UAVGJORT I NATT: USA-sjef Jürgen Klinsmann (t.h.) hadde Joachim Löw som sin assistent da han ledet Tyskland i 2006. Torsdag møtes de i Recife, og begge er sikret åttendedelsfinale ved uavgjort. Det er klart etter at Portugal og USA spilte 2-2. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB Scanpix
UAVGJORT I NATT: USA-sjef Jürgen Klinsmann (t.h.) hadde Joachim Löw som sin assistent da han ledet Tyskland i 2006. Torsdag møtes de i Recife, og begge er sikret åttendedelsfinale ved uavgjort. Det er klart etter at Portugal og USA spilte 2-2. Foto: Odd Andersen / AFP / NTB ScanpixVis mer

Nå kan de gamle vennene bli enige om uavgjort

Da går både Tyskland og USA videre.

Portugal - USA 2-2 (1-0)

(Dagbladet): Utgangspunktet var klart: Etter å ha blitt ydmyket av Tyskland i Salvador, måtte Portugal jakte tre poeng mot USA i den aller siste kampen av andre gruppespillrunde i VM. Ett poeng ville bare være nok til å etterlate dem med en teoretisk mulighet til avansement.

De klarte bare det siste.

Dermed er Cristiano Ronaldo og hans lag på det nærmeste ute av VM. Mot Tyskland var det vrient å laste Portugals kaptein for 0-4-miséren - til det var Pepes utvisning for ødeleggende.

Men mot USA var han en gedigen skuffelse. Da Nani ga laget hans ledelsen i første omgang, etter en mislykket USA-klarering, var ikke Ronaldo en gang å se i jubelringen av portugisere.

Vi så ikke 29-åringen med den stripebarberte tinningen så mye ellers heller. Inntil i kampens aller siste angrep.

God Howard Da var det langt flere amerikanere som fanget øyets oppmerksomhet. Bakerst sto Tim Howard en fantastisk kamp, og på midten var Michael Bradley - sønnen til Stabæk-trener Bob - involvert i noe omtrent annet hvert minutt.

AVGJØRELSEN: Silvestre Varela stanget inn utlikningen på kampens siste berøring. Foto: NTB Scanpix
AVGJØRELSEN: Silvestre Varela stanget inn utlikningen på kampens siste berøring. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Avslutningene tok Jermaine Jones og Clint Dempsey seg av.

Jones var mannen som dro seg fri og vakkert dundret inn 1-1 da USA endelig fikk gjennombruddet de ventet på, mens Dempsey ni minutter før slutt dukket opp i feltet og ga amerikanerne den belønningen de fortjente etter en ny, strålende kamp.

Varela på rett plass Men så, fem minutter på overtid, kom den herlige kampens siste berøring - og det endte i målet bak Tim Howard.

Innbytter Silvestre Varela nikket inn målnoteringen for Portugal, etter innlegg fra Ronaldo, og kampen endte dermed 2-2.

USA har nå fire poeng, like mange som Tyskland - mens de to andre i gruppene maks kan få fire. Nå vil konspirasjonsteoriene rulle:

Hvis Tyskland og USA spiller uavgjort i siste kamp, er begge sikret avansement med fem poeng hver.

Landslagssjefene for de to nasjonene, Joachim Löw og Jürgen Klinsmann, var henholdsvis assistent og hovedtrener da Tyskland arrangerte VM i 2006.

Sju klare Mens gruppe G må vente, er disse nasjonene klare for åttendedelsfinale idet én kamp gjenstår av gruppespillet for alle 32 deltakerne:

Gruppe B: Chile og Nederland. Gruppe C: Colombia. Gruppe D: Costa Rica. Gruppe E: Frankrike (med mindre de taper med totalt usannsynlige sifre mot Ecuador, samtidig som Sveits slår Honduras). Gruppe F: Argentina. Gruppe H: Belgia.

I morgen starter de avgjørende kampene i gruppespillet. Og nå kan vi glede alle A-menneskene der ute ved at det etter nattas møte mellom USA og Portugal er slutt på kamper som starter ved midnatt i dette VM.

Fra og med i morgen er det bare tre klokkeslett som gjelder (norsk tid). Avspark er enten 18 og 22 i alle åttendedels-, kvart- og semifinaler, mens finalen på Maracana 13. juli blåses i gang klokka 21.