Nå hopper Anette Sagen i Sapporo

- Ville heller ha deltatt i VM, sier hun. Men neste gang er jentene med.

(Dagbladet.no): Søndag sluttet ski-VM i Sapporo. Nå er byen stille etter mediestormen, og alle ski-essene har reist hjem.

Eller, ikke riktig alle ... For også denne uka konkurrerer noen av verdens beste skihoppere i Japans femte største by.

I skyggen av ski-VM, avslutter jentene årets svært spennende kontinentalcup i morgen og på lørdag.

- Dette er artig, det. Men jeg ville heller vært her i forrige uke. Det hadde vært artigere å delta i VM, fastslår skihopper Anette Sagen (22) for Dagbladet.no.

Får være med i 2009

Men under forrige ukes ski-VM fikk ingen kvinnelige skihoppere være med. Per i dag er hopp (deriblant kombinert) den eneste nordiske OL- og VM-grenen hvor jentene nektes å stille - enten nå årsaken er vrang vilje eller at utøverne er for få, slik diskusjonen går på.

Fra og med neste VM, derimot - i Liberec i Tsjekkia i 2009 - faller også denne skansen. Da får jentene lov til å hoppe, om enn bare i den lille bakken.

Dette framskrittet har sjølsagt Sagen mye av æren for, sjøl om hun ikke vil innrømme det.

GLEDER SEG TIL 2009: For under ski-VM i Liberec i Tsjekkia får kvinnelige skihoppere, som Anette Sagen, være med for første gang. - Kanskje kan det være med å endre holdningene litt, håper Sagen. Foto: SCANPIX. Montasje: DAGBLADET.NO
GLEDER SEG TIL 2009: For under ski-VM i Liberec i Tsjekkia får kvinnelige skihoppere, som Anette Sagen, være med for første gang. - Kanskje kan det være med å endre holdningene litt, håper Sagen. Foto: SCANPIX. Montasje: DAGBLADET.NO Vis mer

- Jeg har ikke lyst til å ta så mye ære, men det er klart at min generasjon hoppere har vært med å kjempe dette fram, medgir verdens kanskje meste kjente kvinnelige skihopper ydmykt.

- Vil du si at kampen deres er en forlengelse av kvinnekampen?

- På en måte så er den vel det, det er en slags kvinnekamp. Men først og fremst jobber vi jo for dette fordi det er i vår egen interesse, svarer Sagen ærlig.

- Ikke akkurat Meryl Streep

Samtidig legger hun ikke skjul på at hun til tider har vært lei av alle konfliktene med blant andre skiforbundets Torbjørn Yggeseth.

- Det har hendt at jeg har blitt lei av å svare om dette temaet. Egentlig så er det jo skihopper jeg er, og det er det jeg vil bli behandlet som, sier hun.

- Men kanskje kan fokuset dreies mer over på sporten når vi får deltatt i det gjeveste selskapet. Ting har jo gått veldig fort rette veien siden 2004 (da kampen for kvinnehopp startet for alvor, journ.anm.), så det viser at holdninger kan endre seg, tillegger hun håpefullt.

En annen ting som kanskje kan virke positivt, er filmen «O\'Horten», hvor Sagen har en liten rolle, som skihopper. En veldig liten rolle.

Nå hopper Anette Sagen i Sapporo

- Jeg spiller meg sjøl, som et slags spøkelse i gamle dager. Men jeg er ikke mye med, og jeg har ingen replikker. Det var veldig artig, men jeg kan ikke si at jeg Meryl Streep akkurat, ler den unge skihopperen.

Tøff konkurranse i jentecupen

Fredag og lørdag avvikles de to siste rennene i Kontinentalcupen, og Sagen kjemper særlig med tyske Ulrike Graessler om å sikre seg sammenlagtseieren.

- Jeg leder så langt, men ikke med mye, så jeg har et voldsomt press på meg, sier mosjøenutøveren.

Presset blir ekstra stort fordi hun ikke overbeviste under rennene i Zao på mandag og tirsdag. Dermed må hun heve seg foran de to siste rennene.

- Graessler har hoppet veldig godt, mens jeg ikke har vært noe særlig. Det har ikke gått helt etter skjema, så jeg må virkelig være skjerpet, understreker hun.

Lørdag faller dommen i 90-metersbakken Sapporo Miyanomori - på dagen ei uke etter at den mannlige verdenseliten avgjorde VM i samme by ...

SMIL: I mai i fjor fikk hoppjentene Line Jahr (f.v.), Anette Sagen og Mari Backe kaffe og kaker av kulturminister Trond Giske - for å markere at hoppkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) sa ja til kvinnehopp.
HOS «KROMPEN»: Anette Sagens kamp for kvinnehopp har blitt lagt merke til. Sist november ble hun og andre idrettsstjerner invitert til <a href="http://www.dagbladet.no/sport/2006/11/19/483389.html">et sporty selskap hos kronprinsparet</a>.
SPARKER FRA SEG: Anette Sagen var i fjor med på et toppidrettslag mot Tufte IL, her representert ved Stian Jensen.