-HAR FÅTT EN NY GIV: John Arne Riise tror valget av Fulham kommer til å forlenge karrieren hans. - Jeg vet allerede etter to, tre uker at jeg kommer til å bli en mye bedre fotballspiller, og forlenge karrieren min med noen år, sier han til Dagbladet. Her fra gårsdagens landslagstrening på Ullevaal Stadion. 
Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
-HAR FÅTT EN NY GIV: John Arne Riise tror valget av Fulham kommer til å forlenge karrieren hans. - Jeg vet allerede etter to, tre uker at jeg kommer til å bli en mye bedre fotballspiller, og forlenge karrieren min med noen år, sier han til Dagbladet. Her fra gårsdagens landslagstrening på Ullevaal Stadion. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Nå kan Riise le av Fulham-fansens erting

Ikke lenger upopulær. - De gjør det med et smil om munnen, sier han.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): I de sju årene John Arne Riise spilte i Liverpool, var det alltid én bortearena der han fikk gjennomgå mer enn noen andre steder.

På Craven Cottage i London - Fulhams hjemmebane - ble sunnmøringen overøst med mammarop hver gang han viste seg. Forklaringen er som følger:

I 2001 godtok Monaco et bud på 50 millioner kroner for Riise. «Riise klar for Fulham», skrev Dagbladet, men både vi og London-klubben fikk erfare at ingenting er sikkert før alle papirer er underskrevet.

- Jeg flirer, og de flirer tilbake
For selv om Riise var enig med Fulham om sine personlige betingelser, femårskontrakten lå klar og han bare skulle gjøre unna den medisinske sjekken før kontrakten skulle signeres, forandret alt seg da Liverpool kom på banen i 12. time.

Plutselig var Riise på legesjekk i Liverpool og ikke i London, og Fulham-manager Jean Tigana ble sittende igjen med lang nese.

Mamma Berit Riise fungerte som agent for sin sønn (sammen med omstridte Einar Baardsen) på den tiden, noe Fulham-fansen selvsagt merket seg. Dermed ble John Arne Riise møtt med «Mummy's boy! Mummy's boy!»-tilrop på Craven Cottage.

Nå, 10 år «forsinket», er han endelig Fulham-spiller. Men mammasangen lever fortsatt, om enn med en mer spøkefull tilnærming enn før.

- Det er klart, i den første hjemmekampen i Europa League-kvaliken var det litt synging. De lo og flirte litt, og jeg måtte bare le med. Det var småting som skjedde der hver gang jeg møtte dem med Liverpool. Men nå er det med et smil om munnen. Jeg flirer, og de flirer tilbake. Jeg er tatt godt imot av fansen. Det er gledelig, sier Riise til Dagbladet.

Proffere i Fulham enn Roma
Enkelte antydet at Fulham var et steg tilbake i forhold til gamleklubben Roma, men Riise føler det på ingen måte slik selv. Tvert imot synes han Fulham preges av mer profesjonalitet enn han ble vant med i Roma.

- Det Bjørn Helge og Brede har sagt om klubben stemmer 100 prosent. Jeg har sjelden vært i en klubb som er så ekstremt profesjonell.

- Hva sikter du til da?

- Støtteapparatet rundt, oppfølgingen av spillerne, fokuset på kosthold og hvile. De sørger for at spillerne har det best mulig. Jeg vet allerede etter to, tre uker at jeg kommer til å bli en mye bedre fotballspiller, og forlenge karrieren min med noen år, sier han til Dagbladet.

I Roma ansatte han en personlig trener for å få ekstra oppfølging ved siden av fellestreningene. Det ser han ikke noe behov for nå.

FIKK MAMMAROP: John Arne Riise måtte tåle mye tyn fra Fulham-supporterne hvert år han gjestet Craven Cottage. Dette bildet er fra 2002, kort tid etter at han vraket Fulham til fordel for Liverpool. 
Foto: Keith Hammett
FIKK MAMMAROP: John Arne Riise måtte tåle mye tyn fra Fulham-supporterne hvert år han gjestet Craven Cottage. Dette bildet er fra 2002, kort tid etter at han vraket Fulham til fordel for Liverpool. Foto: Keith Hammett Vis mer

- Nei, jeg valgte å ikke ta med henne. Fulham har akkurat de samme ideene som hun har, pluss at det er så mange som følger oss opp, så nå holder jeg meg til Fulhams støtteapparat. Grunnen til at jeg hadde personlig trener i Roma var fordi jeg ikke var helt fornøyd med hvordan deres system var, sier han.

- Spesielt å komme tilbake
Riise ga uttrykk for at han frustrert over Roma da han tok sommerferie, ettersom det drøyet så lenge med forhandlingene om ny kontrakt.

«Det var alltid en unnskyldning som gjorde at det alltid ble utsatt», skrev han på bloggen sin da klubbskiftet var et faktum, og samtidig etterlyste han mer respekt fra ledelsen.

- Når visste du at Roma-tiden var slutt?

- Jeg visste en god stund før dere at det ville bli et bytte av klubb, men det er ting man ikke kan si utad. Det er klart det hjelper på prestasjonene når ting går i orden og kontrakten blir signert, da kan man senke skuldrene og slappe av. Nå skal jeg være i Fulham de neste tre årene. Selvfølgelig bidrar den vissheten til at jeg spiller bedre fotball også. Det private spiller inn på det du gjør på banen. Jeg føler meg mye lettere og bedre når ting er avklart.

- Hvordan føles det å være tilbake i Premier League?

- Det er verdens beste liga, og deilig å være tilbake. Det er spesielt å komme til Fulham ti år etter at jeg holdt på å signere for dem. Jeg gleder meg, og har fått en ny giv etter klubbskiftet. Mine beste år var i Premier League.

Riise understreker imidlertid at han ikke angrer på Roma-oppholdet.

- De tre årene i Roma var viktig for meg, og viktig for utviklingen min. Jeg er blitt mer pasningssikker og bedre i posisjoneringen. Så får vi se om det funker i England også. Jeg kjenner på treningene nå at det er veldig mye høyere tempo på trening her. Det går i 110 prosent hele tida, og det liker jeg godt, sier Riise.

TAKKNEMLIG FOR ÅRENE I ROMA: - Men Premier League er verdens beste liga, fastslår Riise. Foto:   EPA/GIORGIO BENVENUTI
TAKKNEMLIG FOR ÅRENE I ROMA: - Men Premier League er verdens beste liga, fastslår Riise. Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI Vis mer