Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nå kan rekordskoa bli bannlyst

Irske Independent skriver at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) vil lage nye regler for å stoppe nye løpesko. IAAF bekrefter en rask avklaring til Dagbladet.

REKORDER: Maratonrekorder slås på løpende bånd for tida. Kan dette være detaljen som skal til? Video: CNN/NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Eliud Kipchoge ble den første til å løpe et maraton på under to timer i fjor høst. Tida 1:59:40,2 var imponerende, men vil ikke stå som en offisiell rekord siden han hadde en rekke hjelpemidler.

Blant hjelpemidlene var Nikes skomodell Alphafly, en ny utgave av de mye omtalte Vaporfly - som har skapt store debatter i friidretten. Noen kaller det juks, og har tatt grep for å bli kvitt skoa, mens andre hyller framskrittene.

Det var bare Kipchoge som brukte den nye modellen i rekordforsøket. De 41 harene, blant dem tre Ingebrigtsen-brødre, brukte Vaporfly-sko.

- Blir bannlyst

I fjor endret det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) en regel om sko i konkurranser. Regel 143 forteller at skoa ikke kan produseres på en måte som gir utøverne en unaturlig stor fordel.

Og det er det enkelte hevder at Vaporfly-skoa gir. Produsenter som Brooks, Saucony, Adidas, New Balance, Hoka One One og Asics har eller skal komme med liknende modeller.

Det som gjør de nye modellene til skoprodusentene spesielle, er skummet i hælen og en karbonplate i sålen, som skal gi mindre belastning på utøverne når de løper lange løp.

Da Dagbladet skrev en sak om dette i fjor, sa flere utøvere at løpingen gjennomgår en revolusjon.

I høst begynte IAAF å se på de nye modellene. De har satt ned en gruppe som skal forske på hvilken effekt de mener at teknologien gir utøverne.

Gruppa som skal komme med rapporten består av både tidligere utøvere, forskere og sportsvitenskapsmenn, bekrefter IAAF til Dagbladet.

- Vi kan bekrefte at vi fortsatt vurderer de nye skomodellene opp mot dagens regelverk. Vi ser også på selve regelverket. Vi håper å offentliggjøre funnene vi har gjort mot slutten av januar, sier pressesjef i IAAF, Yannis Nikolaou, til Dagbladet.

Irske Independent skriver at den nye versjonen - Nike Alphafly - ikke kommer til å bli godkjent som konkurransesko.

- De blir bannlyst, skriver avisa.

Det IAAFs panel skal lande på, ifølge Independent, er en maksgrense på hvor tjukke sålene på skoa kan være. Og denne grensen er ikke Alphafly innenfor, mener irske Independent.

Ross Tucker, sportsforsker, har omtalt en mulig nekt av skoa på Twitter. Han mener at en mulig løsning er at IAAF setter grense på sålen på 36 millimeter.

Det vil i så fall gjøre at rekordene som er satt med dagens modeller blir stående, samtidig som dette begrenser mulighetene i framtida.

Skremt ekspert

De nye skoene skremmer også eksperter. New York Times publiserte i høst en artikkel hvor de sier at superskoene skaper et problem.

I saken har de hentet et sitat fra den britiske professoren Geoffrey Burns fra British Journal of Sports Medicine. Burns sier at han ikke vil bannlyse skoa, men at han er skremt over utviklingen:

- Jeg frykter at vi kan ende opp med sko som ikke ser ut som sko lenger. Vi kan sikre oss at det ikke skjer ved å legge en begrensing på hvor høye sålene til utøverne skal være.

Det har gått flere rykter om hva Kipchoges prototyp inneholdt, men produsenten har vært forsiktig med å gi ut informasjon, annet enn at det er en framtidig versjon av skoa.

Running Magazine skriver at Alphafly har tre karbonplater, og modellen skal etter planen komme til butikkene våren 2020.

I høst har en rekke utøvere snakket om Nike-skoa og sportens framtid. Du kan lese mer om hva verdenseliten mener om skoa her: