Nå kan du inhalere Myggen

Boka om Erik Mykland er på gata i dag. De 287 sidene er fulle av øldrikking, nakne menn, nachspiel til 08.00 og Myggens egne sigarettvaner. Dagbladet.no gir deg et utdrag av boka.

Dagbladet.no har fått forlaget Aschehougs tillatelse til å bringe videre utdrag fra Erik Myklands selvbiografi.

Her er et knippe episoder fra Myggens selvbiografi - utvalgt av NTB.

Om den perfekte kampen

«Jeg har aldri i mitt liv spilt en landskamp der jeg har følt at alt var perfekt. Det går ikke an. Det går selv ikke på klubblaget. Men jeg har spilt to kamper på landslaget som har gjort meg ordentlig glad: Danmark-kampen i 1998 og Slovenia-kampen i EM-kvalifiseringen.»

Drillo og Sembs spillestil

«Men det er jo ikke snakk om å spille som Brasil. Det finnes en mellomting mellom å spille som Norge og Brasil. Du behøver ikke å gå rett til en motsatt ytterlighet. For et helvetes surr. Så snart noen nevner at vi spiller litt kjedelig og dum fotball, begynner de å sammenligne med verdens beste fotballspillere.»

Da Myggen kom til spillerhotellet kl. 08

«Jeg kom gående mot SAS-hotellet en gang, hadde ikke sovet. Det var tre dager til landskamp, og da er det sånn at vi skal være på rommet fra midnatt. Men e var så full av nervæ at e gikk ut. Klokken 08 neste morgen forlot jeg et folksomt nachspiel og ruslet mot hotellet. Jeg ringte Vidar Riseth på rommet hans. Han oppfattet straks situasjonen og gikk straks til Frodes og mitt rom. Noen minutter senere kom Vidar ut av heisen og inn i garasjeanlegget under hotellet. Han hadde med seg BAMA-joggedress, Clear eyes og munnspray.

En time senere satt jeg i bussen på vei til trening.»

Om Myggen og Bergs barbesøk i Frankrike:

«Dobbeltmoral 3: Om det nå var i enerhuset, toerhuset, treerhuset eller firerhuset, ble det åpnet både boksøl og vinflasker. I treerhuset ble det fest. De tre landslagsspillerne hadde fått besøk av kjærestene sine, så i treerhuset sa det «plopp» rett som det var utover kvelden. De fikk også besøk, av et par stykker fra NFF-ledelsen som stakk innom for å avlevere sin beskjed. At spillerne satt og drakk vin, masse vin, førte verken til bot, benk eller trusler om hjemsendelse. Det var rett og slett ikke noe problem, for de drakk «i smug». Fordi sladrete sportsjournalister og det norske folk ikke fikk vite det.»

Nils Arne Eggen ny landslagstrener?

«Det kunne ikke vært Eggen, av en grunn: Han er for lite opptatt av ballbesittelse. Han opererer egentlig med de samme prinsippene som landslagsledelsen, bortsett fra at han gir spillerne lov til å spille litt mer gjennom midten.»

Myggen ville legge opp

«7. juli har Myggen bestemt seg for å slutte på landslaget. I en telefonsamtale med forfatter Rem sier han: Det handler ikke om livsstil. Semb er bra på livsstil. Drillo ble bedre han også, bor tsett fra det opphenget han har på røyking. Jeg begynner å bli lei av at landslagsledelsen går ut og rakker ned på oss spillere.»

Om Nils Johan Semb

«Semb hadde vært en perfekt landslagstrener dersom han i tillegg hadde hatt en egen fotballfilosofi i hodet. Når jeg snakker med ham på telefonen, sier jeg Nils. Jeg liker ham veldig godt.»

Om festlighetene ingen visste om

«Etter 1-0-seieren over Spania i EM var det nachspiel i bobilen til Rem. Frode Olsen, Myggen og Steffen Iversen var i gang til 05.00. Iversen etter hvert naken - etter å ha tapt i et veddemål. Semb hadde åpnet for litt hygge den natten.

Myggen tapte selv et tilsvarende spill etter en landskamp i Georgia. Som straff måtte han krype naken rundt i 4. etasje på hotellet. Ved hvert hjørne måtte han løfte beinet og si «voff, voff».»

Norges spillesystem

«Etter min vurdering gjør Drillo og Semb en overvurdering av systemet og en undervurdering av spillerne. For 10 år siden hadde kanskje systemet mer for seg. Blant annet fordi andre nasjoner undervurderte oss.»

Myggen et forbilde

«Du kan selvfølgelig råde (ungdommen, red. anm.) men i den alderen er det mer miljøet enn familien som bestemmer hvilken retning det tar. Når jeg sier «det får de lære hjemme», blir det litt for enkelt. Det de lærer hjemme er sikkert vel og bra, men til sist glipper grepet hjemme likevel. Da er det miljøet som overtar. I et talkshow var det en dame som irriterte seg over utøvere som ikke innså at de ble et forbilde for unge, og levde deretter.

Det har jeg aldri klart å innse for min del.»

Om videokameraer

«Når jeg er hjemme i Risør, gir jeg faen. Sitter jeg ute på Excellensen, tar jeg meg en røyk. Selv om det kommer ferierende familier forbi med fedre som peker meg ut for ungene sine som jeg var en turistattraksjon. Så fort jeg tar opp en sigarett, tar de opp det bærbare videokameraet.»

Om landslagslegen og piller

«Dobbeltmoral 4: Landslagslege Trygve Kase kom gående nedover midtgangen i spillerbussen etter triumfen mot Brasil i Frankrike. - Gratulerer med seieren. Vi vet det kan være vanskelig å roe seg ned etter en kamp som denne. Vi har sørget for sovepiller. Normalt vil det være nok med én pille, men om noen ønsker, kan de få to. Det er jo ikke hver dag man slår Brasil, he-he.»

Den store nedturen

Etter 15-20 år med fotball og kameratskap, seire og nederlag, drømmer og mareritt, har den ultimate norske guttedrømmen gått i oppfyllelse for 12-15 spillere. Å få oppfylt en så ekstrem drøm kan slå mange veier. For noen kan det bli en nedtur. Kampsituasjonene skal gå replay i hodet de neste timene. Helst ikke alene i en hotellseng. Myggen satt etterpå i hotelllobbyen, traff et par amerikanere. De ville spandere en drink på meg, og jeg sa jeg kunne ta en øl. Når det kom til min bestilling ristet hotellbartenderen på hodet og sa han hadde fått streng beskjed om ikke å servere alkohol til norske landslagsspillere.

Men det var uansett fint å ha noen å prate med...»