KAN FÅ VILJEN SIN: Ole Einar Bjørndalen er imot det norske høydehusforbudet. I juni 2015 kan det falle når det blir omkamp på Idrettstinget.   AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
KAN FÅ VILJEN SIN: Ole Einar Bjørndalen er imot det norske høydehusforbudet. I juni 2015 kan det falle når det blir omkamp på Idrettstinget. AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEVVis mer

Nå kan det særnorske høydehusforbudet ryke

Ny behandling på Idrettstinget i 2015.

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at høydehusforbudet kan stå for fall 12 år etter at det ble innført på Idrettstinget.

- Høydehussaken blir tatt opp på Idrettstinget i 2015, men idrettstyret har ikke behandlet den ennå, sier kommunikasjonssjef Per Tøien i Norges Idrettsforbund (NIF) til Dagbladet.

Ville ha omkamp i 2012
Særforbundene til friidrett, langrenn, svømming, orientering og skiskyting ønsket å ta saken opp under ekstraordinært idrettsting i 2012, men ble bedt av NIF om å avvente.

De ønsket mer dokumentasjon, og å vente med behandlingen til et ordinært ting.

- At det nå er Idrettstyret som løfter saken, sier ingenting om hvilken innstilling de vil ha til saken. Det sikrer kun at den blir formelt behandlet. Innstillingen fatter Idrettsstyret under sin behandling av saken, sier Tøien.

Utøvere vil ha det bort
I 2012 leverte daværende toppidrettsjef Jarle Aambø en innstilling til  idrettsstyret for Olympiatoppen der han gikk inn for en fjerning av vedtaket.

Skikytterne Ole Einar Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen, den avdøde svømmeren Alexander Dale Oen og løperen Ingvild Måkestad Bovim er blant utøverne som vil ha vedtaket bort.

- Vi støtter ikke høydehusforbudet. Vi mener det bør være likt for alle, sier skiskytterpresident Tore Bøygard til Dagbladet.

- Vi er på linje med Olympiatoppen når det gjelder føringer etter en eventuell opphøring av forbudet. Bruk av høydehus skal være forbeholdt toppidrettsutøvere og skal skje under kontroll av ekspertisen innenfor Olympiatoppen.

77 mot 73 i 2003
For at høydehusforbudet skal fjernes, må det oppnå flertall på Idrettstinget. I 2003 ble forbudet innført med 77 mot 73 stemmer.

Den gangen var det Sør Trøndelag idrettskrets som fremmet forslaget.

Idrettstinget i 2015 avholdes i Trondheim fra 5.-7. juni.