetkampen på flere av distansene, er det langt mellom resten av de norske favorittene. Joda; Petter Northug er tilbake øverst på en resultatliste, men trenger mange flere løp før det blir naturlig for ham å være der.

Ellers er det mest svensk.

I DE LETT forvirrete dagene da Petter var en slags treningspasient hjemme i Trøndelag, ble det spekulert i om han skulle prøve seg igjen i sprintrennet i Düsseldorf for å få opp farta på skiene. Den planen ble det ikke noe av, og det kan være like greit:

•• Her ville han blitt slått av en svenske uansett.

Det var en stund vi trodde at seiersmaskinen Northug var uslålig i alt av prestisjespurter mann mot mann. Det gjør vi ikke lenger. Det raskeste av langrenn er fortsatt en sport i utvikling, og det har flere enn nordmenn lært.

Som altså Emil Jönsson.

DENNE gangen var han klart hurtigere enn hele det gode norske sprintlandslaget pluss russeren Alexei Petukhov. I den flate traseen langs Rhinen er det siste mest imponerende.

Nettopp Petukhov har satt en ny standard for hva som er mulig å oppnå av maksfart bortover med ski på beina. Seinest underveis til finalen la han inn rykk av en annen langrennsverden, men til slutt var Jönsson raskest likevel.

For de som blir lett nervøse av for gode svenske VM-tegn, var akkurat det et varsku.

SLIK skjerpet motstand venter også Petter  når han forhåpentligvis minner mer og mer om seg selv. Da er neppe den vante Northug-standarden automatisk bra nok.

For på distanserennene har en skadefri Dario Cologna hatt en langt bedre sesongoppkjøring enn sist vinter, mens Markus Helners er blitt klart teknisk bedre i klassisk. Pluss på et par russere i satsingen inn mot Sotsji-OL, samt et løypenett i VM med et par ekstremt krevende motbakkepartier. Da er det ikke like sikkert at Petter avgjør inne på stadion som vanlig.

AKKURAT det er han forøvrig blant de siste som tror. Det er ikke hovmotet som muligens står for fall i Holmenkollen om et par måneder. Det eneste som skjer er at den ellers ganske lille langrennsfamilien er inne i en god utvikling med seierssjanser til løpere fra flere nasjoner enn Norge.

Også for hjemmepublikummet er det til å leve bedre med. Selv om noen av vinnerne skulle komme fra Sverige.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!