Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du sikre deg Jesse Owens' gullmedalje fra Berlin-OL

Selges på auksjon.

OL-HELT: Jesse Owens vant fire gullmedaljer under OL i Berlin i 1936.  Foto: AP Photo/ NTB Scanpix
OL-HELT: Jesse Owens vant fire gullmedaljer under OL i Berlin i 1936. Foto: AP Photo/ NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Amerikanske Jesse Owens ble den store stjerna under de olympiske lekene i Berlin i 1936, da han tok gull på 100 meter, 200 meter, lengde og 4 x 100 meter stafett.

Adolf Hitler ville bruke lekene til å fremme nazismen og «den ariske rasen», men måtte se mørkhudede Owens ta fire gullmedaljer.

Flere journalister skrev i etterkant at Hitler ikke ønsket å gratulere Owens.

Bakgrunnen for skriveriene var at Hitler personlig gratulerte Hans Woellke, som tok gull i kulestøt, og som ble den første tyske gullvinner på en lang stund, men han unnlot å gratulere de andre utøverne som ikke var fra Tyskland.

Hitler fikk da beskjed fra IOC om at han måtte velge mellom enten å gratulere alle utøverne personlig, eller la være. Han valgte da heller å gratulere alle offisielt fra tribunen.

Mange er av oppfatningen at Hitler ble sint da Owens vant, noe Owens avviser.

- Da jeg passerte kansleren, reiste han seg og vinket, og jeg vinket tilbake. Jeg synes journalistene viste dårlig smak ved å kritisere tidas mann i Tyskland, skriver Owens i sin biografi fra 1970.

Fikk ikke møte presidenten Det var for øvrig første gang USA tillot fargede utøvere på stafettlaget, og Owens mottok ikke samme hyllesten i USA som han gjorde blant publikummet i Tyskland.

- Da jeg kom tilbake til hjemlandet mitt, etter alle historiene om Hitler, fikk jeg ikke sitte foran i bussen. Jeg måtte gå inn ved bakdøra. Jeg kunne heller ikke bo hvor jeg ville. Jeg ble ikke invitert til å håndhilse på Hitler, men jeg ble heller ikke invitert til Det hvite hus for å håndhilse på presidenten, skriver Owens i sin biografi.

- Da de kom tilbake var USA akkurat som det var da han forlot landet - adskilt. Selv om han kom tilbake som en OL-helt, ble han ikke tilbudt muligheter som OL-heltene i dag tilbys, sier datteren Marlene Owens Rankin til CBS News.

MEDALJESEREMONI:  Nå auksjoneres en av de fire gullmedalje Jesse Owens tok under OL i Berlin i 1936 vekk. Her fra medaljseremonien i lengde, med sølvvinner Jajima fra Japan, og bronsemedaljør Lutz Long fra Tyskland.  Foto: AP / NTB Scanpix
MEDALJESEREMONI: Nå auksjoneres en av de fire gullmedalje Jesse Owens tok under OL i Berlin i 1936 vekk. Her fra medaljseremonien i lengde, med sølvvinner Jajima fra Japan, og bronsemedaljør Lutz Long fra Tyskland. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi levde vel et middelklasseliv. Vi ønsket ikke for mye, men i likhet med mange svarte menn fra den tiden, kjempet han for å forsørge familien sin.

Owens ga en av medaljene sine til danseren og filmstjernen Bill «Bojangles» Robinson, en annen afroamerikaner som også ble hindet i å oppnå suksess på grunn av sin hudfarge.

Nå auksjonerer SCP Auctions bort en av gullmedaljene til Owens, som tilhørte boet til enken hans.

Owens døde av lungekreft i 1980.

En million dollar Ifølge CBS News ønsker ikke familien å kommentere hvorfor de ønsker å selge medaljen, men ifølge SCP Auctions skal pengene bli brukt til skolepenger og veldedige formål.

Det er ventet at medaljen kan bli solgt for opp mot en million dollar.

- Vi håper at at den blir kjøpt av noen som gir publikum mulighet til å se den, et museum eller lignende, sier Owens datter til avisa.

Auksjonen avsluttes 7. desember.

AUKSJONERES BORT: Jesse Owens gullmedalje fra 1936 auksjoneres nå bort. Foto: Raquel Dillon / AP / NTB Scanpix
AUKSJONERES BORT: Jesse Owens gullmedalje fra 1936 auksjoneres nå bort. Foto: Raquel Dillon / AP / NTB Scanpix Vis mer