Nå kan Martin (15) bli Norges håp mot England og Italia: - Utrolig stort å få oppfylt drømmen

Hemmelighetsfull Høgmo.

Norge - Emiratene 0-0 (0-0):

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Martin Ødegaard (15) ble i kveld tidenes yngste, norske landslagsspiller da Norge møtte De Forente Arabiske Emirater på Viking stadion.

- Det er utrolig stort å oppfylle den drømmen man har hatt helt siden man var bitteliten. Jeg fikk litt sjokk da jeg fikk beskjed om at jeg var tatt ut. Det er utrolig stort, sier Ødegaard til MAX.

Ikke bare startet 15-åringen kampen, han fikk også lov til å fullføre den.

- Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle starte i det hele tatt. Ikke at jeg skulle få 90 minutter heller, sier Ødegaard til MAX.

- Nær ved å avgjøre Per-Mathias Høgmo ga Strømsgodset-juvelen sjansen sentralt på midtbanen da «tippeligalandslaget» spilte den nest siste landskampen før EM-kvaliken braker løs mot Italia 9. september.

- Jeg synes han kom godt ut av det. Han er veldig nær ved å avgjøre kampen og viser offensive kvaliteter som vi vet bor i ham, skryter Høgmo.

- Kommer Ødegaard med i troppen til kampene mot England og Italia?

- Vi skal ta ut fem-seks spillere til i løpet av de neste dagene, så får vi se, svarer Høgmo på spørsmålet til MAX-programleder Carsten Skjelbred.

Festet grepet Verken Ødegaard eller lagkompisene klarte imidlertid å briljere mot svak motstand i Stavanger. Norge hadde etterhvert ballen mye, men klarte sjelden å true Emiratenes keeper.

Og de gangene de gjorde det var det løskrutt som havnet i hendene på sisteskansen.

Norge festet grepet umiddelbart, og presset Emiratene bakover. Etter de første tre-fire minuttene kunne man få inntrykk av at det var et svært svakt lag som gjestet Rogaland.

Inntrykket viste seg imidlertid å være feil - i hvert fall delvis.

Det hvitkledde bortelaget hadde - om ikke mye annet - i hvert fall evnen til å forsvare seg brukbart, og de fikk lov til å ha ballen mye innledningsvis i første omgang. Per-Mathias Høgmos menn lå isteden dypt og slet med å holde på ballen de gangene de fikk sjansen.

Martin Ødegaard startet sentralt sammen med Jone Samuelsen, men ble liggende for dypt til å få brukt de offensive ferdighetene sine i starten.

Da den skadde hjemmehelten Yann-Erik de Lanlay ble erstattet av Christian Grindheim etter et kvarter, ble Ødegaard imidlertid flyttet til høyre kant, noe som gjorde at han kom litt høyere i banen.

Elyounoussi nær Det ga en umiddelbar effekt. Bare minutter etter byttet, dro Ødegaard av en motspiller, før han slo glimrende til Martin Linnes, som fosset ned mot dødlinja.

Molde-backen slo fint inn foran mål, der lagkompis Mohamed Elyounoussi ventet, men avslutningen fra 20-åringen var ikke god nok, og Emiratenes keeper hadde få problemer med å stoppe skuddet.

Ingen av lagene maktet å dominere kampen resten av førsteomgangen. Norge fikk se noe mer til ballen, men klarte sjelden å true Emiratene.

FORTVILER: Martin Ødegaard (15) fortviler etter å ha vært nær scoring i debuten for landslaget. Det ble verken scoring på stjerneskuddet eller noen av lagkompisene i kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORTVILER: Martin Ødegaard (15) fortviler etter å ha vært nær scoring i debuten for landslaget. Det ble verken scoring på stjerneskuddet eller noen av lagkompisene i kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Rett før pause kunne imidlertid unge Ødegaard fått sin drømmedebut. Elyounoussi slo hardt inn langs bakken, via en forsvarsspiller og plutselig befant 15-åringen seg nærmest alene med keeper.

I et forsøk på å styre kula i nettet, kastet han seg fram, men fikk ingen ordentlig touch på kula, og kunne bare ta seg til hodet mens ballen trillet ut av feltet.

- Det er ikke godt å si hva som skjer. Jeg sklir litt. Jeg vet ikke helt (hva som skjedde), forteller Ødegaard.

Gode dødballer Drøye minuttet seinere var det Emiratenes tur, men avslutningen i boksen, etter et innlegg fra høyre, var aldri i nærheten av å true Jarstein.

I pausen kom Morten Gamst Pedersen og Fredrik Ulvestad inn for henholdsvis Fredrik Gulbrandsen og Jone Samuelsen.

Det fikk en effekt umiddelbart, i form av Gamstens eminente venstrefot. Etter en corner fra høyre ble ballen klarert ut til Ødegaard, som headet inn i feltet, til Elyounoussi, som plutselig befant seg alene med keeper.

Molde-spillerne forsøkte å dra til i blinde på direkten, men traff dårlig på ballen og keeper Khaseif dyttet den over kassa til corner.

Etter en snau time byttet Høgmo inn Odd-back Thomas Grøgaard for Per Egil Flo. Noen minutter seinere kom Fredrik Brustad inn for Marcus Pedersen.

Ingen av dem utgjorde dessverre store forskjellen på Viking stadion. Norge så mye til ballen utover 2. omgangen, men klarte sjelden å gjøre noe fornuftig med den.

Langskudd Halvveis i 2. omgang dro Ødegaard til fra distanse, men keeper Khaseif hadde få problemer med å holde skuddet. Det samme var tilfellet da Gamst Pedersen skjøt på et frispark fra 35 meter noen minutter senere.

LITE IMPONERENDE: Per-Mathias Høgmos tippeligalandslag var svært bleke i kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
LITE IMPONERENDE: Per-Mathias Høgmos tippeligalandslag var svært bleke i kveld. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Kvarteret før slutt satte Høgmo hjemmehelten André Danielsen inn for Grindheim, til kveldens største applaus på Viking stadion.

Heller ikke det hjalp mot det svake laget fra Emiratene. Innbytter Brustad skjøt over fra nesten kloss hold på overtid, men den svake avslutningen oppsummerte på en måte en svak forestilling fra Norge.

Neste test er treningskampen borte mot England om en uke, før Italia venter i EM-kvaliken på Ullevaal 9. september. Til de to oppgjørene vil Høgmo ta ut ytterligere fem til seks mann i løpet av uka.

Ødegaard kan i teorien bli en av dem, men det er verdt å merke seg at Dagblad-kommentator Morten Pedersen sa allerede på mandag at 15-åringen ikke vil bli tatt ut.