Nå kan Ervik bli millionær

Eskil Ervik har hittil i karrieren måttet nøye seg med en gjennomsnittlig lærerlønn. De neste to månedene kan gjøre ham til millionær.

ARENDAL (Dagbladet): I går kronet Ervik et suverent norgesmesterskap med å sette ny verdensrekord i utendørs lavlandsløp på 10 000 meter. Lørdag gjorde han det samme på 5000 meter.

Formen er med andre ord strålende mindre enn to måneder før OL.

-  Dette var min beste opplevelse på 10 000 noen gang, sier Ervik, som for første gang kan kalle seg norgesmester på den lengste distansen.

Før Ervik la ut i siste par, var både Øystein Grødum og Lasse Sætre blitt klokket inn under den gamle utendørsverdensrekorden til Bart Veldkamp. Men Ervik grisebanket dem alle i de herlige og folksomme NM-omgivelsene i Arendal. Hamar-løperen kom i mål på 13.29,66 - første utendørsløp i Norge under Johann Olav Koss\' vinnertid fra Vikingskipet i 1994.

Dette var siste konkurranse for Ervik på denne sida av jul. Bevarer han formen de neste månedene vil han trolig sikre seg økonomisk i mange, mange år framover.

Fortsetter i ti år

-  I dag har jeg en lønn som ligger i nærheten av en gjennomsnittlig lærer, kanskje litt over, sier Ervik, som jobber i 20 prosents stilling som bedriftsrådgiver ved siden av skøytesatsinga.

-  Med suksess i OL, EM og verdenscup, og alle de utbetalinger dette medfører, er det nok trygt å spå at inntjeningen min denne sesongen tredobles. I hvert fall, sier Ervik til Dagbladet.

 VEKSLET BLIKK:  Eskil Ervik var helt suveren i helga og under gårsdagens 10 000 meter tok han seg tid til også å veksle et blikk og et smil med trener Peter Mueller. På vekslingsida. De to neste månedene blir ekstra viktige for Ervik. Han går også for å sikre framtida økonomisk. Foto: Arnt E. Folvik
VEKSLET BLIKK: Eskil Ervik var helt suveren i helga og under gårsdagens 10 000 meter tok han seg tid til også å veksle et blikk og et smil med trener Peter Mueller. På vekslingsida. De to neste månedene blir ekstra viktige for Ervik. Han går også for å sikre framtida økonomisk. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Og i tillegg vil suksess denne vinteren åpne for nye avtaler. Jeg har jo tross alt satt verdensrekorder, og satser både i allroundmesterskap og på enkeltdistanser, fastslår han.

Dagbladet har hentet inn tall fra prispenger, stipender og eksisterende og mulige sponsoravtaler. De viser at suksess i de neste to-tre månedene trolig vil bety mellom én og to millioner kroner inn på kontoen.

Ervik er blant favorittene til sammenlagtseieren under allround-EM på Hamar i januar, og foran OL i Torino i februar har han gullambisjoner både på 5000, 10 000 og lagtempo. Han skjønner også selv at fart på skøytene kan bety at januar og februar 2006 blir de to mest innbringende månedene i karrieren.

-  I hvert fall så langt, ja. Men jeg skal jo holde på til jeg er 40, gliser 30-åringen.

Mangler sponsor

Økonomien er imidlertid ingen drivkraft, bedyrer han.

-  Jeg tenker egentlig ikke på det. Jeg tjener ikke fett, men lever greit som jeg gjør i dag, og har ei kone som jobber - og vi har det bra, sier han.

-  Men det hadde jo selvsagt vært hyggelig med noen ekstra kroner.

Norges Skøyteforbund tillater at løperne har to private sponsorer hver. Ervik har i dag bare én, selv om det har vært pågang fra interesserte.

-  Jeg hadde muligheten i sommer, men valgte å si nei. Det må være et opplegg jeg kan stå inne for.

Ifølge Fædrelandsvennen sikret Øystein Grødum seg 800 000 kroner i engangsbeløp da han fant sin andre sponsor i høst. Denne vinterens suksess - og fortsatt gjenstår godbitene i Torino - gir Ervik meget gode forhandlingskort.

-  Det spørs litt hva Øystein tilbyr i motytelse, det vet ikke jeg noe om. Men jeg er jo en av de mest profilerte på landslaget, og bør ha gode kort om jeg lykkes i vinter, sier Ervik, som nå drar hjem til Hamar for å drive barmarkstrening - og feire jul.

-  I romjula drar jeg tilbake hit til Arendal, og så hjem til Hamar igjen nyttårsaften. Det føles jo bare som jeg blir bedre og bedre, så det stopper vel ikke her, sier Ervik, som nå står med seks norgesmesterskap i allround.

Det er to flere enn Hjalmar Andersen, én mer enn Ivar Ballangrud og like mange som Oscar Mathisen. Bare Knut Johannesen (åtte) har flere.

KRANSESKÅL: Nybakt norgesmester Eskil Ervik.