Nå: Johaug tester stropper på spreng: - Tror vi har knekt koden

Tar en avgjørelse i kveld.

HENGER I STROPPEN: Therese Johaug har testet de nye Bjørn Dæhlie-stavene hver dag siden onsdag. I kveld avgjør hun om hun vil bruke dem under verdenscuprennene på Lillehammer denne helga.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HENGER I STROPPEN: Therese Johaug har testet de nye Bjørn Dæhlie-stavene hver dag siden onsdag. I kveld avgjør hun om hun vil bruke dem under verdenscuprennene på Lillehammer denne helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

OSLO/LILLEHAMMER/ÖSTERSUND (Dagbladet): Therese Johaug ble kalt kynisk etter at stroppebløffen hennes havnet i medias søkelys på tirsdag. Den nye langrennsdronninga brukte Swix-stropper på sine Bjørn Dæhlie-staver da hun vant minitouren i Kuusamo.

Det er ikke ulovlig i seg selv, men da Johaug skjulte Swix-logoen på stroppene på Beitostølen, fikk hun massiv kritikk fra Swix-sjef Ulf Bjerknes for manglende etikk og moral.

Etter en uke med negative overskrifter, har 27-åringen fra Dalsbygda testet nye Bjørn Dæhlie-stropper på spreng de siste dagene.

På tirsdag fikk sportsutstyrsselskapet Active Brands den nye prototypen på plass, som var bestilt allerede før bråket utartet til overflaten.

Onsdag testet Johaug de nye stroppene på rulleskimølla på Toppidrettsenteret. Verdenscuplederen fikk responsen hun var ute etter og testet stroppene på ny på snø i går.

Avgjøres i kveld I dag finner den siste stavtesten sted, og i kveld avgjøres det om Johaug tar i bruk Bjørn Dæhlie-stroppene under verdenscuprennene på Lillehammer i helga.

STROPPETRIKS: Tarjei Bø blir beskyldt for å ha gjort et stroppetriks i 2010, men mener selv at det er en annen sak enn Johaug-saken. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson
STROPPETRIKS: Tarjei Bø blir beskyldt for å ha gjort et stroppetriks i 2010, men mener selv at det er en annen sak enn Johaug-saken. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson Vis mer

- Jeg tror vi har knekt koden. Det er ikke 100 prosent sikkert, men testene har vært veldig positive. Jeg tror vi har funnet stropper som er bedre enn de Therese har brukt hittil. Therese er - som det har blitt skrevet - så kynisk at hun bytter bare stropper om de er bedre enn Swix-stroppene, sier Øystein Bråta i Active Brands til Dagbladet.

- Hva skiller de nye stroppene fra de gamle?

- Det handler om små detaljer som den vanlige forbruker ikke merker. Men for Therese er det veldig viktig.

Bråta forteller at prestisjen og ønsket om at Johaug benytter deres stropper, er svært stor.

- Vi setter alle kluter til for å finne en løsning på dette. Vi hadde en prototype klar allerede tirsdag som vi hadde planlagt uavhengig av oppstyret den siste tiden. Uansett om den er god, vil vi fortsette produktutviklingen videre, sier Bråta.

Mener Bø har gjort det samme Dette er imidlertid ikke første gang at en idrettsutøver bruker stropper som er uforenlige med utstyrsleverandøren og stavene. Da Tarjei Bø slo igjennom med for fullt som skiskytter i Hochfilzen i desember 2010, gikk stryningen med Fischer-stropper på Swix-staver.

- Swix visste at jeg gikk med Fischer-stropper, og det var greit for dem, og det var greit for Fischer siden jeg går på Fischer-ski. Jeg fikk dem jo av en samarbeidspartner, ikke en konkurrent i den forstand, sier Tarjei Bø til Dagbladet.

TESTER: Therese Johaug avgjør i kveld om hun velger å gå med de nye Bjørn Dæhlie-stroppene.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TESTER: Therese Johaug avgjør i kveld om hun velger å gå med de nye Bjørn Dæhlie-stroppene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Bråta mener likevel at saken er den samme.

- Bildet taler for seg selv. Det er en veldig sammenlignbar sak. For meg høres det 100 prosent likt ut, bortsett fra at Therese er langt mer kjent enn det Tarjei var da, mener Bråta.

Uenig Bø Bø legger til:

- Det var jo før jeg slo gjennom også, så jeg var jo egentlig en "nobody", men så vant jeg to renn, og da var alle enige om at jeg var i media og på toppen av pallen, så da måtte jeg gå tilbake til Swix, sier 27-åringen.

- Da begynte vi med en gang å utvikle en ny stropp, og det er den vi går med i dag. Vi lagde en egen skiskytterstropp som mange bruker nå, så det kom noe godt ut av det. Nesten hele gjengen her bruker den stroppen nå, forteller Bø.
Bråta moderer seg noe når han hører Bøs forklaring, men er likevel tydelig i sin sak.

- Det er mulig det er små detaljer som er annerledes, men vi ble i hvert fall arrestert på at vi hadde brutt FIS-reglementet om å bruke samme stropper i renn og på podiet. Det gjorde heller ikke Tarjei i 2010. Det viser at dette har skjedd før og at Swix også har vært på den andre siden av bordet.
 
- Alle visste om det Bø forteller at han ikke fikk beskjed om å bytte stropp før seiersseremonien.

- Det er ikke helt sånn det funker, for når vi går renn så har Swix klart et sett med staver du skal ha med deg på pallen, så det var ikke de samme stavene jeg gikk med.

- Forstår du kritikken Johaug har fått etter å ha gått med Swix-stropper på Bjørn Dæhlie-staver?

- Jeg vet ikke om jeg skal mene så mye om det. Det blir litt feil uansett, men jeg forstår at det er interessant journalistisk. For min del handlet det om en tilsvarende case for fem år siden i Hochfilzen, men da alle visste alle alt og det var godkjent fra alle parter — i motsetning til i Johaugs tilfelle, forteller Tarjei Bø.