ØKTE LEDELSEN: Petter Northug jr. skaffet seg et flott utgangspunkt foran dagens 5 km i Toblach.  Foto: VEGARD GRØTT  / NTB SCANPIX
ØKTE LEDELSEN: Petter Northug jr. skaffet seg et flott utgangspunkt foran dagens 5 km i Toblach. Foto: VEGARD GRØTT / NTB SCANPIXVis mer

- Nå kan jeg gå smart i morgen

Northug slo Cologna med to tideler og økte sammenlagtledelsen.

(Dagbladet): Petter Northug leverte en ny sterk etappe i Tour de Ski i dag.

Bare Aleksei Poltoranin fra Kasakhstan matchet nordmannen, og kom i mål åtte sekunder foran på 5 km klassisk.

En ytterst sterk sluttspurt sendte Northug nest øverst på pallen med to tidelers margin til Dario Cologna.

Enda viktigere: Northug økte ledelsen i sammendraget til Aleksander Legkov, Cologna og Maxim Vylegzjanin.

- Det føles veldig bra å bli nummer to og plukke opp ti bonussekunder, sier Northug i det internasjonale tv-intervjuet.

- Dagen i dag og i morgen var viktige. Nå er én unnagjort, og jeg er fornøyd. I morgen blir veldig viktig. Forhåpentligvis kan jeg gå offensivt og kjempe om bonussekunder, men også gå smart, sier han.

- Kan kontrollere På morgendagens 15 kilometer fellesstart er det nemlig lagt inn to sprinter underveis i løypa, der det deles ut bonussekunder til de ti første over streken: 15 til førstemann, så 12, 10 8, 6, 5, 4, 3, 2 og 1.

At Petter økte ledelsen nå, betyr at han ikke er avhengig av å holde sammenlagtkonkurrentene bak seg på alle sprintene i morgen.

- Jeg kan kontrollere litt.  I stedet for å jage for 15 og 12 kan jeg gå litt smartere på noen sprinter og heller bli nummer tre og fire og plukke opp noen sekunder, sier han til NRK.

Men om han skal klare det, må kroppen fungere enda bedre enn den gjorde i dag, sier 26-åringen.

- Jeg må ha en bedre dag i morgen om jeg skal kjempe i toppen da. Det var litt tungt i dag, så jeg får håpe at det snur. Det blir mange som skal kjempe om bonussekunder. Du må være offensiv. I fjor var jeg fryktelig sliten. Jeg håper jeg har en bedre dag i år, så jeg kan gå litt billigere i front så det blir lettere å angripe, sier Northug.

Sekundstrid Northugs triumferd til Toblach i går sikret norsk ledelse i Tour de ski, noen fattige sekunder trioen foran de tre.

- Det står mellom fire mann, sa Petter før start på dagens 5 km klassisk.

Etter målpassering i dag er det i beste fall tre løpere som kjemper om seieren.  Northug har hele 16 sekunder til gode på Cologna, og er 23 foran Legkov.

Det er meget gode marginer å ha med seg før de to siste etappene i Val di Fiemme.

På den første mellomtiden etter 1,8 km var Northug 2,8 sekunder bak Legkov, og det meste tydet på at spenningen ville leve helt inn til avslutningen i monsterbakken i Val di Fiemme søndag.

Men så viste Northug evnen til å ta seg helt ut, han ble liggende i lang tid etter målgangen inn til en knepen andreplass.

Før avgjørelsen i monsterbakken går gutta 15 km klassisk i VM-byen i morgen kl. 13.30.