GLEDER ALLE:  Det er lett å bli begeistret for den fotballen som nå spilles i Drammen. FOTO: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.
GLEDER ALLE: Det er lett å bli begeistret for den fotballen som nå spilles i Drammen. FOTO: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix.Vis mer

Nå imponerer de seg selv

Da er det akkurat passe med selvtillit i Strømsgodset.

DET er ganske mange sesonger og kamper siden Ronny Deilas Strømsgodet begynte å overraske omgivelsene med en rytme, trygghet og tro i pasningsspillet sitt som knapt har vært vist i norsk klubbfotball. Nå imponerer de også seg selv.

- Vi tok 19 poeng på bortebane i fjor. Det er sterkt. Tar vi litt flere poeng der, og beholder statistikken vi har på hjemmebane, er det vel ikke så vanskelig å tenke seg hvor vi havner på tabellen, fleipet Deila til Dagbladet i går.

Blir det mer enn fleip får alle vi som bare ønsker sporten alt godt, akkurat den seriemesteren norsk fotball trenger.

FOR det er i Drammen fotballfolket de siste sesongene har fått mest ut av pengene. Den suksessen skyldes først og fremst en klar tanke på hvordan byens populære fotballag skal forbli nettopp det. Godset skal ikke vokse seg ut av Drammen; klubben skal vokse i byen. Det betyr tydelige økonomiske rammer, et jevnt tilsig av lokalt talent, langsiktig utvikling av spillere og en spillestil som gjør det trivelig å gå på kamp.

Først når alt dette er på plass, går det også an for Strømsgodset å bli seriemester.

OM det skjer i år, vet ingen noe om. Men det er liten tvil om at hele klubben setter i gang Tippeligaen fra et enda litt høyere nivå enn de foregående jubelsesongene.

Det første eksempelet på det kom mot hardt arbeidende Ulf/Sandnes. Der det for trenere flest ville vært ganske opplagt å åpne serien på vanlig Godset-vis i den velkjente 4-3-3 formasjonen, hadde Deila ro til bruke den alternative oppstillingen som han mente ville passe best etter motstanderen:

- Ulf/Sandnes spiller veldig mye inne sentralt og ved å spille i 3-5-2 overbefolket vi den sentrale midtbanen og de fikk jo bare en mulighet. Den var det i tillegg vi som ga dem, forklarte han endringen etterpå.

Den fungerte. Rogalendingene ble overrasket. De forsøkte å flytte inn en spiller til på midten for å jevne ut Godsets tallmessige overlegenhet der, men lyktes ikke.

DET hadde de neppe gjort uansett. Det er grunnleggende kvalitetsforskjeller mellom disse lagene som ikke forandres over dagen ved hjelp av formasjoner. Her er det ikke tallkombinasjonene det dreier seg om, men langsiktig oppbygde individuelle og felles ferdigheter.
Godsets stadig høyere nivå har kommet over tid, og er mulig å datofeste:

•• Sist gang laget tapte en seriekamp hjemme på Marienlyst var 16.juni 2011.

Det gir enda mer trygghet.

blir utfordringen å fortsette framgangen på bortebane. Også der virker laget med kombinasjonen Peter Kovacs og Thomas Sørum sammen på topp enda et hakk farligere. Det er sjeldent å se en fersk spissduo framstå så samspilte.

Spørsmålet blir hvor ofte de får være sammen på denne måten. For Deila må det være fristende å fortsette med to ekstremt arbeidsomme spisser. Både Kovacs og Sørum er så bra i gjenvinningsfasen at de nesten utligner de defensive hullene på kantene som 3-5-2-formasjonen kan gi når den blir utfordret tidlig nok på tvers.

Sånt skjer gjerne på utebane der den første Godset-testen kommer i lokaloppgjøret mot Hønefoss om fjorten dager. Denne seriepausen på grunn av EM-kvaliken gir Ronny Deila ekstra god tid i vurderingen, men det er ikke lenger slike tilfeldigheter som betyr noe. Strømsgodset har brukt år på å jobbe seg opp på et imponerende høyt nivå, og kan trygt gå til neste kamp uansett formasjon -eller spillervalg.

Nå holder Drammens yndlinger mot hvilken som helst norsk motstander.