Nå kan Norge bli best

Men utbryterne er i ferd med å ødelegge en historisk mulighet.

 SUVERENT BESTE JUNIOR:  Landslagsmiljøet til Jarle Pedersen har fått fram verdens beste juniorlag rundt stortalentet Sverre Lunde Pedersen. Nå er det en sportslig mulighet til å slå nederland på isen. FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix.
SUVERENT BESTE JUNIOR: Landslagsmiljøet til Jarle Pedersen har fått fram verdens beste juniorlag rundt stortalentet Sverre Lunde Pedersen. Nå er det en sportslig mulighet til å slå nederland på isen. FOTO: Terje Bendiksby / Scanpix.Vis mer

MED EN SUVEREN  sammenlagtseier til Sverre Lunde Pedersen pluss gull i lagtempo i helgas junior-VM, er den langvarige striden i norsk skøytesport satt på spissen. Resultatene fra dette mesterskapet bekrefter den underliggende sportslige trenden:

•• Med verdens klart beste juniorløpere har vi sjansen til å gjøre den gamle nesten utraderte nasjonalsporten norsk igjen.

Om miljøet skjønner sitt eget felles beste.

DET HAR ennå ikke skjedd. Det var leit nok at de unge Bøkko-søsknene valgte å bryte med landslaget, men det bruddet er til å forstå med tanke på den mangeårige nærheten både til trener Peter Mueller og familiens sportslige sponsor Rolf Hauge.

Det problematiske er det som har skjedd utenfor det familiære. Først med den tidligere storløperen Eskil Ervik som sportsdirektør for utbryterne og så med den utålmodige landslagsløperen Fredrik van der Horst sin overgang til Hauges privatfinansierte Commercial Banking Applications (CBA). Til sammen har dette gitt det private laget en berettigelse det ikke fortjener.

SKØYTESPORTEN VÅR er rett og slett for liten til å forbli splittet. Det som i flere byer en gang var den dominerende norske vintersportskulturen, er nærmest borte som naturlig barne -og ungdomsaktivitet. Da blir jobb nummer en å gjøre det å gå på skøyter relevant igjen for flest mulige, altså bygge haller, sprøyte isflater og dra på rekrutteringsbesøk i barnehager og skoler. Disse samfunnsoppgavene blir lett glemt mens sporten krangler.

En tilfeldig privat aktør som Rolf Hauge ser ikke denne sammenhengen. Det er derfor gode idrettsledere bør holde denne typen nærsynte kapitalhjelpere på lang avstand. Hauges millioner hjelper CBA-løperne her og nå, men ødelegger egentlig for langt større verdier.

FORLEDEN KOM VERKET om norske skøytesports historie "To indre og vekk me'n" skrevet av kunnskapsrike Eldar Høidal. Boka er mer en underholdende  fortelling om denne nasjonalsportens framvekst og fall enn en forklaring på hvorfor det er blitt så få som nå bryr seg, men en lærdom er det greit å ta med fra historien. I hvert fall for de som håper at hurtigløp på skøyter skal få en ny vinter:

•• Private proffsatsinger har alltid endt med fiasko.

Selv da sporten fortsatt var alment populær i Norge tidlig på 1970-tallet, ble de private utbryterne bare ødeleggende. Først da vi ble kvitt den privatfinansierte proffserien, kom den siste norske skøyterevolusjonen med mye moro og fullsatte tribuner rundt de fire norske S'ene (Sten Stensen, Jan Egil Storholt, Amund Sjøbrend og Kay Arne Stenshjemmet).

MED JUNIORMESTER Sverre Lunde Pedersen og de andre tenåringsgutta som vant det meste i VM i helga, ligger det an til en ny revolusjon. Den tar utgangspunkt i jobben som gjøres i landslaget under Sverres far, Jarle Pedersen; altså den samme treneren som Peter Mueller og dagens utbrytere mente var for dårlig til å gi frontfiguren Håvard Bøkko riktige resultater:

•• I en sport som nederlenderne fullstendig dominerer, finnes det likevel nok kunnskap og styrke til å slå nettopp de nederlandske juniorene for andre år på rad.

Det må være til ettertanke for de som bidrar til en fortsatt splittelse av norsk skøytesport. I det minste for de som ikke har personlige grunner til å ønske at kranglingen fortsetter.

Om denne framgangen i guttas juniorklasse blir til en varig endring på seniornivå, bestemmer utbryterne selv. Uansett hva deler av skøytemiljøet mener, kommer norsk toppidrett fortsatt til å bli sentralt styrt. Det betyr at de fleste som bryter med særforbundet sitt og dermed Olympiatoppen, i lengden forblir sjanseløse.

Det ødelegger for dem selv, men dessverre også for denne sjeldne muligheten til å gjøre norske skøytesport populær igjen.