Nå kan alt bare bli verre

For det blir noen fæle kamper til med Hellas.

GRESK ADVARSEL: Klart for et tristere EM med Hellas fortsatt på banen. FOTO: AP/Matt Dunham.
GRESK ADVARSEL: Klart for et tristere EM med Hellas fortsatt på banen. FOTO: AP/Matt Dunham.Vis mer

NEI, det var ikke flaks at Hellas sendte Russland ut av EM. Riktignok tapte grekerne alt som finnes av statistikker for å måle hva som  visstnok er fortjent i en fotballkamp, men forøvrig holder det bare med en liten titt bak tallene:

•• For mens grekerne godt kunne ha scoret en gang eller to til, fikk russerne nesten ingen ting ut av den spillemessige dominansen.

Dette var altså ikke noe ran mot det som har sett ut som ett av turneringens artigste angrepslag.

Bare et ran mot oss som helst vil kose oss videre med EM.

FØR mailboksen min som vanlig fylles opp av protestskriv fra sinte grekere, er det viktig med en presisering til :

•• Dere har mange svært gode fotballspillere.

Denne gangen var Giorgos Samaras banens desidert beste. Det var gøy å se hvor enkelt han dro av hver russer som kom i nærheten, men i lengden er det altså ikke like morsomt å se et EM-lag som satser på en enslig spiss og stabler resten av laget fra tjue meter og bakover.

DET var det som skjedde omtrent halvveis ut i andreomgangen da lagets porugisiske trener, Fernando Santos, byttet sin vanlige spiss med en back og sendte Samaras fra venstrekanten og alene opp i angrep.

Da hadde Hellas etter Santos sin ganske nasjonale smak for lenge vært i friskeste laget med opptil flere spillere involvert i et par angrep. Slik tøylesløs fotball spiller grekerne bare når de må, og dermed er hvilken som helst motstander advart.

DEN lille trøsten får være at Hellas anno 2012 ikke har samme kvaliteter bak kynismen sin som gullaget fra 2004. Foruten Giorgos Samaras, er det egentlig bare fysikken i midtforsvaret som er i nærheten av det gamle nivået.

Det taktiske opplegget er også slappere. Der lagets eks-trener Otto Rehhagel sin vinneroppskrift var tydelig annerledes, er denne utgaven lettere å forstå. Denne seieren var ingen enestående gresk bragd, men derimot en russisk fiasko. Etter pause gjorde favorittene omtrent alle feilene det er mulig å gjøre mot en motstander som murer seg inne i sin egen boks. Russerne angrep smalt og treigt og hadde forlengst spolert sjansene sine før nervene tok dem i sluttminuttene.

hvorfor ikke unne stakkars Hellas en liten sporslig rus i en ellers traurig tid? Kanskje fordi de tidvis jukser like mye ute på banen som med kvitteringene fra kassapparatene der hjemme.

Denne gangen tok Kostas Katsouranis prisen for EMs usleste opptreden da han seint i andreomgangen spilte lam ute på gresset for så å glemme og halte idet han spratt frisk og fin opp fra båren utenfor sidelinja. Det kan bli mer av dette skuespillet i kvartfinalen. Det korsets tegn som veteranen Georgios Karagounis dro teatralsk over fjeset for å overbevise fotball-Europa at han ikke prøvde å filme seg til straffespark, stryker ikke mistanken om at dette er et lag som er villig til å dramatisere det meste for å fortsette suksessen.

DEN sjansen får altså ikke Russland. Det skjedde ikke fordi laget angrep for vilt slik det kunne virke i de første kampene. Denne gangen var det de helhetlige ferdighetene som ikke strakk til. Da russerne ble utfordet av ett av sportens mest kyniske lag, manglet de både finteknikk på spansk nivå og ro til å utnytte grekernes svakheter.

Slik blir en russisk skudd-dvd fra denne kampen omtrent et like trist syn som å se Hellas spille.

Problemet er bare at det er grekerne som nå skal underholde oss videre.

Esten O. Sæther er landslagsjef i futsal (innendørsfotball) og kommentator i Dagbladet.