ET FLOTT UTGANGSPUNKT:  Petter Northug overvant enda en utfordring som skiløper. Det gir han sjansen til å vinne hva som helst; også Monsterbakken på søndag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
ET FLOTT UTGANGSPUNKT: Petter Northug overvant enda en utfordring som skiløper. Det gir han sjansen til å vinne hva som helst; også Monsterbakken på søndag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Nå kan han vinne

Dette var den nest siste testen. Heretter kan visst alt skje.

DETTE var etappen der Petter Nortug kunne tape alt av Tour de Ski-sjanser. I stedet vant han enda en gang over seg selv. Når sånt skjer med denne ganske så unike langrennsløperen, forteller det først og fremst at vi skal glede oss til de tre neste konkurransene:

•• For nå kan alt skje.

Der vi for ett år siden etter det samme fristilsløpet bare snakket om elendige ski, kan vi heller prate om fin form.

OM det egentlig var Petters ski som sviktet i fjor, får du ikke vite. Selv i en etter hvert svært målbar langrennssport er ikke riktig alt til å måle; som for eksempel den nøyaktige sammenhengen mellom litt for dårlig glid og litt for lite krefter selv på superkroppen oppe på skiene.

Da Petter Northug sist vinter hentet Dario Cologna opp de første stigningene bare for å slippe rivalen rett fra seg, var det kanskje gliden. For hvorfor skulle ellers sportens beste henger misse fullstendig fra sin favorittposisjon? Uansett kunne ikke han snakke om skiene. Til det er utstyret koblet for tett mot de bindingene enhver proff langrennsløper er avhengig av; altså smøreteamet som preparerer skiene og leverandøren som står inne for kvaliteten.

Langrenn er en ganske liten sport med få utstyrsalternativer for eliten. For eksempel dominerte to merker utstyret til de 20 beste på starten i Cortina for noen timer siden. Der hadde 13 løpere østerrikske Fischer og 4 franske Rossignol. Bare russeren Sergy Turyshev startet med norske Madshus. Og i hele feltet på 88 herreløpere fantes det bare to merker til; østerrikske Atomic og franske Salomon. Her er det altså hverken amerikanske eller asiatiske leverandører og slik en begrenset konkurranse.

DET er bakgrunnen for at de fire beste fra start i dag hadde samme ski; i den lille grad begrepet "samme" ut fra merket kan brukes når skipar måles opp mot hverandre. For eksempel er selve utvelgelsen på fabrikken en sak for seg; altså hvem av de store som får lov til å plukke først.

Deretter følger selve valget blant løperens egen skipark. Der bruker det norske laget stadig mer ressurser for å gjøre valgene tryggest mulig. Og så følger valget av skismurning.

På skøyterennet i dag var det bare snakk om type glider. Skjønt bare? Da norsk langrenn opplevde sin siste gedigne smurningssuksess under ski-VM i Oslo 2011, ble det snakket om en miks av sju ulike produkter under skiene. Om da snakket om skismurning noen gang har vært til å stole på.

For det har det aldri.

DESTO bedre at det ikke var gliden det var snakk om i dag. Hverken Alexander Legkov med Rossignol som hentet 50 sekunder inn på selveste Dario Cologna på Fisher, eller Petter Northug. Nå gjaldt det bare krefter.

Der var Petters klatring i den jevne stigningen den første halvtimen en ny bekreftelse på at han -- om mulig -- stadig tar nye steg mot å bli den komplette skiløperen. Akkurat der det monotone slitet virket for trått for Petter i fjor, framstod han fullstendig trygg nå.

NETTOPP den utviklingen åpner i hvert fall for en overraskelse i sammendraget. Det blir i så fall den siste.

For seinest i fjor brøt Petter Northug en personlig barriere på Tourens nest siste dag ved å ta spurtpoeng øverst  i de aller bratteste bakkene på den klassiske fellesstarten i Val di Fiemme. Den prestasjonen skjedde stikk i strid med bildet av Henge-Petter og den trønderske taktikeren med fart til å lure konkurrentene i spurten.

OPP monsterbakken på siste etappe søndag blir det ingen å lure. Da stopper praten om ski og smurning, pluss det meste av taktikk.
Da er det bare gutten på skia som gjelder.

Der skulle både Alexander Legkov og Dario Cologna være bedre, men nå er det ikke lett å vite.

For etter dette løpet virker Petter Northug sterkere enn noen gang.