Nå kan du spille for Pelé og Banks

Og Gordon Banks, mannen med «tidenes redning», sitter på den andre benken.

12. juli leder legendene Gordon Banks og Pelé hvert sitt lag i veldedighetskamp på Britannia Stadium i Stoke. Også norske fotballentusiaster kan få plass på laget.

- I midten av juni legges en plass på hvert lag ut på ebay. Da er det bare å by i vei, sier Thor Helge Bergan (46), tidligere Lillestrøm-keeper, Gordon Banks-beundrer og Stoke-fan siden barndommen.

- Overskudd av auksjonene, billettsalg og sponsorpenger går til den humanitære organisasjonen Children in Crossfire, som frontes av keeperhelten Gordon Banks og bekjemper fattigdom blant barn over hele verden, opplyser Bergan.

Historisk redning

I forbindelse med kampen skal trippelverdensmester Pelé avduke en statue av sin gamle konkurrent Gordon Banks, som står bak tidenes kanskje mest fantastiske redning, da han hindret nettopp Pelé i å score i VM-oppgjøret mellom Brasil og England i 1970.

Pelé får med seg Desmond Tutu, som assistent. Noe av overskuddet fra arrangementet skal gå til å etablere «Mandela Tutu Trophy. The Fans World Cup».

- Den fansen som oppfører seg best og viser god sportsånd, slik alltid Pelé og Gordon Banks gjorde, vil bli tildelt trofeet under fotball-VM i Sør-Afrika i 2010, opplyser Thor Helge Bergan.

Kampen i Stoke blir også en feiring av Josiah Wedgwood og Stanley Matthews. Porselensgründer Wedgwood bidro til å avskaffe slaveriet. Sir Stanley lærte barn i Soweto å spille fotball etter å ha avsluttet sin fantastiske karriere som spiller.

Nå kan du spille for Pelé og Banks

Inspirert av Banks

- Jeg begynte å holde med Stoke fra Tippekampens begynnelse på slutten av 60-tallet. Da jeg var 11 år, tok faren min meg med til England for å besøke Gordon Banks. Det ble et uforglemmelig møte. Han ga meg mange gode råd. Seks år seinere debuterte jeg som keeper for Lillestrøm i eliteserien, takket være inspirasjonen fra mitt store idol, forteller Thor Helge Bergan.

Karrierens høydepunkt var å komme innpå i cupfinalen på Ullevål i 1981, der LSK vant kongepokalen etter 3-1 over Moss.

- Jeg slet benken som reserve for Arne Anundsen i to år, men trener Kjell Schou Andreassen slapp meg innpå nok til at jeg ble cupmester. Det var snilt gjort, sier Bergan i dag.

Nå gleder han seg som en unge til gjensynet med barndomshelten Gordon Banks.

Debatt

Hvilken redning mener du er tidenes beste?

LAGLEDERE: Gordon Banks og Pelé skal lede hvert sitt lag på Briannia Stadium i sommer.
GLEDER SEG: Tidligere LSK-keeper og lidenskapelig Stoke-supporter Thor Helge Bergan gleder seg til gjensynet med Gordon Banks.