Bodø/Glimt gull Eliteserien 2021

Nå kan du dra!

Kjetil Knutsen har gjort jobben for Bodø/Glimt. Og for hele norsk fotball!

SISTE RUNDE: Bodø/Glimt er seriemestere, Stabæk og Mjøndalen rykker ned. Brann må ut i kvalik. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FOR et par uker siden skrev jeg at Glimt-trener Kjetil Knutsen ikke burde dra til Rosenborg. Det er det fortsatt ingen grunn til; han har trent fram et langt bedre fotballag i Bodø. Nå er det mye morsommere å se fotball fra Aspmyra enn fra Lerkendal, og da er det best at han jobber videre i Glimt.

Men om han velger noe annet, skal Knutsen være trygg på en sak. Jobben er gjort for norsk fotball.

Etter Glimts andre seriegull på rad skjønner de fleste mye mer om hva som skal til for å lage et best mulig elitelag i norsk fotball:

  • En sterk plan, en ubendig vilje til å følge den og trening. Mye, mye trening.

Sånt er gratis kunnskap for enhver fotballklubb på hvilket som helst nivå, selv om du skal vite hva du driver med når du jobber fram resultater med en spillergruppe. Hjemme i Bergen fikk Kjetil Knutsen sparken før han dro til Bodø fordi hans krav til toppidrett ble for harde i forhold til bydelsklubben Åsane og 1. divisjon.

Eller kanskje fordi fotballedere i Bergen på det som burde være et enda høyere nivå, sliter med å forstå hva som egentlig er toppidrett.

Nå er det bare å se på det som skjer i Bodø.

DE siste ukene har diskusjonen gått om hvilken av Glimts to gullsesonger som er den største. Den med rekordmange 83 poeng og vanvittige 103 mål som plasserte laget 19 poeng foran sølvvinner Molde, eller det gullet som ble avgjort mot samme konkurrent i siste serierunde nå.

Den sammenlikningen er enkel:

  • Å forsvare mesterskapet med et utviklet spill som holder også ute i Europa, er den desidert største prestasjonen.

Bodø/Glimt er garantert et bedre fotballag enn noen gang.

NORSK fotballs beste TV-kommentator forklarer hvorfor:

- Gullet kom i bortekampen mot Molde med seks nye spillere i de seks fremste posisjonene, sa Tor Ole Skullerud treffende på Eurosport i oppsummeringen av eventyret Bodø/Glimt.

Den prestasjonen er nesten ikke til å tro tatt i betraktning av hvor høyt nivå sølvvinner Molde holder.

Eller for å si det med en av disse nye seks fra toppkampen i Molde seint i oktober:

- Det er sykt og uvirkelig, fortalte Erik Botheim fra gullfesten; han som ankom Bodø som vrakgods etter skuffelsene i Rosenborg og Stabæk, bare for å bli en spiss med gjennomgående suksess både i Eliteserien og ute i Europa.

SISTE RUNDE: Bodø/Glimt er seriemestere, Stabæk og Mjøndalen rykker ned. Brann må ut i kvalik. Vis mer

DET var vel derfor Botheim minutter etter den avgjørende 3 - 0 seieren borte mot Mjøndalen i går kom med mye mer enn disse beskrivelsene av den herlige følelsen av seriegull:

- Hvem skal få æren?, spurte Eurosports reporter, og syntes nok som de fleste at dette var kvelden å hylle Kjetil Knutsen litt ekstra. Men Botheim som ikke har vært kjent for å tenke seg altfor nøye om i slike situasjoner, har utviklet seg flott også utenfor banen:

- Det er mange, svarte han, og fortsatte med å hylle de fleste på sidelinja og i Glimt-miljøet:

- Det er hele klubben, konkluderte han.

Og har absolutt rett.

FOR det er en hel fotballklubb som de siste fem åra har forandret sporten for oss:

  • Glimt har tatt norsk fotball til et helt nytt nivå.

Sist vinter var jeg imponert over hvordan kvaliteten på Moldes pasningsspill gjorde klubben til en overraskelse i Europacupen:

- Jeg er sinnssykt stolt, sa spillfordeler Magnus Wolff Eikrem da klubben til slutt røk ut på Europa-turen i siste halvdel av mars, og hadde den gang god grunn til å miste det presise språket midt i alle følelsene.

Det som sølvvinneren presterte bare for ni måneder siden, var jo noe av det flotteste som en norsk klubb har levert av planmessig offensiv fotball ute i Europa. Nær gammel Rosenborg-klasse; altså.

DET var derfor jeg forsvarte den dyktige Molde-treneren Erling Moe da han for et par år siden var svært kritisk til måten vi omtalte vår egen fotball:

Jeg er lei av negative vinklinger om norsk fotball. Vi må begynne å framsnakke og prate godt om hverandre mer, sa Moe, og hadde selvsagt rett.

Både i vurderingen av den fine utviklingen i teknikk i Eliteserien, og i holdning til de andre klubbene.

FOR det er ingen som helst grunn til å ønske rivaler alt vondt. Det gjør bare alle sammen dårligere.

Bodø/Glimt anno 2021 har gjort alle bedre. Deres fotball er den aller vakreste, deres treningsmetoder de beste og deres klubbledere de klokeste.

Resultatet ble et seriegull med flere spillere som jeg de siste sesongene ofte har sett i aksjon mot min egen klubb KFUM-Kameratene Oslo. Og det uten helt å se hvordan de en for en skulle bidra til en av de aller største prestasjonene i norsk fotball.

er det heller ikke det som har skjedd.

De samme spillerne er blitt satt i et system og lært seg hva de kan bidra med for å gjøre helheten maksimalt god.

Akkurat så gode er Glimt blitt, og de som kan lese fotball skjønner hvorfor.

Da er Kjetil Knutsen trenerjobb i Bodø og Norge gjort.

Vi har lært.

FOTNOTE: Det har kanskje ikke Brann og Bergen selv etter en av tidenes svakeste sesonger, men all ære til trøkket i spillergruppa og på Stadion som med seieren mot Sarpsborg i går sikret muligheten til å spille videre i Eliteserien. De sjansene er sportslig sett svært store onsdag mot lille Jerv fra Grimstad på Vålerengas brede hjemmebane i Oslo. En rask kunstgressbane vil bidra til at den individuelle nivåforskjellen avgjør, men så var det dette med struktur og innøvd angrepsspill. Og at alt i kvaliken denne gangen blir avgjort i løpet av en eneste kamp.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer