Nå kan også svenskene få lære av Norge

Alle vil samarbeide med norsk langrenn.

JUNIORSAMARBEID: Fra neste år kan Norge og Sverige innlede et samarbeid på juniornivå i langrenn. Fra før har Norge et samarbeid med Tyskland. Dette bildet er fra Tour de Ski forrige sesong.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
JUNIORSAMARBEID: Fra neste år kan Norge og Sverige innlede et samarbeid på juniornivå i langrenn. Fra før har Norge et samarbeid med Tyskland. Dette bildet er fra Tour de Ski forrige sesong. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Norges Skiforbund har hatt et samarbeid med tyskerne i rundt et år der juniorløpere har møttes til felles samlinger og det er blitt delt både treningserfaringer og treningsmetoder.

Nylig var også løpere fra det tsjekkiske og slovenske juniorlandslaget med på treningssamling på Sjusjøen i Hedmark - og til neste år kan ytterligere fire nasjoner bli med i samarbeidet:

Nå åpner Norge for å samarbeide med Sverige, USA, Canada og Sveits.

- Vi lærer mye om trening, intensitet og restutisjon av hverandre. Dette er noe alle får utbytte av, sier juniorlandslagstrener Brit Baldhishol til Dagbladet.

- Å få med Sverige er ikke utenkelig og det er noe vi har vurderer. Men det skjer tidligst neste år, sier hun.

Røper ingen hemmeligheter Juniorlandslaget reiser til tyske Oberhof for ny samling med Tyskland og Slovenia neste uke. På to år kan dermed treningsgruppa øke fra to til sju nasjoner.

- Jeg ser ikke noe problem i å samarbeide på juniornivå. Det er bare bra at flere nasjoner holder et høyt nivå, og spesielt tyskerne er viktig markedsmessig, sier Baldishol.

Juniorlandslagssjefen er ikke redd for å røpe norske langrennshemmeligheter.

- Vi har vel egentlig ikke noe som er hemmelig. Vi har norsk, tradisjonell trening og ikke noe hokus-pokus. Det vi blant annet er  gode på er mat og restitusjon. Våre utøvere spiser fem måltider om dagen, mens tyskerne bare er vant til tre. Samtidig har vi lært mye om det tyske treningssystemet. Der finner vi flere interessante detaljer, sier hun.

JUNIORLANDSLAGSTRENER: Brit Baldishol er juniorlandslagstrener og har jobbet med samarbeidet mellom skinasjonene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
JUNIORLANDSLAGSTRENER: Brit Baldishol er juniorlandslagstrener og har jobbet med samarbeidet mellom skinasjonene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer

- Det trenes veldig mye likt blant nasjonene, men tyskerne er mer vant til å løpe korte runder på bane, mens norske idrettsutøvere trener mer langturer ute i skog og friluft, sier Baldishol.

Frykter ikke konkurranse Norge har dominert spesielt på damesiden i langrenn de siste årene med Marit Bjørgen og Therese Johaug. Baldhishol er ikke redd for at det skal dukke opp en slovensk eller amerikansk Bjørgen om noen år.

- Plutselig dukker det opp noen stortalenter fra andre nasjoner og det er bare bra, sier juniortreneren.

- Vil ikke samarbeidet ødelegge noe av rivaliseringen mellom nasjonene?

- Nei, det tror jeg ikke. Dette handler om å dele erfaringer og se på hvordan alle kan bli best på trening. I konkurranser er det noe helt annet, sier Baldishol.

Under samlingen i Norge i august var det totalt 35 langrennsløpere fra Norge, Tyskland, Tsjekkia og Slovenia på plass.

DOMINERER: Marit Bjørgen (til høyre) og Therese Johaug har dominert i langrennssporet de siste årene.
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
DOMINERER: Marit Bjørgen (til høyre) og Therese Johaug har dominert i langrennssporet de siste årene. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer