UTROLIG SJANSE: De argeste konkurrentene er ute av løpet. Da kan Andreas Mikkelsen bestige IRC-tronen mot alle odds.

Foto: Håkon Eikesdal
UTROLIG SJANSE: De argeste konkurrentene er ute av løpet. Da kan Andreas Mikkelsen bestige IRC-tronen mot alle odds. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Nå kan Andreas (22) bli rallymester

Største siden Petter Solberg?

(Dagbladet): 22-årige Andreas Mikkelsen fra Oslo hadde bare en teoretisk mulighet til å vinne årets Intercontinental Rally Challenge-tittel (IRC) i forkant av helgens avsluttende løp på Kypros.

Dersom det skulle skje, måtte han vinne løpet og samtidig slå fjorårsmester Juho Hänninen med god margin.

Allerede på fredagens første etappe fikk Mikkelsen tidenes gavepakke da Hänninen dro av veien og måte bryte løpet. Finnen rullet sin Skoda langt utenfor veien, og er dermed ute av kampen om årets mesterskap.

Kjørte nesten av selv
Mikkelsen startet løpets tredje etappe med en åtte sekunders ledelse på franskmannen Thierry Neuville. Bare få kilometer inne på etappen kunne det fort ha gått galt for nordmannen selv.

I en krapp høyresving inne på et grusparti kom Mikkelsen altfor langt ut i svingen, og holder på rulle ned en bratt skrent. 22-åringen reddet sladden, men snurret bilen og stanset i grøfta.

- Vi tapte åtte til ti sekunder på snurringen, men satser på å ta igjen på de kommende etappene, sa Mikkelsen på livesendingen til Eurosport.

Neuville nestemann
Etter avkjørselen gikk Neuville opp i ledelsen totalt, med Mikkelsen hakk i hæl, bare åtte sekunder bak.

Fjerdeetappe skulle vise seg å være nok en lykkebringer for nordmannen. Helt i starten stoppet Neuville med en punktering, og tapte nærmere tre minutter på uhellet. Mikkelsen tok dermed tilbake ledelsen i rallyet, og har nå 18,7 sekunder å gå på Nasser Al-Attiyah fra Qatar.

Kan bli historisk
Dersom resultatet står slik det gjør nå, vil Mikkelsen være den første nordmannen til å vinne et internasjonalt mesterskap av en slik skala siden Petter Solbergs VM-tittel i 2003. Han vil også være den yngste vinneren av IRC-mesterskapet, som har blitt kjørt siden 2006.

Mikkelsen er tippet til å være en het kandidat til et sete i Volkswagens VM-team, som debuterer i rally-VM i 2013.

Kjører om penger søndag
Tidligere i år kjørte Mikkelsen blant annet Rally Finland som en del av Volkswagen-teamet i sin Skoda Fabia S2000. Det tyske bilmerket har i løpet av året satset hardt i jakten på et nytt rallytalent som kan bli en del av det kommende VM-teamet.
 
Etter at rallyet avsluttes lørdag, kjøres det såkalte "Golden stage" søndag formiddag. Over to lange og krevende etapper vil nordmannen kjempe om en pengepremie på totalt 150 000 euro.

Dette mini-løpet vant Mikkelsen i fjor.