Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå kan bare VM komme

Og kanskje også en overraskelse på søndag.

TO STERKE VM-KORT:  I Falun vil norsk herrelangrenn ha med to av de fremste gullkandidatene. Petter Northug er favoritt foran 30 km, mens Martin Johnsrud Sundby er i samme posisjon foran 5-mila. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
TO STERKE VM-KORT: I Falun vil norsk herrelangrenn ha med to av de fremste gullkandidatene. Petter Northug er favoritt foran 30 km, mens Martin Johnsrud Sundby er i samme posisjon foran 5-mila. FOTO: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

TOUR DE SKI er på tross av gode seertall de siste årene, fortsatt ikke TV-show stort nok til å komme seg velberget gjennom en reserveløsning. Derfor forsvant den direkte TV-overføring oppe i granskauen overfor skistadion i Toblach, og hundretusener av norske TV-seere måtte bruke fantasien for å tenke seg hvordan Petter Northug manøvrerte seg først i feltet og rykket fra resten av tetgruppa noen hundre meter før mål.

Men det skal ikke så mye fantasi til for å skjønne at nå kommer Petter flott også til VM.

MED tanke på sammendraget i Tour de Ski var sannsynligvis Northug heldig som slapp den halvannen mil lange sammenhengende stigningen opp fra Cortina. Der kunne han ha sluppet på samme vis som Dario Cologna dro nådeløst fra ham i dette terrenget for et par år siden. Så bra er både Martin Johnsrud Sundby og Evgenij Belov i disse partiene.

Med reserveløsning på kunstsnø i en snaut 5 kilometer lang rundløype, ble ikke stigningene lange nok til å utfordre Petter på utholdenheten. Det er fullstendig uvesentlig i forhold til  den triste snømangelen i Alpene, men ga likevel en litt mer VM-lik test på hva Northug dinglende passe frekt i halen på et felt nå igjen er i stand til.

Det er mye.

RIKTIGNOK er den lange bakken i Falun adskillig tøffere enn stigningene i Toblac, men det blir også Petter i løpet av halvannen måned. På det viset kom det svaret både han selv og konkurrentene ventet på:

•• Gjennom et grundig treningsarbeid har Petter klart å skaffe seg den fysiske plattformen som gjør at han godt kan vinne et distanserenn i VM.

Det skjer kanskje ikke på 15 km med enkeltstart, og 5-mila i klassisk kan også bli for drøy med så mye stigning underveis. På 30km jaktstart stiller imidlertid Petter opp som en av de største favorittene.

Så overbevisende var gjennomføringen av dette løpet.

DA var det ikke så rart at Petter i farta feiret arbeidsgiverne sine med å løfte fram COOP-reklamen på startnummeret. Så raus må i hvert fall han få være mot en sponsor som mest av alt har rotet det til for langrennssporten. Samvirkelaget har tross alt finansiert denne private satsingen, og nå gjelder det å kunne skille selve sporten fra organiseringen av norsk eliteidrett selv om Petter koketterer med at hans ønsker å provosere.

For Tour-resultatene og VM-utsikten har valg av treningsgruppe lite med hverandre å gjøre:

•• Petter hadde kommet like bra tilbake som landslagsløper også på sommerstid.

Sånn er det ikke privatidrettens individuelle herligheter som gir dette resultatet. Bare et ordentlig stykke privat treningsarbeid.

DET blir overraskende om denne ledelsen holder også fram til toppen av alpinbakken på søndag, men Petter har overrasket mer før. Nøkkelen til en sammenlagtseier ligger tilsynelatende i de 35 bonussekundene på lørdagens 15km klassiske fellesstart i Val di Fiemme.

Dette er Petters drømmearena. I sin tid var Tour-arrangørene påpasselig med å legge bonusspurtene underveis til bakketoppene der for å stoppe nordmannens dominans nede på stadion. Da svarte Petter med å følge de beste klatrerne også opp på toppen, og fikk sine sekunder i fratrekk likevel.

GJENTAR det seg på lørdag, har han en grei sjanse. Denne alpinbakken minner så lite på vanlig langrenn at det i utgangspunktet er vrient å skille de fire i teten.

Men det er lett å få med seg Petters gryende form og usvikelige vinnervilje.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media