BRØT SAMMEN: Gunde Svan brøt ut i gråt da programlederen penset temaet inn på datteren Julia (19) i et intervju i oktober. I dag kunne han juble for datterens innsats i junior-VM. Foto: TV 4.
BRØT SAMMEN: Gunde Svan brøt ut i gråt da programlederen penset temaet inn på datteren Julia (19) i et intervju i oktober. I dag kunne han juble for datterens innsats i junior-VM. Foto: TV 4.Vis mer

Nå kan du gråte av glede, Gunde

Knust av datterens sykdom - i dag tok Julia (19) topplass i junior-VM.

(Dagbladet): I oktober brast Gunde Svan i gråt da han fikk spørsmål om sin 19-årige datter Julia i et intervju med TV 4.

Skitalentet ble rammet av luftveissykdommen twar kort etter at Gunde selv ble diagnostisert med den krevende lidelsen, og elitekarrieren hennes måtte settes på vent.

For pappa Svan var det verre å se datteren slite med twar, enn det var å håndtere sin egen sykdom.

Nå er derimot Julia tilbake i skisporet. Og i dag gikk hun inn til en knallsterk niendeplass på fem kilometer fri teknikk under junior-VM i langrenn i Liberec.

- Det er et sjokk å komme blant de ti beste, sier hun til fiscrosscountry.com.

- I fjor gikk jeg ikke en eneste konkurranse på grunn av alle helseproblemene, så jeg er utrolig glad for niendeplassen, sier Svan.

Gunde måtte bli hjemme
19-åringen har hatt farens støtte hele veien siden hun valgte å satse på langrenn, og selv om det er tøft å følge i en legendes skispor, er hun glad for all hjelpen hun har fått.

- Det er fantastisk å ha en så erfaren og suksessrik person ved min side. Pappa er ikke treneren min, men han hjelper meg ofte og gir meg råd, sier Julia Svan.

- Inntil nylig brukte jeg mye tid på fotball, det er først i det siste jeg har satset for fullt på langrenn. Jeg syns imidlertid at jeg har hatt stor fremgang, og man trenger talent i tillegg til vilje. Så jeg bør vel takke pappa, sier hun med et smil.

Gunde Svan fikk imidlertid ikke lov til å følge datteren til Liberec.

- Han er ikke her, jeg ga ham beskjed om å bli hjemme, sier datteren.

- Jeg tror det er viktig at man lærer å stå på egne ben. Jeg ønsker å bli kjent med laget og ta vare på meg selv. Bli mer uavhengig, kort og godt, sier Julia Svan.

Syk i månedsvis
Gunde Svan følte seg dårlig i fem måneder, og oppsøkte lege etter lege, uten å få svar på hva som feilet ham. Derfor var det en lettelse å til slutt få twar-diagnosen i fjor.

Noen måneder senere fikk også datter Julia og kona Maria samme symptomer, mens sønnen Ferry klarte å unngå sykdommen.

- Jeg har aldri opplevd å være så svak, ikke i nærheten. Jeg har hatt 40 grader i feber tidligere, men selv om jeg ikke hadde feber nå, måtte jeg stoppe hvis jeg gikk to etasjer i en trapp, og hente meg inn igjen før jeg gikk løs på neste etasje. Det gjorde noe med selvbildet mitt, det var ikke meg. Iblant kikket jeg på meg selv, og tenkte: «Det kan ikke være meg». Man føler seg plutselig dødelig, fortalte Gunde Svan i oktober.

Nå går det rette veien for alle i familien.